Det sendte DR på nytårsaften i gamle dage: Dansk Naturgas og show fra 10 lande

DR har fået digitaliseret mange af sine gamle programoversigter, og vi har set på, hvad DRs ene tv-kanal bød på den 31. december i monopoldagene for 30, 40, 50 og 60 år siden.

  • På nytårsaften i 1987 bød DR på ’What did ju have in jur tæjsk today’ med det bedste fra programmerne ’Dansk Naturgas’ med Tommy Kenter, Per Pallesen, Kirsten Peüliche og Poul Godske. (Foto: Dr arkiv)
  • Violinisten Wandy Tworek var med til at levere det danske bidrag, da 10 europæiske lande i 1957 var gået sammen om at sende ’Europa-varieté’ – et underholdningsprogram sendt fra 10 lande. (Foto: Dr arkiv)
  • I 1977 handlede stort set hele nytårsaften på DR1 om ’Huset på Christianshavn’, der sluttede efter syv år på skærmen. Her er det Kirsten Walther, Willy Rathnov og lille Bimmer. (Foto: Dr arkiv)
  • I 1967 sang Ellen Gottschalch årets melodier for seerne på skærmen nytårsaften. (Foto: Dr arkiv)
1 / 4

En gammel dansk film, premiere på årets cirkusrevy og traveren over dem alle: 90 års fødselsdagen. Sådan har en typisk nytårsaften set ud på DR1 de seneste år, og sådan er det også i år den 31. december.

Men sådan har det ikke altid været. DR har for nylig fået digitaliseret sine gamle programoversigter fra 1925-1984, så de nu er tilgængelige via dr.dk/gamleprogramoversigter, og vi har benyttet årsskiftet som anledning til at se på, hvad DR i grunden bød på på nytårsaften i de glade monopoldage.

Vi har været præcis 30, 40, 50 og 60 år tilbage, og det er blevet til lidt af hvert, viser det sig. Fælles for alle gangene er dog, at der hver gang klokken har slået 24, er blevet stillet om til Jens Olsens verdensur og rådhusklokkerne i København, som det også er tilfældet i år.

31. december 1957 – for 60 år siden

Ved slutningen af 1957 var fjernsynet stadig ret nyt i Danmark, og de færreste havde et. Men de, der havde, fik virkelig underholdning for pengene i form af en ’Europa-varieté’, som var en fælleseuropæisk underholdningsprogram med transmission fra 10 lande. På fem kvarter – fra klokken 22.30 – var der festlige indslag fra Schweiz, Italien, Luxembourg, Belgien, Frankrig, Østrig, Holland, Tyskland, Danmark og Storbritannien, og aftenen bød på alt fra isshow over symfoniorkestre til parodi på en stumfilm. Det hele blev tilrettelagt af BBC og sendt via Eurovisionen, som de fleste i dag kender for Det Europæiske Melodi Grand Prix. DR stillede med ’Nytårsløjer’ – et indslag med blandt andre violinisten Wandy Tworek og kapelmester Hans Peder Åse, og europæiske speakere fra alle landene ønskede godt nytår. TV-dagen i øvrigt var nu ikke noget at prale af. Først bød DR på prøvebillede fra 9.00-10.00 og igen fra 13.30-15.30, hvor der var ’Børnetime’ med nytårsstjerneskud. 19.30-19.45 var der svensk udsendelse – en kulturhistorisk rapsodi, inden fjernsynet tog sig en pause fra klokken 19.45-22.30. På det tidspunkt var kongens nytårstale endnu ikke en fast ingrediens nytårsaften. Der var premiere på den på fjernsyn den 1. januar 1958, så i år er det faktisk 60 år siden, at en kongelig holdt sin første nytårstale på tv.

Se programmet for dagen her

31. december 1967 – for 50 år siden

I 1967 faldt nytårsaften på en søndag helt lige som i år, og tv-dagen blev indledt klokken 15.15 med Cole Porters musical ’Kiss Me Kate’, inden DR klokken 17.00 bød på ’Scrap 67’, der var en årskavalkade for børn.

