Dirigent får mindelegat for sit arbejde med at udklække unge talenter

Kammersanger Emil Holms Mindelegat til minde om DR’s første chef gik fredag aften til dirigent Morten Ryelund fra Det Danske Ungdomsensemble, DUEN.

Dirigenten og violinisten Morten Ryelund fik fredag aften overrakt Emil Holms Mindelegat 2019 i Koncertsalen. (Foto: Steen Brogaard)

DR’s første chef hed Emil Holm. Han stod i spidsen for DR de første 12 år fra 1925-1937 og var også manden, der grundlagde DR Symfoniorkestret og torsdagskoncerterne.

Selv om det efterhånden er 68 år siden, at Emil Holm døde, bliver han fortsat mindet en gang om året i DR Koncerthuset, når Kammersanger Emil Holms Mindelegat på 30.000 kroner bliver uddelt af DR Symfoniorkestrets medarbejderforening.

Legatet går til en person, ”der har gjort en ekstraordinær indsats i musikkens tjeneste”, og fredag aften blev hæderen uddelt i forbindelse med, at DR Symfoniorkestret og chefdirigent Fabio Luisi bød på gentagelsen af ugens torsdagskoncert med Hector Berlioz’ ’Symphonie Fantastique’ og Franz Liszts Klaverkoncert nr. 2.

- Der findes store musikere, som i kraft af deres blændende musikerskab får strålende karrierer. Og så findes der musikere, der vier deres liv og musikerskab til, at andre kan vokse, trives og få strålende karrierer. De sidste af slagsen fortjener al den hæder og ære, der kan hænges om halsen på dem, sagde formanden for DR Symfoniorkestrets musikere, Dorte Bennike, inden hun afslørede navnet:

Kammersanger Emil Holms Mindelegat går i år til den 48-årige dirigent Morten Ryelund, som får prisen for sit store arbejde med danske ungdomssymfoniorkestre og i særdeleshed Det Danske Ungdomsensemble, DUEN.

- Selv om ensemblet er en yngling på blot 15 somre, er ensemblet – takket være Morten Ryelunds ihærdige indsats fra den første spæde start i 2004, i dag en institution i dansk musikliv. Mortens indsats har sat et kraftigt indtryk på den kommende generation af orkestermusikere og vil have afgørende betydning for dansk orkesterliv i mange årtier fremover, sagde Dorte Bennike i motiveringen.

Debuterede i det sønderjyske

Morten Ryelund stammer fra Sønderjylland, og han er både uddannet dirigent og violinist. Morten Ryelund havde sin professionelle dirigentdebut foran Sønderjyllands Symfoniorkester i 1996. Siden har han arbejdet med talrige orkestre og ensembler. DUEN hed fra 2004-2011 DRUEN – DR Ungdomsensemblet – og var en del af DR, hvorefter det i 2012 blev til Det Danske Ungdomsensemble (DUEN) og ført videre i eget regi. DUEN består i dag af 25 unge strygertalenter mellem 17 og 27 år.

- Morten Ryelund har med DUEN skabt meget mere end ”blot” et musikalsk talent-udklækningssted. Han har formået at genskabe interessen for orkesterspil hos unge musikere og dermed skabt ”et ungdomslandshold” for strygere, som udover ensemblets egne musikere også motiverer andre unge musikere til at klø ekstra på med orkesterspillet, sagde Dorte Bennike videre i begrundelsen.

Her sagde hun også, at ”orkesterverdenen er – og bør være – Morten Ryelund dybt taknemmelig for hans diskrete, ja nærmest beskedne, men bemærkelsesværdige indsats”.

Udover at være DR’s første chef var Emil Holm også professionel operasanger på især de tyske operascener, og han havde et stort ønske om at bringe den klassiske musik ud til folket. Det gjorde han dels ved at oprette DR Symfoniorkestret, dels ved at grundlægge de ugentlige torsdagskoncerter, som senere i år kan fejre deres 86-års fødselsdag. Den 13. februar ville DR’s første driftsleder være fyldt 152 år, hvis han stadig levede.