DR er klar med ny drama-strategi: ’Vi skal ind til kernen’

DR Drama skal fremover satse på voksen- og familiefiktion med de store søndagsserier, en ny genre – off-beat-fiktion – julekalendere og påskeserier. Der bliver færre timer, men flere titler. Fiktionschef Henriette Marienlund fortæller her om den nye strategi.

Fiktionschef Henriette Marienlund i kulissen til 'Carmen Curlers' i DR Byens Studie 8. 'Carmen Curlers' er DR's næste store søndagsserie med premiere til efteråret. Foto: Bjarne Bergius Hermansen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Vi møder Henriette Marienlund på hendes kontor på 5. sal i DR Byen, hvor der meget passende hænger indrammede plakater med ’Ulven kommer’, den seneste sæson af ’Borgen’ og den kommende søndagsserie ’Carmen Curlers’.

Henriette Marienlund blev fiktionschef i forbindelse med den digitale plan i efteråret 2021, og nu er hun klar med en ny strategi for DR Drama:

- Der er tre grunde til, at vi skal have en ny strategi: For det første var drama ikke beskrevet i den digitale plan. For det andet arbejder vi med 4-års planer, fordi der er langt sigte på drama. Så når vi er ved at afslutte en plan, skal vi lave en ny. Markedet udvikler sig, priserne udvikler sig. For det tredje er det oplagt, at jeg som ny chef ser på, om der er noget, der skal ændres, fortæller Henriette Marienlund.

Ny serietype: Off-beat-fiktion

Om den nye strategi siger fiktionschefen:

- Vi skal ind til kernen. Det betyder to hovedpositioner for DR Drama: Voksenfiktion og familiefiktion. Vi er dygtige til at lave voksenfiktion – de store A-serier (søndagsserierne, red.) – der rammer den brede befolkning, og dedikeret familiefiktion med julekalenderne. Vi laver fiktion, der er kompromisløst dansk, underholdende og har noget på hjerte. Man kan så sige, at der kommer to knopskydninger på de to hovedpositioner: A-serierne får en lillesøster i off-beat-fiktion, mens vi som supplement til julekalenderne vil opbygge en tradition omkring påske med fiktion, der ikke handler om årstiden, men andre typer historier, som kan samle familierne. Der er et hul i markedet for det.

Fokuseringen hos DR Drama betyder, at P3 fremover får ansvaret for den unge-fiktion, der skal laves uden for huset. Den interne ungefiktion, som DR Drama har stået for, bliver afløst af en ny genre, off-beat-fiktion.

- Man skal prioritere, og vi tror, at gennemslagskraften på off-beat kan blive større end på den ungefiktion, vi har produceret i DR Drama. Der har været mange fine, små serier, der manglede gennemslagskraft. Og på talentudviklingssiden har der været et for stort hop fra små ungdomsserier til A-serier.

Og hvad er så off-beat-fiktion?

- Det er vi i gang med at udvikle. Det skal ikke forveksles med en søndagsserie. En sæson bliver nok 8x30 minutter. Det skal ikke imitere de store serier. Det skal have en yngre profil, være eksperimenterende og debatskabende. Man skal turde mere. Det må gerne være humoristisk eller beskrive et anderledes miljø. Hvis jeg skal give et eksempel på noget, er det ’Exit’ (norsk hitserie, red.), men den er for dyr. Så jeg er ikke meget for at pege på noget, der er godt eller noget, der er skidt, for der mangler gode eksempler på off-beat-fiktion, siger Henriette Marienlund.

Henriette Marienlund i kulissen til 'Carmen Curlers' i DR Byens Studie 8. Foto: Bjarne Bergius Hermansen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Mere lys, liv og lyst i A-serierne

Den nye strategi lægger også vægt på, at der skal være en større variation i A-serierne – altså de store søndagssatsninger.

- Der skal mere lys og liv og lyst ind i dem. De må stadig gerne være alvorlige og have noget på hjerte, men det skal ikke være mørkt hele tiden. Sammensætningen af serierne er vigtig. Vi er allerede godt i gang. ’Carmen Curlers’, hvor første sæson kommer til efteråret, har et lettere tråd. ’Huset’, der kommer i sommeren 2023, har et suspense-lag. Den kommer i sommeren 2023. ’Bag enhver mand’, der er en ekstern produktion og et forsøg ud i off-beat, handler om magtspil og intriger på en arbejdsplads. Den kommer i slutningen af 2023. Vi overvejer også krimigenren, men vi skal nok ikke vende tilbage til Nordic Noir. Vi skal lave den næste nye krimi i stedet for at kopiere os selv, siger Henriette Marienlund.

Fra 2024 til 2027 er det planen, at der i gennemsnit skal produceres 21,5 timer ny drama om året mod tidligere 26 timer. Over de fire år fordeler produktionerne sig på seks A-serier, to off-beat, to julekalendere og fire påskeserier.

- Der bliver færre timer, men flere titler. Det skulle gerne betyde, at vi oftere kommer i kontakt med danskerne. Og vi håber, at vi får flere med fra den brede danske befolkning. Ellers skal seerne gerne opleve den nye strategi ved en større variation, mere vitalitet med off-beat og påsken, og at vi er noget særligt. Det er et kvalitetsstempel, når fiktion kommer fra DR Drama. Det vedkommer os og er godt, smiler Henriette Marienlund.