Dobbeltmord som podcast: ”Vi ved ikke, hvor næste program fører os hen”

Journalisterne bag podcasten om dobbeltmordet på Peter Bangs Vej på Frederiksberg i 1948 finder nye spor i en af danmarkshistoriens største mordgåder.

I et radiostudie under DR Byens bibliotek bliver et mystisk dobbeltmord lige nu efterforsket.

På studiets vægge hænger sort-hvide portrætter og dokumenter arrangeret i grupper med overskrifter som ’Teorier’ og ’Mistænkte'. Der er også en plantegning af en herskabslejlighed og fotografier af døde kroppe på gerningsstedet.

”Man kan ikke se med det samme, at der er mennesker på billedet,” siger journalist Julie Thing og peger på et fotografi, der ved første øjekast ser ud til at vise en bunke vasketøj under en knækket stol.

Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej

Tidligt om morgenen søndag den 20. februar 1948 blev to lig fundet i en herskabslejlighed på Peter Bangs Vej på Frederiksberg. Det var kontorchef Vilhelm Jacobsen og hans hjemmegående hustru, Inger Margrethe Jacobsen.

Det pæne ægtepar var blevet brutalt myrdet. Blodspor på gulvet indikerede, at fru Jacobsens lig var blevet slæbt gennem lejligheden. Hr. Jacobsens hoved hvilede på en pude, og under puden lå en buket tulipaner fra en væltet vase.

Af mange mystiske spor var der blandt andet placeret en stok på hvert lig, men gerningsmanden blev aldrig fundet. Dobbeltmordet er siden blevet danmarkshistoriens største uopklaret mordgåde.

Hun sidder sammen med journalist Mads Petter Kühnel i dét radiostudie, de kalder for deres ”førerbunker”. For tiden laver de podcastserien ’Dobbeltmordet’, der handler om et brutalt mord på et ægtepar i 1948 på Peter Bangs Vej på Frederiksberg, som aldrig er blevet opklaret.

De samler - med lytternes hjælp - samtlige teorier om mordgåden, og det er allerede lykkedes dem at finde nye spor i sagen.

P3-interview gav nyt spor

Onsdag morgen var Mads Petter Kühnel gæst i ’Go’ Morgen P3’ og blev interviewet om det mystiske dobbeltmord. Et par timer senere lå der en ny besked på telefonsvaren fra en kvinde.

”Det er det bedste tip, vi har fået indtil videre. Det er et nyt navn, og teorien lyder ikke bimmelim,” siger Mads Petter Kühnel.

Kvinden er en ældre dame og har ikke selv hørt P3 den morgen. Men det har hendes svigerdatter, som efterfølgende opfordrede hende til at ringe til telefonsvaren.

"Det er lidt en drøm, der går i opfyldelse,” siger Mads Petter Kühnel og glæder sig over, at podcasten også kan gøre de unge så nysgerrige, at de ringer til de ældre.

Omfattende efterlysning af tip

Samme morgen har Julie Thing været til banko på Frederiksberg for at skabe kontakt til lokale, ældre borgere.

"På Frederiksberg er det jo stadig en sag, man snakker om. Jeg tror godt, vi kan få hjælp derfra,” siger Julie Thing.

De sørger for at sprede budskabet vidt omkring i artikler, annoncer og klassiske efterlysninger, der hænger i flere Københavnske bydele.

Der er allerede kommet mange teorier om mordgåden på redaktionens mail og telefonsvarer fra personer, der selv har efterforsket sagen:

Vi har et princip om, at vi ikke har noget problem med at løfte sløret for noget, fordi vi alligevel ikke ved særligt meget mere, end lytterne gør. Vi kan lige så godt sige, hvad vi ved.

Mads Petter Kühnel

"Folk har alle mulige ting, som er forbundet med dobbeltmordet. Det kan være alt fra gamle kulørte blade til fotos eller rapporter. Så har de fået en himstregims fra en ven, som måske nok kendte ægteparret, som de synes passer ind i en teori,” fortæller Julie Thing.

Nyt om sagen hver uge

Der kommer nye afsnit af ’Dobbeltmordet’ hver uge, og hver gang kan de to journalister fortælle om ny informationer, der er kommet frem.

