Dokumentar fra DRTV om sorg og splittet familie får to priser i Canada

Instruktør Christian Einshøj er blevet hædret to gange i Toronto for en dokumentar, som DR har været co-producent på, og som kan ses på DRTV i de næste tre år.

Alexander, Christian og Frederik Einshøj er brødre, og filmen dykker ned i en tragedie, der første til den følelsesmæssige afstand mellem mændene i familien. (Foto: © Christian Einshøj, Made in Copenhagen)

Det blev til hele to priser på den netop overståede dokumentarfestival Toronto Hot Docs i Canada til den danske dokumentarinstruktør Christian Einshøj.

Han modtog både hovedprisen Best International Feature Documentary Award og The Emerging International Filmmaker Award for sin dokumentarfilm fra i år - ‘Bjergene – Sorg, savn og superhelte’, som DR har været med til at co-producere. Filmen blev vist på DR2 den 16. april, og i næsten tre år fra nu kan den ses på DRTV her.

’Bjergene – Sorg, savn og superhelt’ er et selvbiografisk portræt af en splittet familie. Bevæbnet med 30 års hjemmevideo, 75.000 fotografier og tre kropsnære superheltekostumer begiver instruktør Christian Einshøj sig ud i fortidens landskaber for at sætte ord og billeder på efterdønningerne af den tragedie, der gennem 25 år har slået skår i familien. Den har blandt andet betydet, at der er blevet følelsesmæssig afstand mellem mændene i familien.

Stor og flot anerkendelse

Dokumentarfilmen er produceret af Mathilde Hvid Lippmann for selskabet Made In Copenhagen med støtte fra blandt andre DR. Her har producent Charlotte Kjørup Mauritzen været DR-redaktør på dokumentaren, og hun siger:

- Det er en stor og flot anerkendelse af Christian Einshøjs meget personlige og rørende film om et stærkt og vedkommende emne; hvordan sorgen kan flytte ind i mennesker, og hvordan man finder hinanden igen. Vi er utroligt glade for ’Bjergene’ og ønsker holdet kæmpestort tillykke med prisen, siger hun.

Det var faktisk ikke første gang, Christian Einshøj modtager en pris i Toronto. Han har tidligere fået en pris for en kortfilm på festivalen, som er en af de største dokumentarfilmfestivaler i Nordamerika og viser dokumentarer fra hele verden.

I spil til Oscar-nominering

Med priserne på Toronto Hot Docs denne gang følger der 13.000 canadiske dollars – eller godt 65.000 kroner, og hovedprisen får også anden betydning for Christian Einshøj, som nu automatisk er i spil til en Oscar-nominering som den bedste lange dokumentar, uden den behøver amerikansk biografdistribution, som ellers normalt er et af kravene for at komme i spil.

’Bjergene – Sorg, savn og superhelte’ havde premiere på årets danske dokumentarfilmfestival Cph:Dox, og siden har den – udover Toronto Hot Docs - også været vist på festivalen Visions du Réel i Schweiz og for DR’s seere.

De tre brødre på et tidligt familiefoto. (Foto: © -, Made in Copenhagen)