DR-dokumentar om løgnefabrik hittede blandt amerikanere

Dokumentaren ’Løgnefabrikken – De falske nyheder fra Rusland’ er blevet kåret som bedste internationale dokumentar ved filmfestival i Ohio i USA. Filmen er vist eller skal vises i flere end 50 lande.

Dokumentaren ’Løgnefabrikken’, der handler om en russisk såkaldt troldefabrik, er blevet ’Bedste internationale dokumentar’ på dokumentarfestivalen i Chagrin i Ohio i USA. (© Express TV-production ApS)

En DR-dokumentar om en såkaldt troldefabrik i Sankt Petersborg i Rusland er for alvor slået an i USA.

Dokumentaren ’Løgnefabrikken – De falske nyheder fra Rusland’, som Jakob Gottschau har instrueret, og som DR2 og DRTV viste i januar i år, har netop fået prisen som ’Bedste internationale dokumentar’. Prisen modtog filmen på dokumentarfilm-festivalen i byen Chagrin i Ohio i USA.

Omdrejningspunktet i dokumentaren er troldefabrikken i Sankt Petersborg, hvor unge russere producerer falske historier fra falske profiler på de sociale medier for at påvirke udfaldet af det amerikanske valg. Flere end 120 millioner amerikanere modtog opslag, der blandt andet støttede Donald Trumps kandidatur og udskammede Hillary Clinton. Filmen viser også, hvordan modige russiske journalister er gået til modangreb på løgnehistorierne.

På vej til 50 lande

Det var 6. gang, filmen blev vist på en amerikansk filmfestival, og i det hele taget er der stor international interesse for dokumentaren, som er produceret af Express TV-Produktion i samarbejde med DR og Det Danske Filminstitut (DFI). Ifølge DR Salg er ’Løgnefabrikken’ nu solgt til visning i over 50 lande.

Jakob Gottschau har flere gange produceret film om, hvordan de sociale medier kan påvirke demokratiet og samfundet på en skadelig måde. Hans forrige film ’Facebookistan’, som DR også var medproducent på, og som handlede om Facebooks forhold til ytringsfrihed og privatliv, er ligeledes blevet solgt til en lang række lande.

Hele dokumentaren ’Løgnefabrikken’ kan fortsat ses på DFI’s ’Filmcentralen’ her