DR er klar med julehygge til alle

Traditionen tro har DR fra første søndag i advent og hele december masser af jul på programmet til alle danskere både på tv, i radioen, DR LYD og på DRTV.

Kongefamilien, Stewart Stardust fra 'Jul på Vesterbro', Johannes Langkilde og Katrine Muff, Timm Vladimir, Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo fra Bagedysten, Kåre Quist og Stéphanie Surrugue samt Frank Erichsen fra Kastaniegaarden har alle en central rolle i julens tv på DR.

Jul og nytår byder traditionen tro på et sandt overflødighedshorn af tilbud fra DR til alle danskere både på tv, i radioen, på streamingtjenesten DRTV og i DR’s radioapp DR LYD. Der er tale om en sand perlerække af de klassiske jule- og nytårsprogrammer, som seerne og lytterne kender og måske endda har særlige traditioner omkring. Derudover naturligvis også stribevis af spillefilm til at forsøde julen med.

Her er et fyldigt uddrag af noget af det, der er i vente - dog med forbehold for ændringer i sendetiderne. Men allerede nu ligger der masser af juleprogrammer klar til streaming på DRTV.

Julehyggen begynder for alvor på DR den 28. november, hvor det er første søndag i advent. I ’Danmark Synger Julen Ind’ drysser DR og nogle af Danmarks bedste kor julestemning over hele landet på DR2 og DRTV klokken 20.00. Det sker direkte fra Koncertsalen i DR Koncerthuset.

Aftenens værter er Katrine Muff og Mathias Hammer. Dirigent Carsten Seyer-Hansen står i spidsen for DR Koncertkoret, DR Korskolen og amatørkorsangere fra hele landet, når de største julesange skal foldes flerstemmigt ud.

På de fire adventssøndage er der også gudstjeneste på DR1 og DRTV klokken 10.00 - med genudsendelse på DR2 klokken 14.00 samme dag. Her byder Paula Larrain velkommen til fire helt specielle adventsgudstjenester med både gæster og julefortællinger fra de historiske rammer i Kronborg Slotskirke.

DR1 sender et afsnit af ’Tidsrejsen’ fra 2014 hver dag fra den 1. til den 24. december klokken 19.30. Det kan dog allerede ses på DRTV fra klokken 6.00. (© Søren Bay)

Den første låge skal åbnes

Onsdag den 1. december skal den første låge i årets julekalender åbnes. På DR1 sendes et afsnit af ’Tidsrejsen’ fra 2014 hver dag klokken 19.30. Og efter nogle års fravær byder DR2 på et gensyn med klassikeren ’Jul på Vesterbro’. Den sendes hver dag klokken 23.00. Begge julekalendere kan også følges hver dag til og med den 24. december fra klokken 6.00 på DRTV. Her ligger der også en stor buket af de klassiske julekalendere klar til streaming som for eksempel ’Jullerup Færgeby’, ’Bamses julerejse’ og ’Nissebanden i Grønland’.

Lørdag den 11. december klokken 20.30 sender DR1 ’Året i Kongehuset: De nye generationer’. De yngre generationer har været mere synlige end nogensinde i år, hvor hele den kongelige familie kom ud til folket igen ovenpå corona. Et generationsskifte er under forberedelse i familiefirmaet. Programmet kan også ses på DRTV fra samme dag klokken 6.00.

Katrine Muff og Johannes Langkilde inviterer til et musikalsk overflødighedshorn i ’DR's store Juleshow 2021’. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

Katrine Muff får opfyldt en barnedrøm

Vanen tro fejrer DR igen i år den søde juletid med et overdådigt juleshow i form af ’DR's store Juleshow 2021’. Johannes Langkilde og Katrine Muff inviterer til et musikalsk overflødighedshorn, når dørene slås op til DR Koncerthuset, hvorfra DR Symfoniorkestret, DR Pigekoret og blandt andre Hjalmer, Jakob Sveistrup, Bo Kaspers Orkester, Mette Lindberg og Annisette fortolker klassiske julesange og præsenterer os for nye.

Det er første gang, at Katrine Muff er vært for showet. Og det er lidt af en barnedrøm, der dermed går i opfyldelse, fortæller hun:

- Det er det største, jeg kan forestille mig. Jeg er en kæmpe julegris, der pynter op allerede i november, og jeg skal passe på ikke at bryde ud i jul allerede, når vi stiller urene over til vintertid.

