Din DAB-radio risikerer snart at blive tavs

Mange DAB-radioer i de danske hjem skal snart genindstilles, og et sted mellem 200.000 og 400.000 radioer anslås at blive tavse fra den 1. oktober, fordi de ikke kan modtage formatet DAB+.

Ældre DAB-radioer risikerer at blive tavse fra den 1. oktober, hvis de ikke kan modtage DAB+. (Foto: © Fra kampagnen., Johnér Images/Dan Lepp)

Hvis du er en af de flere end 900.000 danskere, der hver dag hører radio på en DAB-radio, risikerer du snart at blive mødt af radiotavshed, hvis du ikke gør noget.

Politikerne har vedtaget en plan for udbygningen af digital radio, og den betyder blandt andet, at Danmark den 1. oktober i år går fra at sende DAB-radio i det hidtidige format til at sende det i noget, der bliver kaldt DAB+-formatet. Med det nye radioformat bliver der plads til flere landsdækkende, kommercielle radiokanaler og flere regionale radiostationer, men overgangen får også konsekvenser – især for ejerne af nogle af de ældste DAB-radioer i Danmark.

Alle DAB-lyttere vil skulle genindstille deres DAB-radio ved overgangen, og et sted mellem 200.000 og 400.000 radioer af ældre dato – især radioer købt før 2012 - vil simpelt hen blive helt tavse, fordi de ikke kan modtage det nye DAB+-format og derfor skal udskiftes.

Mandag den 7. august indledes en landsdækkende oplysningskampagne, som skal informere befolkningen om overgangen til DAB+.

”Kampagnen skal sikre, at vi klart og tydeligt får kommunikeret om forandringerne, så lytterne er helt med på, hvad der kommer til at ske til oktober, og hvilke muligheder digital radio giver,” siger kulturminister Mette Bock (LA).

Kampagnen kommer til at køre på sociale medier, med annoncer, pressemeddelelser med mere, ligesom der er lavet et omfattende site på mereradio.dk, hvor man kan blive klogere på, hvad det er, der kommer til at ske.

Én af de mere enkle måder at undersøge på, om man har en DAB+-radio er ved at kigge i manualen eller på selve radioen og se, om der står, det er en DAB+-radio. Men man kan også gøre det ganske enkelt ved at tjekke, om man på sin DAB-radio kan lytte til P4’s regionale kanaler. Kan du høre P4 Nordjylland, P4 Midt & Vest, P4 Østjylland, P4 Esbjerg, P4 Trekanten, P4 Syd, P4 Fyn, P4 Sjælland, P4 København eller P4 Bornholm på den, kan man være sikker på, at det er en DAB+-radio, for det er nemlig kun dem, der kan modtage de regionale P4-kanaler.

Er radioen derimod tavs, når man stiller ind på DRs regionale P4-kanaler, understøtter den sandsynligvis ikke DAB+, og så er du nødt til at købe en ny, hvis du fortsat vil høre DAB-radio.

Overgangen til det nye format betyder, at der fremover er mulighed for at sende 12 yderligere landsdækkende radiokanaler.

Guide: Sådan finder du ud af, om din DAB-radio er klar til DAB+

1. Hvordan ved du, om du hører DAB-radio?

Første skridt på vejen er at finde ud af, om din radio er en DAB-radio. Det gør du ved at kigge efter, om der står DAB på din radio. Fremgår det ikke, kan du kigge i radioens brugermanual. Står der DAB+ på din DAB-radio, eller er den købt i 2012 eller senere, kan du gå ud fra, at radioen kan modtage DAB+.

Husk, at selvom du kan modtage DAB+, skal du genindstille din radio den 1. oktober, så du kan modtage de nye kanaler, når formatet skifter. Hvis du har problemer med at genindstille din DAB-radio, kan du tjekke mereradio.dk, hvor du kan finde yderligere hjælp til dette under ”spørgsmål og svar”.

2. Hvordan finder du ud af, om du kan modtage DAB+?

Står der ikke DAB+ på din radio, eller er din DAB-radio købt før 2012, kan du tage DAB+-testen:

Først skal du genindstille din DAB-radio. Du genindstiller din radio ved at trykke på autotune/scan eller lignende i fem-syv sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer og genindstiller så sig selv med de nye informationer. Hvis du har problemer, kan du kigge i din manual eller kontakte forhandleren, hvor du har købt din DAB-radio.

Hvis du herefter kan finde og høre DRs regionale P4-kanaler på din DAB-radio, lytter du allerede til DAB+. Disse kanaler kan nemlig kun høres på en DAB-radio, der kan modtage DAB+.

Hvis du har problemer med at genindstille din DAB-radio, kan du tjekke mereradio.dk, hvor du kan finde yderligere hjælp til dette under ”spørgsmål og svar”.

3. Hvad gør du, hvis du ikke kan høre DAB+?

Hvis din DAB-radio ikke kan modtage DAB+, kan du ikke høre DAB-radio efter 1. oktober på din gamle radio.

DAB+-radio er dog blot en af flere måder, du kan lytte til digital radio på. Du kan sikre, at du kan lytte til digital radio efter 1. oktober ved at benytte en af følgende muligheder:

  • På en ny DAB+-radio

  • På din computer via internettet

  • På din smartphone eller tablet – enten i din browser eller via apps

  • På dit tv – på nogle tv kan man også lytte til digital radio, men det afhænger af dit tv og din tv-udbyder

Læs mere om forskellige måder, du kan lytte til digital radio i denne brugerguide.

Husk at genindstille din radio

Selvom du er klar til DAB+, skal du alligevel genindstille din radio efter 1. oktober for at lytte til DAB-radio. Du genindstiller din radio ved at trykke på autotune/scan eller lignende i fem-syv sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer og genindstiller så sig selv med de nye informationer. Hvis du har problemer, skal du kigge i din manual eller kontakte forhandleren, hvor du har købt din DAB-radio.

Man kan læse mere om DAB+ og mulighederne med digital radio på mereradio.dk.