Digital journalist får DR-sprogpris

Som den første skrivende journalist modtager Annegerd Lerche Kristiansen DR’s Sprogpris for sine digitale fortællinger.

Martin Kristiansen overrasker journalist Annegerd Lerche Kristiansen med blomster og DR’s sprogpris 2022. (Foto: © Lars Møller Hansen)

Onsdag eftermiddag afbrød DR’s sprogredaktør nytårskuren på den digitale redaktion i DR Nyheder for at overbringe journalist Annegerd Lerche Kristiansen nyheden om, at hun er modtager af DR’s Sprogpris 2022. Med prisen følger et æreshonorar på 10.000 kroner.

- Tusind tak, det er jeg meget overrasket og overvældet over, lød det fra en tydeligt glad Annegerd Lerche Kristiansen, mens kollegerne brød ud i klapsalver.

DR-sprogprisen er blevet uddelt siden 1987, hvor den første modtager var Radioavisens navnkundige nyhedsoplæser Ole Emil Riisager.

41-årige Annegerd Lerche Kristiansen begyndte i DR i 2013, hvor hun efter en periode på DR’s kulturredaktion kom til DR Nyheders digitale redaktion. Her har hun de seneste år været en af de drivende kræfter i opbygningen af de stærke digitale fortællinger på dr.dk og udviklingen af nye digitale fortællegenrer.

Klapsalver fra kollegerne til Annegerd Lerche Kristiansen. (Foto: © Lars Møller Hansen)

Et forbillede inden for digitale fortælleformer

Hun modtager DR’s Sprogpris 2022 med følgende begrundelse i motiveringen:

- Annegerd Lerche Kristiansen skriver i et levende og fængende sprog, der samtidig er så klart og direkte, at komplekse historier bliver lette at forstå. Man bliver suget ind i hovedpersonernes ofte meget personlige og sårbare fortællinger, men med en rummelighed i ordvalg og i sprogets rytme, der både levner plads til de medvirkende og til eftertanke hos læserne.

Annegerd Lerche Kristiansen er et forbillede inden for digitale fortælleformer. Hun mestrer den fortællende journalistik som genre. Hendes artikler er velfortalte, velkomponerede og sproget billedskabende på en måde, der ikke blot repeterer, men føjer nyt til de ledsagende billeder, film- og lydklip. Hun doserer de retoriske virkemidler med stor sproglig musikalitet og med øje for den samlede oplevelse med historien i fokus’.

Arbejder med sproget i sine artikler

DR-sprogredaktør Martin Kristiansen siger om valget af Annegerd Lerche Kristiansen:

- DR har mange kompetente journalister, tekstere og andre, der arbejder dedikeret med skriftsprog hver dag og til stor glæde for brugerne. Det er Annegerd Lerche Kristiansen et fremragende eksempel på. Hun formår på få linjer at fange læseren og har en utrolig fin sans for rytme i ordvalg og sætningslængder, der afslører, hvor bevidst hun arbejder med sproget i sine artikler. Med sin dedikerede omhu har hun virkelig vist potentialet i de nye digitale fortælleformer.

DR’s Sprogpris bliver uddelt på baggrund af indstillinger fra DR’s medarbejdere. Den endelige afgørelse træffes af DR’s sprogpriskomite, der i år har bestået af de tidligere prismodtagere Anna Gaarslev og Tore Leifer, vært på ’Klog på sprog’ Adrian Hughes samt redaktionschef Nikolai Thyssen og sprogredaktør Martin Kristiansen.

Årets prismodtager vil få prisdiplom og æreshonorar overrakt af DR’s sprogredaktør Martin Kristiansen ved et arrangement i DR Byen i den kommende tid.