"Vi har et princip om, at vi ikke har noget problem med at løfte sløret for noget, fordi vi alligevel ikke ved særligt meget mere, end lytterne gør. Vi kan lige så godt sige, hvad vi ved,” siger Mads Petter Kühnel, og Julie Thing fortsætter:

"Desuden kan det være, at vi får respons fra andre lyttere på den information, vi har delt,” siger hun.

Afsnittenes indhold bestemmes ud fra, hvad journalisterne selv graver frem fra bøger og Rigsarkivet, men i høj grad også af, hvad lytterne fortæller på tiplinjen.

"Vi ved seriøst ikke, hvor det næste program fører os hen. Det gør det temmelig specielt,” siger Mads Petter Kühnel.

Passer perfekt til podcast

Journalisterne har stor frihed ved, at de fortæller historien i podcasts i stedet for et klassisk radioprogram, hvor indholdet skal passe på minuttet:

Laves af Filt

’Dobbeltmordet’ bliver produceret for DR Podcast af det svenske produktionsselskab Filt, der står bag mange programmer til Sveriges Radio samt ’Baglandet’ på DRs P1.

”Det er befriende at vide, at hvis der kommer en vild information, så kan vi godt lave et længere afsnit den uge. At udkomme på den måde er perfekt til det her projekt," siger Mads Petter Kühnel.

Når det er en podcast, betyder det - ifølge ham - også, at folk hører det hele. De tænder ikke for radioen en tilfældig søndag og havner i fjerde episode uden at have hørt de andre afsnit.

"Og så kan folk lytte til det når som helst. De kan gå tilbage og høre, hvis der var en lækker detalje, de ville have på plads,” tilføjer Julie Thing.

Særligt udgivelsestidspunkt

Podcasten udkommer hver uge på tidspunkter, der er langt fra tilfældige. Ægteparret blev fundet myrdet en søndag morgen, og derfor udkommer podcastens afsnit altid om søndagen.

"Vi prøver at udkomme på tidspunkter, hvor det giver mening i forhold til tidsforløbet i historien. Men det er ikke så udtalt. Det er mere for nørderne,” siger Mads Petter Kühnel.

Første afsnit udkom præcis klokken 8.00, hvilket er samme tidspunkt, som hushjælpen opdagede ligene. Andet afsnit udkom klokken 8.18, da politiet ankom til gerningsstedet.

Journalisterne bag podcastserien

Julie Thing er uddannet radiojournalist fra Goldsmiths University i London i 2013. Hun har lavet mange freelanceopgaver og arbejdet med dokumentarer, lydvandringer og andre former for stedsspecifikke lydfortællinger. I fire år var hun radioproducer ved Radio24Syv, blandt andet for programmerne ’Mikrofonholder’ og ’Skriftestolen’. Hun har lavet programmer til DRs ’Radiofortællinger’ og ’P1 Feature’, blandt andet radiodokumentarerne ’Når hjernen ryster’ og ’Hjemløs ungdom’.

Mads Petter Kühnel er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2015 og er tilrettelægger og reporter på det prisvindende reportageprogram ’Baglandet’ på P1. Han har tidligere lavet en helt masse programmer for DR: podcastserien ’Operation Menneskejagt’, ’Klubværelset’, ’Radioklassikeren’, ’P1 Feature’, ’Radiofortællinger’ og serien ’De Sidste Danskere i Helmand - hvordan man pakker sammen efter en krig?’.

At der er sammenhæng mellem tidsforløbet og podcastens udgivelse, er der allerede nogen, der har fundet ud af og kommenteret.

"Man skal ikke undervurdere dem, der ved noget om sagen og har brugt tid på den. De overgår en med viden om det her,” siger Mads Petter Kühnel.

Næsten opklaret flere gange

Der skal ikke meget til, før de to journalister føler, at de har opklaret sagen, hvorefter den hurtigt falder fra hinanden igen:

"Jeg har flere gange tænkt, at nu er den der bare. Det er helt sikkert. Men så falder vi en time senere over nogle nye detaljer, der viser noget andet,” fortæller Mads Petter Kühnel.

