DR-eksperter er klar til ’det mest åbne fodbold-VM nogensinde’

Når DR sender fra VM i fodbold for kvinder, bliver det uden Danmark i turneringen. Det sætter nogle helt andre krav til kommentatorerne og studieværterne, mener DR’s eksperter.

VM-slutrunden fløjtes igang fredag den 7. juni klokken 21.00, hvor værtsnationen Frankrig tager imod Sydkorea. (© Lars Brøndum /DR Sporten)

Det er en begivenhedsrig sportssommer, som står for døren i DR. U21 EM i fodbold, European Games og Tour de France er bare nogle af de turneringer, som du kan opleve på DR’s kanaler i løbet af juni og juli.

Og så kan man fra den 7. juni følge med i verdens største fodboldturnering for kvinder – nemlig VM. Men selvom turneringen, som finder sted i Frankrig - uden tvivl disker op med flotte mål og store stjerner, så bliver det et VM uden dansk deltagelse. Og det det sætter kommentatorerne og studieværterne i en speciel situation.

- Der havde helt klart været flere danske seere, hvis vi selv var med til VM. Men det betyder til gengæld, at nogle andre gode historier kan fylde mere. Og så er kvindefodbolden efterhånden blevet så stor, at flere og flere kan se, hvor interessant det egentlig er, siger DR’s kommentator Henrik Liniger.

Mest uforudsigelige VM

Udviklingen i sporten betyder blandt andet også, at der kommer færre og færre kampe, hvor det ene hold er lysår foran modstanderen. Derfor er dette års VM også ekstra spændende, mener fodboldekspert Arnela Muminovic.

- Det er nok det mest åbne VM nogensinde. USA er stadig virkelig gode, men de er ikke suveræne. Japan, England og Tyskland kan også byde sig til. Og især Frankrig kan nå langt. De har ligesom på herrelandsholdet længe haft en stærk trup, men uden at det rigtig er blevet forløst. Nu spiller de VM på hjemmebane, så det burde kunne give dem ekstra motivation, ligesom ved herrerne, siger hun.

De to DR-profiler ærgrer sig i sagens natur over det danske fravær til slutrunden. Ikke mindst fordi VM foregår i Europa.

- Sidste gang var det i Canada, så de spillede midt om natten så at sige. Nu er det i Frankrig, så det havde været oplagt for danske turister i området lige at hoppe ind og se en kamp. Det gør de nok i mindre grad nu, siger Henrik Liniger.

VM-turneringen bliver dog ikke helt uden dansk islæt. Det canadiske landshold har nemlig danske Kenneth Heiner-Møller som landstræner.

Drop fordomme og sammenligninger

Kvindefodbolden er i fremgang og tiltrækker flere og flere seere. Alligevel kræver det en ekstra indsats som kommentator eller ekspert at læse op på alle holdene.

- Der er væsentlig mindre materiale at dykke ned i i kvindefodbolden. Det er heller ikke meget, jeg kender til det jamaicanske kvindelandshold. Men omvendt kender vi heller ikke nødvendigvis samtlige spillere på det sydkoreanske herrelandshold, så værre er det ikke, siger Henrik Liniger og påpeger, at man generelt skal passe på med at sammenligne kvinde- og herrefodbold.

Henrik Liniger og Arnela Muminovic er en del af det hold, der dækker kvinde-VM på DR henover sommeren. (Foto: Henrik Liniger)

- Hvis jeg skal komme med en bøn til dem, som ikke regner med at se med, fordi det er kvinde-VM, vil jeg sige drop fordommene og lad vær med at sammenligne. Caroline Wozniacki ville få ’æg’ af Roger Federer, og Pernille Blumes OL-guldtid var nogle sekunder langsommere end på herresiden. Man kan altså slet ikke sammenligne den slags. Det er to forskellige ting, siger han.

Det skal dog ikke forstås som, at de to eksperter missionerer for kvindefodbolden. De fremhæver begge, at det er vigtigt, at folk selv finder kampene og får lyst til at se dem. DR’s rolle er blot at levere en seriøs dækning af slutrunden.

VM-turneringen sparkes i gang fredag den 7. juni klokken 21.00, hvor værtslandet Frankrig spiller mod Sydkorea. Finalen spilles 7. juli klokken 17.00. Du kan se alle VM-kampe på DR3 og på DRTV.

Facebook
Twitter