DR byder på tre nye julekalendere i år

Både DR1, DR Ramasjang og DR Ultra kan byde på nye julekalendere, som ikke har været vist på dansk tv før.

  • DR1 sender i år den norske julekalender 'Snefald' med dansk tale. (Foto: © NRK, Type 2)
  • For første gang får de yngste deres egen julekalender på DR Ramasjang, når 'Ramajetternes Jul' bliver årets helt nye julekalender. 1. december 2017 sendes 'Ramajetternes Jul' for første gang på DR Ramasjang klokken 17.00. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)
  • DR Ultras fiktionsserie 'Klassen' får en særlig juleudgave. (Foto: © Lotta Louise Lemche, Type 2)
1 / 3

At se julekalender er en kær tradition for mange, og i 2017 bliver små børn, store børn, deres forældre og andre kalenderelskere bestemt ikke snydt for nedtællingen til den store aften. Tværtimod byder 2017 på tre nye julekalendere, som ikke har været vist på DR før.

DR Ramasjang og DR Ultra byder på helt nye DR-produktioner, nemlig henholdsvis ’Ramajetternes Jul’ for de 3-6-årige, og en helt særlig julekalenderudgave af den populære fiktionsserie ’Klassen’ til de større børn.

På DR1 er der en tradition for, at DR viser en nyproduceret kalender i lige årstal, og for at der er så er en genudsendelse det andet år. Men i 2017 bliver det anderledes, når DR1 viser den norske julekalender ’Snefald’ med dansk tale.

”’Snefald er en meget flot og ambitiøs julekalender for hele familien, som byder på mystik, magi, humor og masser af julestemning. Vi viser julekalenderen med danske stemmer, så også de yngste kan være med. ’Snefald’ er en på alle måder klassisk julekalender om det gode kamp mod det onde, og vi tror, den vil være spændende at følge med i for både børn og voksne,” siger Pil Gundelach Brandstrup, som er kanalchef på DR1.

Det er ikke sket tidligere, at DR1 har vist en udenlandsk kalender i den bedste sendetid klokken 19.30 – men i år sker det altså.

Flot skandinavisk kalender

”Vi synes, det er spændende, når vi nu har muligheden for at sende en flot, skandinavisk julekalender som ’Snefald’. Vi har et rigtigt godt samarbejde med Norges svar på DR, NRK, og i Norge viser de mange danske tv-serier, ligesom vi senest har sendt ’SKAM’ med stor succes. Så jeg synes, det giver fin mening, at DR fortsætter med det gode nordiske samarbejde – også når det kommer til julekalendere,” siger Pil Gundelach Brandstrup.

Hun mener, at DR i det hele taget med paletten af julekalendere i år har tre rigtig gode tilbud til både små og store børn.

”Og selvfølgelig også til de voksne, der gerne vil i julestemning, når det bliver december,” siger hun.

De tre julekalendere, DR sender i 2017, er:

’Ramajetternes Jul’ – DR Ramasjang – hver dag klokken 17.00 fra 1. december

Den 1. december får Ramajetterne og lufthavnens chef, som er spillet af børnevært og skuespiller Kristian Gintberg, at vide, at julemandens computer er blevet stjålet fra Ramasjang Lufthavn. Julen er i fare, og nu går den vilde jagt efter julemandens computer i gang. Forskellige spor sender Ramajetterne fra lufthavnen og rundt i hele Europa i deres forsøg på at redde børnenes jul. Blandt de medvirkende er også skuespilleren Elliott Crosset Hove.

’Klassens Jul’ – DR Ultra – nærmere om tidspunkt følger

Det er jul for alle danske børn, og derfor også for børnene i fiktionsserien ”Klassen”. Frederik er blevet rigtig gode venner med sin klassekammerat Josefine, og de kan ikke undvære hinanden. Han finder dog ud af Josefines mor har besluttet, at hun måske skal flytte til en ny by og gå på en ny skole, da hun (Josefines mor) mener, at klassen har for mange problemer, og Frederik står nu over for at miste hende. Frederiks julemission bliver, at få klassen til at have det godt igen - få sammenholdet tilbage ved hjælp at julens mange fortrinligheder, så Josefine ikke skifter skole. Han iværksætter en ganske særlig, men også særdeles umulig juleplan til formålet, men bliver i løbet af december udsat for en tiltagende ondskabsfuld og mystisk digital plageånd, som bliver fortsat grovere i sit forsøg på at splitte ’Klassen’ ad. Hvem er det, der forsøger at samle ’Klassen’, og hvem arbejder for at splitte den ad?

’Snefald’ – DR1 – fra den 1. december klokken 19.30

Den norske julekalender med originaltitlen ’Snøfall’ handler om den forældreløse Selma på ni år. Hun mistede sine forældre i en ulykke, da hun var tre år gammel, og Selma blev sammen med hunden Casper midlertidigt placeret hos den strenge nabodame Ruth. Nu er Selma ni år gammel og hun bor fortsat hos Ruth. Selma drømmer om at få sin egen familie og skriver et brev til julemanden. På magisk vis havner brevet i landsbyen Snefald, som ligger i en anden dimension. Efter et skænderi med Ruth havner Selma selv i Snefald og her begynder hendes livs eventyr med magi, overraskelser og farer. I Snefald møder Selma blandt andet børnene Pil og Frida, og senere børnenes bedste ven Julius, som er selveste julemanden.

Flere af hovedpersonerne i Snefald går igennem en udvikling og julekalenderen handler om at finde ud af hvem der betyder noget for en i medgang og modgang. Desuden handler den om at være sig selv og kæmpe for det, man tror på. Julekalenderen byder på mystik, magi, humor og masser julestemning og har børn i de bærende roller.

Danske stemmer bl.a.: Mikkel Boe Følsgaard, Louise Fribo, Jens Zacho Boye, Emil Egedal Kristensen, Isabella Kjær-Westermann, Sander Bøgvad Mikkelsen og Rebecca Guld.

U-landskalender i oktober

Ligesom DR og Danida har gjort det siden 1962, udgiver de også i fællesskab i år Børnenes U-landskalender, hvor pengene i 2017 går til Burkina Faso. Kalenderen bliver præsenteret umiddelbart før efterårsferien, ligesom DR også sender flere programmer fra det afrikanske land, før det bliver december.