Det sendte DR på juleaften i gamle dage: Clevin klippede og Gniske rasede

DR har fået digitaliseret sine gamle programoversigter, så alle kan søge i, hvad der blev sendt i årene 1925-1983. Vi har set lidt nærmere på, hvad DR har sendt juleaften i 1957, 1967, 1977 og 1987.

  • Jørgen Clevin klippede, klistrede og tegnede gennem mange år i DRs programmer, og både i 1967 og 1987 var han med til at tælle ned til juleaften. (Foto: Valdemar Vedel)
  • ’Sonjas Jul’ var en aflægger af ’Sonja fra Saxogade’, som ikke mindst blev et gennembrud for skuespillerinden Jytte Abildstrøm. Programmet kunne ses i 60’erne, men blev vist juleaften 1987 og kan for øvrigt ses igen i år på Ramasjang den 24. december.
  • ’Jul på Torvet’ var DRs julekalender i 1981 med Birgit Zinn og Poul Reichhardt i hovedrollerne. Det blev vist igen i 1987, hvor seerne først fik afslutningen klokken 18.30 – midt i julemaden.
  • ’Kikkebakke Boligby’ var DRs julekalender i 1977, og her stødte seerne både på Spaghetticentralen og den altid sure og uoplagte Gniske. Billedet er fra DRs optagelser af dukkekalenderen.
1 / 4

Juleaftensdag er lidt en mærkelig størrelse i TV-sammenhæng. For modsat alle andre dage i året ser vi mest fjernsyn i løbet af dagen, mens tv-seningen af mange grunde er i bund om aftenen, når anden skal spises, dansen går om træet, og pakkerne bliver åbnet. Vildest går det for sig, når klokken slår 16.00 juleaftensdag, og DR1 sender ’Disneys Juleshow’, som typisk over en million ser.

DR har fået digitaliseret sine gamle programoversigter fra 1925 til 1983, og de kan nu findes via www.dr.dk/gamleprogramoversigter. Og vi har brugt den tilstundende højtid til at se nærmere på, hvad DR i grunden sendte i fjernsynet for 60, 50, 40 og 30 år siden.

24. december 1957 – for 60 år siden

Fjernsynet var stadig relativt nyt i 1957, hvor DR var begyndt at sende fjernsyn seks år forinden, den 2. oktober 1951. Og der var mildest talt heller ikke så meget at komme efter.

Efter at have sendt prøvebillede fra klokken 9 til 10 og igen fra klokken 13.30-15.00, blev der sendt ’Julegudstjenesten i Roskilde Domkirke’, hvor dagens prædikant var K. E. Jordt Jørgensen, og hvor blandt andre Statsradiofoniens daværende drengekor medvirkede.

Det eneste andet program for 60 år siden var ’Glædelig jul’ klokken 20.00 og her lød programteksten: ”En dansk juleaften omkring træet i fjernsynsstudiet i selskab med kendte og ukendte. Tilrettelagt – især for ensomme – af Inger Larsen”, som det hed.

Den dag i dag gør DR stadig noget særligt ud af juleaften, ved at programmerne bliver præsenteret af en vært, man ser på skærmen før og efter hver udsendelse. I år er det Kåre Quist, der har den tjans.

Se programmet fra juleaften 1957 her

24. december 1967 – for 50 år siden

Er der noget, der er gennemgående for juleaftensdag, er det, at DR sender juleaftensgudstjeneste. Sådan er det i år, og sådan var det også i 1967, 1957, 1977 og 1987. Ligesom 10 år forinden blev juleaftensgudstjeneste sendt fra Roskilde Domkirke – og igen var Radioens Drengekor med.

Umiddelbart efter – nemlig klokken 16.20 – smed DR nogle af de kendte børneværter ind i kampen om at fordrive tiden. Ingrid Skovgaard, klippe-klistre-guruen Jørgen Clevin og skuespilleren Louis Miehe-Renard fortalte Nissefars historier og legede med nissebørnene og viste sidste afsnit af julekalenderen ’Kender du Decembervej?’ med Magnus Tagmus i en central rolle.

DR holdt pause fra klokken 17.30-20.00, mens julemaden blev fortæret, og så fulgte ellers en aften, hvor alt handlede om jul. I ’Min barndoms jul’ fortalte skuespilleren Karin Nellemose, maleren Gitz Johansen, forfatteren Hans Hartvig Seedorff og skuespilleren Bodil Kjer om ’Min barndoms jul’ – og også her havde Radioens Drengekor en central rolle.