Hun glæder sig især til at opleve, hvad DR Symfoniorkester og DR Pigekoret kan gøre ved musikken:

- Efter corona-nedlukningen føler jeg, at vi er i underskud med den store og voluminøse musik, som ensemblerne repræsenterer. Med pigekoret og symfoniorkesteret begynder det at hive i tårekanalerne, fordi der sker noget helt særligt med musikken, når der kommer den slags muskler på. Og så glæder jeg mig personligt meget til at møde Sanne Salomonsen, for så har jeg fuld plade i forhold til at have mødt Anne, Sanne og Lis, som er mine tre barndomshelte.

DR's store Juleshow 2021’ sendes på DR1 lørdag den 18. december klokken 20.30 og kan ses på DRTV samme dag fra klokken 6.00.

Julehilsner ledsaget af god musik

Allerede dagen efter blændes der op for en anden juleklassiker på DR1. Det er ’Julehilsen til Grønland 2021’. Traditionen tro skal der sendes en masse julehilsner afsted - ledsaget af god musik. Aftenen bliver dirigeret under kyndig hånd af værtstrioen, som er sanger Julie Berthelsen, skuespiller Nukâka Coster-Waldau og sanger Ilannguaq Lumholt.

Musikken bliver blandt andet leveret af værterne selv og Det Unge Vokal Ensemble, og som altid afsluttes aftenen med den traditionsrige grønlandske julehymne ‘Guuterput’.

’Julehilsen til Grønland 2021’ sendes på DR1 søndag den 19. december klokken 21.20 og kan ses på DRTV samme dag fra klokken 6.00.

På DR2 er lillejuleaften vanen tro en aften i det bedste selskab, når Rasmus Bruun og Zissel Astrid Kjertum-Mohr inviterer til julehygge hjemme hos Camilla Plum. Omkring bordet er Signe Molde, Maria Månson, Niels Krause-Kjær, Adam Holm og Adnan Al-Adhami samlet. Og så kigger Frederik Cilius forbi med en helt særlig gæsteoptræden. (Foto: © Jens Thorborg)

Lillejuleaften i godt selskab

Torsdag den 23. december klokken 20.00 er der på DR1 ’Jul på Kastaniegaarden’. Her viser Frank Erichsen vejen til et liv med fokus på bæredygtighed og selvforsyning. Udgangspunktet er familielivet på Kastaniegaarden, hvor han finder på nye ideer med inspiration fra nær og fjern. Kan også ses på DRTV samme dag fra klokken 6.00.

DR2’s lillejuleaften er vanen tro en aften i det bedste selskab, når Rasmus Bruun og Zissel Astrid Kjertum-Mohr inviterer til julehygge hjemme hos Camilla Plum.

Her skal gæsterne dekorere julehjerter og dele historier fra året, der er gået. Samtidig er der gensyn med klip fra DR2’s satirearkiv.

Omkring bordet er Signe Molde, Maria Månson, Niels Krause-Kjær, Adam Holm og Adnan Al-Adhami samlet. Og så kigger Frederik Cilius forbi med en helt særlig gæsteoptræden.

’DR2’s kæmpestore lillejuleaften 2021’ kan ses klokken 21.30, og på DRTV samme dag fra klokken 6.00.

Den 24. december er der juleaftensgudstjeneste direkte fra Skanderborg Slotskirke klokken 14.45 på DR1. Liturg og prædikant er Laura Gylden-Damgaard, og Anders Laugesen og Sofie Østergaard byder velkommen.

DR1 sender traditionen tro også midnatsmessen fra Peterskirken i Rom fra klokken 00.00, hvor Katarina Lewkovitch igen i år kommenterer messen og Pavens prædiken.

Tv-vært og chefdirigent for DR Pigekoret Phillip Faber sørger for selskab til seerne juleaften. Her vil han med godt humør binde aftenens programmer sammen. (© (c) DR)

Tv-vært og chefdirigent for DR Pigekoret Phillip Faber sørger for selskab til seerne juleaften. Her vil han med godt humør binde aftenens programmer sammen, og så vil han naturligvis også synge for på et par julesange. Han siger:

- Jeg ved, der sidder mange alene juleaften især i denne tid, så jeg er så glad for, at vi kan holde hinanden lidt med selskab. Jeg skal nok love at spille lidt på klaveret undervejs, så der kan komme julestemning hjem i stuerne.

Phillip Faber står også i spidsen for DR Vokalensemblets Julekoncert fra Garnisons Kirke i København, som sendes klokken 21.55 på DR2.

Bagedyst med både juniorer og voksne

Første juledag, den 25. December, viser DR1 klokken 20.00 ’Den store julebagedyst’, som er med otte juniorbagere, der dyster i fire makkerpar om at udfolde de flotteste og mest velsmagende julelækkerier.

Om årets juledyst siger vært Timm Vladimir:

- Vi glæder os til at udfordre velkendte bagedyst-deltagere i både klassiske og kreative julegodter, og så bliver der som altid kamp til stregen og flotte mesterværker, når deltagerne kaster sig over nytårslækkerierne.

