DR Big Band er klar til en ny sæson og album-release

Fredag den 24. september skyder DR Big Band en ny koncertsæson i gang samtidig med, at deres første album med chefdirigent Miho Hazama i spidsen udkommer internationalt.

  • DR Big Band åbner en ny koncertsæson fredag den 24. september i DR Koncerthuset - sammen med den danske saxofonist, dirigent og komponist Lars Møller. (Foto: © Lea Maria Elmegaard DR Kommunikation og Presse)
  • Miho Hazama er chefdirigent for DR Big Band og står i spidsen for de fleste af koncerterne i den nye sæson. Hun er også hovedperson på bandets nye album, "Imaginary Visions", som udkommer på dagen for sæsonåbningen. (Foto: © Lea Maria Elmegaard DR Kommunikation og Presse)
  • Den unge amerikanske vibrafonist Joel Ross er det store nye navn på selskabet Blue Note Records. Den 8. oktober optræder han for første gang i Danmark sammen med DR Big Band og Miho Hazama. (Foto: © Lea Maria Elmegaard DR Kommunikation og Presse)
1 / 3

Når DR Big Bands 19 musikere går på scenen i Studie 2 fredag den 24. september, er der mere end én ting at fejre. For det første vil det være bandets første koncert i en helt ny sæson, som byder på masser af store jazznavne i DR Koncerthuset. Og samtidig er det dagen, hvor DR Big Bands nye album ”Imaginary Visions” med chefdirigent Miho Hazama for første gang kan købes og streames verden over.

Gæstekunstnere fra hele verden

Til sæsonåbningen den 24. september bliver det den danske saxofonist, komponist og dirigent Lars Møller, der er i front sammen med percussion-fænomenet Marilyn Mazur. Og selvom begge gæstekunstnere har adresse i Danmark, kommer koncerten 'Global Mysteries' vidt omkring med bl.a. indiske ragaer og afrikanske grooves – en cocktail, der er en perfekt optakt til en sæson fuld af internationale gæstekunstnere.

Miho Hazama i centrum

DR Big Bands japanske chefdirigent Miho Hazama, som nu på tredje sæson står i spidsen for bandet, vil være et naturligt omdrejningspunkt i flere af efterårets koncerter i DR Koncerthuset.

Til oktober dirigerer Hazama to koncerter med stærke newyorker-navne, som for første gang besøger DR Koncerthuset: Guitaristen Kurt Rosenwinkel, der medbringer flere spændende gæstemusikere og masser af brasilianske vibes, og den unge vibrafonist Joel Ross, som er det store nye navn på det legendariske pladeselskab Blue Note Records.

Til november er der mulighed for at opleve Miho Hazama helt i centrum, når hun dirigerer en hel koncert med sin egen musik til den officielle releasekoncert for albummet ”Imaginary Visions”. Det er første gang, Hazama har indspillet sine kompositioner til DR Big Band, og udgivelsen er en af årets vigtigste for pladeselskabet Edition Records.

Stærke stemmer

Skulle nogle af navnene i DR Big Band nye sæson allerede virke bekendt, er det fordi et par af dem også var på plakaten i den foregående sæson.

Det gælder to af sæsonens store brag i Koncertsalen, hvor DR Big Band får besøg af stærke stemmer udefra: Den britisk-nigerianske soulkonge Ola Onabulé og den maliske singer-songwriter Fatoumata Diawara, som bakkes op af flere afrikanske gæstemusikere. Begge var blandt hovednavnene i DR Big Bands sidste sæson, men efter at koncerterne måtte aflyses, er det lykkedes bandet at få de to stærke stemmer på programmet i den nye sæson.

En helt ny gæst hos DR Big Band er den tredobbelte Grammy-vinder Cécile McLorin Salvant, som trods sin unge alder allerede sammenlignes med ikoner som Ella Fitzgerald og Sarah Vaughan. Til marts kan hun opleves i Koncertsalen med numre fra sine tre prisvindende albums, der har fået helt ny lyd i nye arrangementer for bigband skabt til lejligheden af bl.a. chefdirigent Miho Hazama.

Jul og nytår med turné, traditioner og nye navne

Det er snart mange år siden, at DR Big Band første gang kunne præsentere sine populære ”Merry Christmas”-koncerter på turné rundt i hele landet, og når decembermørket sænker sig, bliver det igen tid til de populære koncerter – fra Vordingborg til Aabenraa gennem syv danske byer, og for første gang med den danske soulpop-konge Erann DD som en af årets solister.

Der er også danske navne med til DR Big Bands Nytårskoncerter, hvor bl.a. Jimmy Jørgensen, Mads Mathias og Sinne Eeg er med på scenerne i DR Koncerthuset og på turné til Næstved og Skive, hvor publikum kan se frem til et møde med de.

Farvel til en grand old man

Sæson 2021-22 bliver sæson nummer 58 i DR Big Bands historie, og de fleste af bandets musikere er for længst skiftet ud siden det oprindelige hold, der udgjorde det oprindelige ’Radiodanseorkester’ i 1964. Men en af de musikere, der har været med langt det meste af vejen, er den 70-årige svenske trombonespiller Vincent Nilsson.

Til gengæld bliver denne sæson Vincents sidste i DR Big Band, for i begyndelsen af 2022 trækker han sig endeligt tilbage efter 47 sæsoner i bandet. Det markeres ved den stort anlagte koncert ”Farewell & Spirituals” i Koncertsalen til februar, hvor Vincent Nilsson selv er hovedperson i en aften fuld af musikalske minder, personlige favoritter og hans egne arrangementer af stærke amerikanske spirituals.