DR-dokumentarist går den danske ulv efter i pelsen

Lars Ostenfeld har længe været fascineret af de ulve, der kommer op i landet fra Tyskland. Nu er han i gang med at lave en dokumentar til ’Temalørdag’ på DR2 om det både hadede og elskede rovdyr.

Der er mange bud på, hvorfor ulven er vendt tilbage til Danmark efter 200 års fravær. Et af dem lyder på, at rovdyret nu genbor de danske skove på grund af de mange hjortedyr, der er i fremgang. (Foto: Lars Rasborg/Scanpix 2018) (Foto: Lars Rasborg © Scanpix)

I disse dage bliver der talt meget om ulvens indtog i den danske natur. Debatten er blusset op, efter en af ulvene ulovligt blev skudt ved Ulfborg. Foreningerne ’Ulvens Venner’ og ’Ulvefrit Danmark’ støder panderne mod hinanden i diskussionen om, hvorvidt rovdyret skal være i landet eller ej.

Dokumentarist Lars Ostenfeld fra DR Historie og Perspektiv er i gang med at lave en dokumentar om den danske ulv. Det nylige skyderi af ulven blev filmet af to lokale, der hjælper ham med at samle klip. Lars Ostenfeld er hverken for eller imod, som han siger. Men han kan godt forstå, hvorfor folk har stærke holdninger:

”Ulven er et mystisk og mytisk væsen. Man siger, at Rom blev bygget af ulvene Romolus og Remus. Fenrisulven sluger solen under Ragnarok i den nordiske mytologi. I kristne sammenhænge har ulven været forbundet med djævlen, og den er også skurken i ’Rødhætte’ og i ’De tre små grise,’” siger Lars Ostenfeld og fortsætter:

”Ulven har altid været et særligt historisk dyr for os mennesker. Det er derfor, vi nogle gange godt kan glemme virkeligheden. Virkeligheden siger nemlig, at ulve sjældent angriber mennesker. Dengang vi udryddede den for 200 år siden her i landet, var det ikke, fordi den udgjorde en trussel over for mennesker. Det var på kongens befaling, at den blev slået ihjel, fordi den ødelagde hans jagt.”

Utæmmet dyr i tæmmet natur

Lars Ostenfeld har haft en fascination af ulvene i Danmark, siden det første lig af en af ulv blev fundet i Thy i 2012 og får blev dræbt rundt omkring i Jylland.

”I Danmark har vi mange regler for vores natur. Naturen er nærmest blevet puttet ind i et Excel-ark. Der er bestemte steder, vi må gå i de offentlige skove. Der er steder for jagt, for fiskeri og et sted, krondyrene opholder sig. Pludselig kommer der et utæmmet, vildt dyr op i landet og rykker ved alle vores regler og tager over. Den måde, naturen kan påvirke os på, synes jeg er spændende. Det er det, jeg gerne vil dykke mere ned i,” siger dokumentaristen.

Lars Ostenfeld har det meste af sin karriere arbejdet med at lave dokumentarer om dyreliv. Her er han på optagelserne af dokumentaren 'Isbjørnen og mig.' Tidligere har han også været med til at lave det elskede børneprogram 'Naturpatruljen.' (Foto: DR Produktion)

En ulv i mørket

Der er ikke nogle konkrete tal for, hvor mange ulve der findes i Danmark, men det anslås, at der findes mellem 8 og 11. Der er samlet DNA fra en hanulv i Nordjylland, og i Vestjylland findes der med sikkerhed en familie med far og mor og otte hvalpe. Lars Ostenfeld fortæller, at det har været svært at få video af ulvene i det år, han har været i gang med optagelserne. Det er først med nyligt tilkomne kobbel, at det blev nemmere at indsamle video.

Lars Ostenfeld får hjælp af Naturhistoriske Museum Aarhus, Aarhus Universitet og frivillige ulvespottere til at filme rovdyret. Men han er også selv ude i den jyske natur for at få de helt rigtige optagelser.

”Jeg har en historie, hvor jeg sidder ude i skoven og gerne vil se ulven. Der er friske fodspor trådt ned i jorden, så jeg sidder klar med kameraet. Efterhånden bliver det skumring. I takt med at det bliver mørkere og mørkere stiger min usikkerhed. Da det er bælgravende mørkt, og jeg ikke engang kan se min egen hånd, finder jeg natkikkerten frem. På det tidspunkt er det eneste, jeg håber på, at jeg ikke ser ulven,” siger Lars Ostenfeld, der understreger, at han sagtens kan sætte sig ind i frygten over for dyret.

Kend din ulv

For selvom han hele sit arbejdsliv har beskæftiget sig med at dokumentere alskens dyreliv, bryder Lars Ostenfeld sig ikke specielt meget om dyr, som han forklarer med et ironisk grin. Som avisdreng blev han bidt i skulderen af en bidsk hund, og siden da nærede han stor frygt for netop det dyr. Det var indtil for få år siden, hvor dokumentaristen besluttede sig for at gøre op med sin frygt ved at købe en hund til familien. Nu tør han godt klappe hunde og tage tennisbolde ud af munden på dem.

Lars Ostenfeld forklarer, at det også er en af pointerne med hans kommende dokumentarfilm:

”Vi er nødt til at lære, hvordan vi lever med ulven. Det her dyr, som splitter Danmark og ændrer vores holdning til natur. Jeg tror, at vejen frem er at vide mere om ulvene. Det har virket for mig. Jeg er blevet meget mindre bange af at lave den her dokumentar. Lige nu arbejder forskere på at sætte GPS’er på ulvene for at dokumentere deres adfærd. For eksempel omkring mennesker. Bliver de aggressive? Er de ligeglade? Det giver tryghed, når man ved mere,” siger han.

Lars Ostenfelds dokumentar bliver sendt på DR2 i forbindelse med en ’Temalørdag’ i efteråret. Den præcise dato er endnu ikke fastlagt.

Læs hele DR's store tema om ulven i Danmark her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter