DR beder om hjælp til tusindvis af historiske billeder

DR har offentliggjort 30.000 historiske billeder, og lige så mange er på vej i den kommende tid, hvor DR opfordrer befolkningen til at skrive stikord på dem, hvis man ved, hvad der er på billederne.

  • På dr.dk/historiskebilleder beder DR nu befolkningen om hjælp til at tagge og sætte emne ord på billeder. Sonja fra Saxogade (1968) (Foto: DR Arkiv © Type 1)
  • DR har offentliggjort 30.000 historiske billeder, og lige så mange er på vej i den kommende tid, hvor DR opfordrer befolkningen til at skrive stikord på dem. I dette tilfælde kan man vist roligt skrive Holger Juul Hansen på billedet. (Foto: DR Arkiv © Type 1)
  • ”At befolkningen har hjulpet DR med at fortælle, hvad de ved om billederne, har været en kæmpe hjælp,” siger informationsspecialist Louise Broch fra DR Arkiv, der fortsætter: ”Det har hjulpet os, så vi bedre selv kan hjælpe, når DR-medarbejdere eller andre har behov for at bruge historiske billeder, og samtidig kan alle nu bedre søge og finde sjove og glemte billeder på dr.dk/historiskebilleder,” siger hun. Hvis ikke nogle havde tagget dette foto fra udsendelsen ’Panorama’ i 1957, ville Lasse Budtz og John Danstrup næppe heller være dukket op her. De fik tag nummer 103.000. (Foto: Dr arkiv)
  • På dr.dk/historiskebilleder beder DR nu befolkningen om hjælp til at tagge og sætte emne ord på billeder. Her er det Clement Kjersgaard med sin far Erik Kjersgaard (Foto: DR Arkiv © Type 1)
  • På dr.dk/historiskebilleder beder DR nu befolkningen om hjælp til at tagge og sætte emne ord på billeder. Dansende børn. (Foto: DR Arkiv © Type 1)
  • På dr.dk/historiskebilleder beder DR nu befolkningen om hjælp til at tagge og sætte emne ord på billeder.Ingrid og Lillebror. (Foto: DR Arkiv © Type 1)
  • På dr.dk/historiskebilleder beder DR nu befolkningen om hjælp til at tagge og sætte emne ord på billeder. Klaus Rifbjerg signerer bøger. (Foto: DR Arkiv © Type 1)
1 / 7

De polarkolde dage for øjeblikket kan man passende bruge indendørs med at gå på opdagelse i DRs historiske billeder og måske endda give en hånd med.

DR har netop offentliggjort cirka 30.000 historiske DR-billeder, pressebilleder til DR-produktioner og billeder af værter og programmedarbejdere fra perioden 1950 til 1997. Og yderligere 30.000 er på vej i nær fremtid.

DR har et fotoarkiv med 1,8 millioner billeder, og i de seneste år er en del af dem blevet digitaliserede. Men ikke alle er lige velforsynede med data om, hvad der er på billederne. I sommeren 2016 lagde DR cirka 77.000 billeder uden såkaldte metadata ud fra den store samling, så de kunne tilgåes via sitet dr.dk/historiskebilleder. Nu kommer der så to nye portioner ud.

”Man kan selvfølgelig blot sætte sig til skærmen, hygge sig med billederne og komme bag kulisserne i DR, som det har været gennem årene. Men vi vil også rigtig gerne have, at folk tagger dem og skriver emneord på dem, hvis de ved, hvad der er på dem,” siger Louise Broch, der er informationsspecialist i DR Arkiv.

113.000 tags allerede

Det kan for eksempel være navne på skuespillere, radio- eller tv-værter, navnet på et program, kameratypen, rekvisitter, et årstal eller noget helt andet, man skriver på billederne. Oplysningerne bliver gemt med det samme, og straks er det så også lettere at finde billederne for alle.

DRs erfaringer med at dele de første 77.000 billeder uden metadata har været helt overvældende. Der er blevet skrevet ikke færre end 113.000 tags på dem, og det har været en stor hjælp. Billederne kan nu meget nemmere findes og indgå i DRs programmer og på dr.dk, og samtidig er basen med historiske billeder blevet meget mere spændende at dykke ned i for alle,” forklarer Louise Broch. Som noget nyt foreslår billedbasen nu selv på forsiden 12 billeder, som endnu ikke er blevet tagget med oplysninger. ”Det er et projekt, hvor alle der har set og hørt DRs programmer, er eksperter, og vi håber, at vi også i anden omgang kan få lyttere og seere til at hjælpe os,” siger Louise Broch. Se billederne og hjælp med at tagge via dr.dk/historiskebilleder.

Facebook
Twitter