De er efterhånden blevet temmelig åbne over for mulighederne, og alle henvendelser om dobbeltmordet bliver taget seriøst.

"Jeg glæder mig hver morgen til at komme herind og se, om der er kommet nye henvendelser. Vi sætter os og åbner de nye telefonsvarer-beskeder sammen,” siger Mads Peter Kühnel, og Julie Thing tilføjer:

”Så er det hyggetid,” siger hun.

Jungleloven herskede dengang

Journalisterne har fået lov til at kigge i den gamle mordsag, som ellers er lukket for offentligheden frem til år 2023.

De har også skaffet sig viden fra en kriminalinspektør og en historiker, der kan gøre dem klogere på politiets arbejde og perioden for drabene.

Det er svært for dem at sige, hvorfor sagen om dobbeltmordet på Peter Bangs Vej ikke er blevet opklaret, selvom både politi og privatpersoner har forsøgt i årenes løb.

En forklaring er, at det var en anderledes tid, dengang parret blev fundet dræbt:

”Det var lige efter 2. Verdenskrig. Hele landet var i en undtagelsestilstand, så det var jungleloven, der herskede. Der skete virkelig mange mord på det tidspunkt, så politiet havde nok meget at se til,” siger Julie Thing.

Morderens grundige arbejde

Ser man bort fra tiden, er sagen i sig selv vanskelig at opklare, fordi der ikke blev efterladt nogen aftryk på gerningsstedet:

”Hvis politiet havde skullet efterforske det mord i dag uden DNA, så havde de nok heller ikke opklaret det. For der var jo ingen spor at gå efter,” siger Mads Petter Kühnel, og Julie Thing fortsætter:

"Man siger, at gerningsmanden eller gerningsmændene har været virkelig grundige,” siger hun.

Men der findes også en anden teori:

Det er superinteressant, at sagen har det liv, den har i dag. Det er så mystisk og fascinerende, at der er mennesker, også yngre mennesker, som kan sætte sig så meget ind i en gammel sag og bruge tid på den. Jeg bliver totalt nysgerrig på, hvad der ligger til grund for det.

Julie Thing

"Der var en, der skrev på Facebook, at han troede, at politiet med vilje havde sjusket, fordi regeringen ville dække over noget,” fortæller Mads Petter Kühnel.

Opklaring er ikke det vigtigste

De erkender, at når ingen andre har opklaret den 69 år gamle sag endnu, så gør de nok heller ikke:

”Der er nogle, der har beskæftiget sig med den her sag i mange år. Vi kan jo heller ikke bare komme og sige: ”Hey, den fikser vi lige på tre måneder”," siger Mads Petter Kühnel.

Men journalisterne håber, at de med podcasten og lytternes hjælp kan finde nye spor i sagen. Og det er okay, hvis de ikke opklarer den:

"Selvfølgelig er det et mål at opklare sagen. Hvem vil ikke gerne opklare dobbeltmordet på Peter Bangs Vej? Men det er stadig vejen derhen og at involvere lytterne, der er interessant,” siger Mads Petter Kühnel.

Det kommer efter deres mening også an på, om man interesserer sig mest for at opklare sagen, at lære mere om efterkrigstiden eller noget helt tredje:

Vil du vide mere om dobbeltmordet på Peter Bangs Vej?

Lyt til podcastserien her.

Se webdok med tidslinjen for ægteparrets sidste døgn her.

"Det er superinteressant, at sagen har det liv, den har i dag. Det er så mystisk og fascinerende, at der er mennesker, også yngre mennesker, som kan sætte sig så meget ind i en gammel sag og bruge tid på den. Jeg bliver totalt nysgerrig på, hvad der ligger til grund for det. Hvorfor er lige denne sag så spændende for dem?” spørger Julie Thing.

Mens Mads Petter Kühnel er nysgerrig på noget helt bestemt:

"Jeg kan bare godt lide mord,” siger Mads Petter Kühnel.

Har du oplysninger om dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, er du velkommen til at ringe på telefon: 35203010 eller sende en mail på: dobbeltmordet@dr.dk. Du kan også sende per brev til adressen: DR Byen, Emil Holms Kanal 20, 0999 København C, mærket "Dobbeltmordet"