Kongen talte klokken 18.00, og så var der ellers spisepause i sendefladen til klokken 20.00, hvor TV-Avisen blev sendt dengang. TV-Avisen havde premiere i oktober 1965, så den daglige nyhedsudsendelse havde ikke så mange år på bagen på det tidspunkt. Til gengæld var der også en sen udsendelse klokken 22.25.

Ind imellem blev seerne blandt andet budt på ’Nytår i Norden’, hvor de nordiske tv-underholdningsafdelinger sagde tak for i år med underholdning af blandt andre Svend Asmussen, Rolv Wesenlund (Fleksnes) og mange flere. Senere sluttede Ellen Gottschalch sin serie med ’Danmarks melodier’ med at synge om årstiderne, inden der var nytårskoncert med Radiosymfoniorkestret fra Odd Fellow Palæet i København klokken 23.30, rådhusklokker ved midnat og midnatsgudstjeneste fra Gentofte Kirke fem minutter over midnat.

Se programmet for dagen her

31. december 1977 – for 40 år siden

I 1977 kunne seerne være med til den helt store afsked med serien ’Huset på Christianshavn’, som efter syv år på skærmen og flere end 80 afsnit bød på det absolut sidste: ’Hus forbi’, skrevet af Paul Hammerich. Sidste afsnit blev sendt klokken 20.00 – efter sang, dans og komik med frøen Kermit og hans venner i ’Muppet Show’, og afskeden med ’Huset på Christianshavn’ – som DR K stadig viser med stor succes – fyldte faktisk mere end de 45 minutter, som sidste afsnit varede. I over halvanden time bagefter tog producer Sten Jørgensen og kapelmester Willy Grevelund afsked med de kendte beboere i programmet ’Der var engang et hus’. Her medvirkede blandt andre Arthur Jensen, Karen Berg, Poul Reichhardt, Lis Løwert, Bodil Udsen og mange flere.

Senere bød aftenen på et Tommy Steele-show klokken 23.00, inden rådhusklokkerne lød og Koncertforeningens kor sang ’Vær velkommen, Herrens år’. Nytårsgudstjenesten blev sendt fra Pedersborg Kirke ved Sorø, og klokken 00.50 sagde DRs dengang ene tv-kanal godnat.

Se programmet for dagen her

31. december 1987 – for 30 år siden

1987 var det sidste år, hvor DR var ene om at sende tv en nytårsaften, og her var sendestart da også allerede klokken 10.00, hvor der var ’Morgenbio’ efterfulgt af ’Nytårsvitek’.

Operetten ’Flagermusen’ i en optagelse fra Radiohusets Koncertsal på Frederiksberg og ’Sport ’87’ med Claus Borre blev det også til om eftermiddagen, inden Dronning Margrethe dengang som nu holdt tale klokken 18.00 og indledte aftenen.

Nytårsaften 1987 bød ellers på nogle af de velkendte værter fra DR. Per Wiking og Hans Otto Bisgaard bladrede i TV-underholdningens gæstebog fra 1987 – et år, der blandt andet havde budt på ’Gæt og grimasser’, ’Under uret’ og ’Klikk’, og senere bød Jørgen de Mylius, der i næste måned har sendt programmer i 55 år for DR, på ’Stardust’ og nogle af de mest populære videoer fra 1987. Lill Lindfors tog over med et show fra Berwaldhallen i Stockholm, inden landet igen-igen brød ud i at sige ”What did ju have in jur tæjsk today”, da DR1 sendte en kavalkade med pluk fra de 19 ’Dansk Naturgas’-programmer, der havde været sendt med Kirsten Peüliche, Per Pallesen, Tommy Kenter og Poul Godske siden 1980. Det var ikke mindst her, at seerne lærte hr. Mathiesen og lille fru Christof at kende.

Dengang som nu sang DR Pigekoret nytåret ind – og i programoversigten undlod man da ikke at gøre opmærksomhed på, at Pigekoret samtidig gik ind i sit 50 års jubilæumsår. Med andre ord går DR Pigekoret ind i sit 80 års jubilæumsår i 2018.

Nytårsgudstjenesten var fra Sct. Knuds Kirke i Odense med prædikant Vincent Lind, inden Dean Martins tog over og bød på skjult kamera, spas og musik til den lyse morgen.

Se programmet for dagen her

Facebook
Twitter