’Nytårsbagedysten’ sendes den 1. januar klokken 20.00 på DR1 og er med otte af årets voksne bagedystdeltagere, som ligeledes dyster i fire makkerpar. De skal lave nytårssnacks, festlige kager og Markus’ svære nytårsdessert. Et par kåres som vindere af nytårsbagedysten.

Julebagedysten kan også ses på DRTV fra den 23. december klokken 6.00 og ’Nytårsbagedysten’ fra den 30. december klokken 6.00.

Pigekor og musikquiz på DR2

DR Pigekorets Jul’ kan opleves den 25. december klokken 20.00 på DR2. Her inviterer Phillip Faber og pigekoret indenfor i en smuk og julepyntet koncertsal til en medrivende musikalsk fortælling flettet sammen af både velkendte og nye julesange og -værker.

Umiddelbart efter sender DR2 klokken 21.10 ’Den klassiske musikquiz – Julegalla’, ligesom der sendes en særlig nytårsudgave af quizzen søndag den 2. januar klokken 21.00. Juleudgaven kan allerede ses på DRTV den 25. december fra klokken 6.00, mens nytårsudgaven er klar på DRTV fra den 31. december klokken 6.00.

Kåre Quist og Stéphanie Surrugue er igen værter for 'Året der gik', som får deltagelse af årets absolutte hovedpersoner tilsat live-musik. (Foto: © Kristian Brasen)

Årets vigtigste og mest mindeværdige øjeblikke

Søndag den 26. december klokken 20.00 på DR1 er det igen tid til et tilbageblik på året, der næsten er gået i ‘Året, der gik’. Her er der mulighed for at gense og genopleve årets vigtigste og mest mindeværdige øjeblikke. Stéphanie Surrugue og Kåre Quist er værter for showet, som får deltagelse af årets absolutte hovedpersoner tilsat live-musik med blandt andre Tina Dickow, Tobias Rahim, Andreas Odbjerg og Kandis.

’Året der gik’ kan også ses på DRTV samme dag fra klokken 6.00.

Dronning Margrethes nytårstale er for mange en vigtig og traditionsrig optakt til nytårsaften. Og i år er det oveni købet nytårstale nummer 50. Den sendes fredag den 31. december klokken 18.00 på DR1 og kan også ses på DRTV og høres på DR’s radiokanaler.

Nytårsaften klokken 20.00 blænder DR2 op for det traditionsrige ’Nytårsgalla’, som er optaget i DR Koncerthuset med DR Symfoniorkestret på årets sidste dage. Orkestret er i festhumør og byder på klassiske nytårstoner og musikalske overraskelser.

Lyden af jul og nytår

På tværs af DR’s radiokanaler og radioappen DR Lyd vil der også være et væld af programmer omhandlende jul og nytår.

Fra 1. december kan man for eksempel lytte den samlede podcastjulepakke ‘Nu er det jul!’ i DR Lyd, hvor flere titler ligger klar til at skabe julestemning.

Og på P1 bydes der hver dag frem til jul på ‘Julen er smerternes fest’. Juledag kan man både høre ’P1 Julemorgen’ og ’Gudstjeneste på P1’. P2 byder på flere julekoncerter. Eksempelvis kan man juleaftensdag nyde både ‘Julekoncert’ klokken 12.15 og ‘Pigekorets julekoncert’ klokken 14.00. Nytårsaftensdag klokken 15.00 kan man se frem til at høre en livekoncert med DR Symfoniorkestret. P3 inviterer til både til ‘Akavet jul’ og ’Batteriet på P3’.

P4 skruer også op for julen, og vi skal naturligvis traditionen tro høre ‘Mens vi venter’ med Anders Bisgaard og Dennis Johannesson juleaftensdag klokken 10.00. I det syv timer lange program bliver der som altid lavet julemad. Med lytternes hjælp bliver der skrevet en satirisk julesang over året, der gik, og så stilles der om til nødhjælpsarbejdere rundt omkring i verdens brændpunkter. Lytterne skal selvfølgelig også ønske hinanden en glædelig jul direkte i radioen. P4 sender også ‘Julies Julestue’ med Julie Bundgaard og flere andre juleprogrammer.

Både P4 og P5 sender ‘Det bedste fra DR’s Juleshow’ den 24. december klokken 17.00, og derudover kan man også høre ‘Det gode juleselskab’ og ‘Årets Quiz’ på P5. P6 varmer op til julemiddagen med ‘Jul med Farrock’ juleaftensdag, og P8 sender hver søndag i advent ‘P8 Jazz skriver julen om’.