Dit tv kommer på overarbejde nytårsdag

Den 1. januar er den dag på året, vi ser allermest tv. Det viser tal fra DR Medieforskning.

DR sender igen skihop fra Garmisch-Partenkirchen nytårsdag.

Der er bred enighed blandt danskerne om, at den 31. december fejres med raketter og kransekage. Og det lader til, at vi også er blevet mere eller mindre enige om, at den 1. januar skal bruges foran fjernsynet.

Nytårsdag er nemlig den dag på året, hvor vi ser suverænt mest tv. Det har det været stort set hvert år siden 1992. I gennemsnit sidder vi 235 minutter – altså næsten fire timer – foran skærmen på årets første dag. Resten af året ser vi i gennemsnit 144 minutter om dagen – altså halvanden time mindre.

”Stort set alle har fri og er ramt af tømmermænd, hvilket betyder, at rigtig mange tilbringer rigtig mange timer foran tv’et,” siger medieforsker Henrik Gregor Knudsen fra DR Medieforskning og understreger, at DR også er med til at lokke mange til skærmen.

”Samtidig har DR1 ofte premiere på for eksempel ’X Factor’ eller en ny dramaserie, hvilket også påvirker seertallet positivt.”

Derudover sender DR nytårskoncert og skihop, hvilket også er blevet faste klassikere.

To bryllupper, et barnedåb og en håndboldkamp

Siden 1992 er det kun sket fire gange, at en anden dato end 1. januar har trukket flere danskere til skærmen. Det var i 1995, 2004, 2006 og 2008.

Ofte har det skyldtes store begivenheder i kongehuset. Prins Joachim og Alexandra blev gift i 1995, Frederik og Mary blev gift i 2004, og i 2006 blev prins Christian døbt. I 2008 var Danmark i finalen med Kroatien ved EM i håndbold og senere samme aften var der premiere på DR1’s nye dramaserie ’Sommer’.

Hvis du er vågnet den 1. januar med en trang til tv, er du altså ikke den eneste. Og traditionen tro kan du også i 2018 starte året ud med første afsnit af både ’X Factor’ og dramaserien ’Broen’. DR1 blænder op for sidste sæson af talentprogrammet klokken 20.00, mens fjerde sæson af ’Broen’ ruller over skærmen klokken 21.00. Samtidig er der også tv-premiere på den danske film ’Under Sandet’ lige bagefter – klokken 22.00.