DR Big Bands nye sæson er "made in Denmark"

I koncertsæsonen 2018-19 viser DR Big Band på én gang sine dybe danske rødder og sit internationale format med gæsteoptrædener og helt nye værker af unge nordiske jazz-kometer og internationale ikoner.

DR Big Band viser på én gang sine dybe danske rødder og sit internationale format i den nye koncertsæson 2018-19. (Michelle Kallestrup Berg & Stinna Skrivergaard © Type 1)

Når DR Big Band skyder en ny koncertsæson i gang til oktober, vil der ikke være tvivl om, at sæsonen er "made in Denmark" i mere end én forstand.

Den unge danske mundharpevirtuos og komponist Mathias Heise er første stærke gæstekunstner i en sæson, hvor DR Big Band stiller skarpt på Danmark som brændpunkt for international jazz – både gennem nye nordiske navne og en række af de store internationale ikoner, der har formet bandets berømte ’sound’ gennem tiden.

Åbningskoncerten i Studie 2 bliver dog ikke bare en opvisning i ungt dansk talent og blændende solospil.

DR Big Band lægger trumf på sæsonstarten ved at præsentere et spritnyt album med nye, originale kompositioner af den kun 24-årige Mathias Heise. En udgivelse, som viser bandets store passion for den helt nyskrevne musik og dermed er en passende start på en sæson, hvor DR Big Band præsenterer et væld af nye værker skrevet specielt til bandet.

Gensyn med internationale ikoner

En rød tråd gennem DR Big Bands nye sæson er et genhør med nogle af de stærke internationale personligheder, som har præget bandets berømte ’sound’ gennem årene. Først i rækken er den brasilianske jazzdiva Eliane Elias, der i dag fortsat topper jazz-hitlisterne med sin unikke blanding af latin og moderne jazz.

Når Elias vender tilbage til DR Big Band til oktober, kan publikum forvente et toptunet genhør med Elias’ Grammy-vindende samarbejde med bandet og Bob Brookmeyer for over 20 år siden – og samtidig føres stafetten fra dengang videre i et nyt spændende indspilningsprojekt med DR Big Band og arrangøren Ed Partyka, der er elev af Brookmeyer.

Portræt af en klangmager

Et andet lyslevende ikon fra DR Big Bands stolte fortid er den amerikanske pianist, komponist og arrangør Jim McNeely, som i november får sin egen, intime portrætkoncert i DR Koncerthusets Studie 4.

Ligesom Elias er McNeely i dag på toppen af sin karriere, og sammen med DR Big Band vil han præsentere sine egne favoritter fra adskillige årtier – ikke mindst de epokegørende år omkring årtusindskiftet, hvor McNeely var DR Big Bands chefdirigent og med til at forme den særlige cocktail af amerikansk og nordisk bigband-lyd, som har gjort bandet til en fortsat nøglespiller på den internationale jazzscene.

Danske divaer

Med to stærke divaer fra den hjemlige jazzscene møder publikum senere på sæsonen to vidt forskellige musikalske profiler, som begge er blandt DR Big Bands favoritkunstnere, men aldrig før har været hovednavn for en hel koncert med bandet.

Sangerinden Sinne Eeg møder DR Big Band i en stemningsfuld blanding af jazzhits, egne favoritsange og helt nye numre i DR Koncertsalen, mens percussion-ekvilibristen Marilyn Mazur for første gang får sin helt egen aften med DR Big Band i Studie 2. Her venter publikum en overflod af rytmer, energi, stærke bigband-numre og ikke mindst et helt nyt værk, som DR Big Band har bestilt hos den dansk-amerikanske legende.

Fænomenale saxofonister

To af DR Big Bands gæstesolister vil i den kommende sæson levere saxofonspil i verdensklasse – om end med vidt forskelligt fortegn. Den norske jazzkomet Marius Neset, som er uddannet og har base i København, er hovednavnet i en af sæsonens mest spændende koncerter i Studie 2. Her kan publikum opleve den 32-årige Neset som både virtuos saxofonsolist og komponist bag et nyt storværk skrevet specielt til DR Big Band, samtidig med at han præsenterer nogle af de numre som har gjort ham til et nyt nordisk verdensnavn, med tilnavnet ”den nye Jan Garbarek” og superlativer som ”et af de hotteste europæiske jazztalenter i mange år” i The Guardian.

Sæsonens store finale finder sted i DR Koncertsalen 29. marts, hvor den amerikanske stjernemusiker Branford Marsalis er sæsonens sidste gæstekunstner med DR Big Band. Marsalis er verdenskendt for sit sopran- og tenorsaxofonspil og sin ubesværede vekslen mellem jazz og klassisk, og det eksklusive topmøde mellem DR Big Band og Marsalis vil byde på en flot samling højdepunkter fra hans lange karriere på toppen af jazzen – og lidt til.

Fokus på nye kreationer

For DR Big Bands kunstneriske leder Birger Carlsen er bandets kommende sæson et lysende eksempel på, hvilken vigtig funktion DR Big Band udfylder på den danske jazzscene:

”Det er helt tydeligt at se på DR Big Bands nye sæson, at vi på én gang præsenterer de nye, hotte talenter som skal føre den nordiske jazz ind i fremtiden, og samtidig viderefører bandets stolte traditioner med de store internationale navne, som giver os et pust fra den store verden samtidig med, at de er en del af bandets historie.”

Det er en særlig stolthed for Birger Carlsen, at DR Big Band i den nye sæson vil holde flere nye værker over dåben end nogensinde før.

”Det er ekstremt vigtigt for DR Big Band, at vi og vore gæstekunstnere ikke bare gentager de sikre succeser, men at der til hver eneste koncert kommer helt nyt materiale på bordet. Denne sæson præsenterer vi nye værker, numre og arrangementer med Mathias Heise, Marius Neset, Sinne Eeg, Marilyn Mazur og Eliane Elias – og så vil bandets egne musikere udfordre hinanden til koncerten 'DR Big Band – Tæt på', hvor bandets medlemmer selv har skrevet al musikken.”

Facebook
Twitter