Senere juleaften bød DR på en halv time om ’Nissen gennem tiderne’, og TV-aftenen sluttede fra klokken 21.40 til 23.10 med en fransk tv-produktion i TV-teatret af ’Hr. Melusse’ – en frygtet lærer på en kostskole, som flere elever bliver nødt til at holde jul med, fordi de ikke bliver afhentet af deres forældre til jul. Jo – lidt uhyggelig var juleaften også.

Se programmet for juleaften 1967 her

24. december 1977 – for 40 år siden

For 40 år siden – i 1977 – var der væsentlig mere på tv-programmet, end de havde været bare 10 og 20 år for inden. Mest overraskende var det måske, at tv-dagen blev indledt klokken 13.30 med ’Rumænsk dukketeater’, men ligesom i dag blev eftermiddagen blandt andet brugt på at vise absolut sidste afsnit af Børnenes U-landskalender.

Det år gik alle rundt og snakkede om ”Spaghetticentralen” og den vildt sure Gniske fra ’Kikkebakke Boligby’, som var årets julekalender det år. Det var en dukkekalender – skrevet af Ole Lund Kierkegaard og bearbejdet for tv af Jesper Klein og Per Nielsen, og for at alle kunne se den, sendte DR den måde klokken 14.30 og 17.30.

Juleaftensgudstjeneste blev det år sendt fra Holte Kirke nord for København, og lidt ligesom i dag var juleaften også en dag, hvor DRs kor blev bragt i spil. Om eftermiddagen sang DR Pigekoret julesange for børn – under ledelse af dirigent Tage Mortensen, og aftenen bød på ’Jul med radiodrengekoret’, der sang årstidens sange og salmer med optagelser fra det danske vinterlandskab.

Aftenen bød også på en direkte udsendelse fra Fødselskirken i Betlehem med ’Julemusik fra hele verden’ og 1. del af J. S. Bachs ’Juleoratoriet’, og ligesom i 1957 blev der holdt juletræ og voksne klokken 20.00. Det år var det Jakob Højlund, der var vært i ’Gæster i julen’. Og blandt gæsterne var for eksempel skuespillerne Aksel Erhardtsen og Maria Stenz og folkemindeforskeren Iørn Piø, der i de år ofte var at se på DRs sendeflade – ikke mindst i årets 12. måned.

Skuespillere var der også i tv-spillet ’Anatol’, som DR1 sendte klokken 20.45 juleaften det år. Stykket udspillede sig i 1890’ernes Wien, og var med blandt andre Henning Moritzen, Holger Juul Hansen, Susse Wold og Birgitte Price på rollelisten.

Se programmet for juleaften 1977 her

24. december 1987 – for 30 år siden

For 30 år siden var det helt store skyts sat ind, for at ikke mindst de yngste ikke skulle finde dagen alt for lang. I ’Mens vi venter’ var Jørgen Clevin, Elith Nørreholm og Nana Salomon værter, og med var børn fra Busses Skole i Vangede.

Undervejs bød de både på ’Cirkelines jul’, et gensyn med ’Sonja fra Saxogade’ og hendes jul, ligesom præsten Johannes Møllehave fortalte Juleevangeliet.

Nærmest traditionen tro blev julegudstjenesten det år sendt klokken 15.00, og da var det fra Helligåndskirken i København med sognepræst Gurli Vibe Jensen som prædikant.

For mange er ’Disneys Juleshow’ en fast tradition, og DR har sendt det siden 1966. Men det har ikke altid været klokken 16.00 juleaftensdag, programmet gik over skærmen. Men det var det i 1987, hvor seerne klokken 18.30 kunne sige farvel til ’Torvet’ – julekalenderen fra 1981, som DR havde genudsendt det år, og hvor Poul Reichhardt og Birgit Zinn var henholdsvis juletræsmanden Karl Emil og pølsekonen Ella.

Det år var juleaften på godset Nørlund i Rold Skov lagt i hænderne på Jytte Dreyer i programmet ’Glædelig jul’, der blev sendt efter en megakort TV-Avis på fem minutter klokken 19.30. Senere var der blandt andet musicalen ’Sound of Music’ på programmet med Julie Andrews og Christopher Plummer, inden DRs Poul Erik Magnussen kommenterede midnatsmessen fra Rom med Pave Johannes Paul II.

I dag, 30 år senere, er det for øvrigt stadigt muligt at se paven på DR1 julenat. Det er billeder, som DR får gennem det europæiske tv-samarbejde i EBU, og i år er det Iben Thranholm, der har kommentator-tjansen.

Se programmet for juleaften 1987 her

FacebookTwitter