DR er klar med premieredato på den nye dramaserie ‘Carmen Curlers’

DR’s nye store dramasatsning ‘Carmen Curlers’ får premiere 30. september på DRTV og 2. oktober på DR1. Serien fortæller med varme, kant og humor om store ambitioner, store forandringer og stort hår i en tid, der forandrer Danmark for altid.

Morten Hee Andersen og Rosalinde Mynster har to af de helt centrale roller i ’Carmen Curlers’, som har premiere på DRTV den 30. september og på DR1 den 2. oktober. Foto: Martin Juul

Frit inspireret af det virkelige erhvervseventyr om Carmen Curlers fortæller DR i efteråret historien om, hvordan en lille elektronisk papillot blev til en international succes. En succes, der vender op og ned på livet i en dansk provinsby i 60’erne.

Det er en tv-serie om velfærdsstatens start og kvindernes frigørelse og indtog på det danske arbejdsmarked op igennem 60'erne. Her gik tusindvis af kvinder fra at være hjemmegående husmødre til pludselig at være del af et pulserende arbejdsliv. En historie, som DR har fundet så god, at man tidligt i forløbet har bestilt tre sæsoner af ‘Carmen Curlers’. Det understreger både troen på historien og DRs overordnede tilgang til fiktion i en helt ny konkurrencesituation.

- Hvis DR Drama skal overleve i en streamingvirkelighed, tror vi på, at vi skal have modet til at tage chancer, og det gør vi med ’Carmen Curlers’. Både ved at lave en helt anden fortælling, end DR har lavet i lang tid, og ved at give grønt lys til tre sæsoner fra starten. Vi laver en historie, der er lys, sjov og giver stof til eftertanke på samme tid. Det er en samtidshistorie om Danmark i 60'erne, en helt - i globalt perspektiv - unik iværksætterhistorie og en stadig helt utrolig aktuel historie om kvindefrigørelse, fortæller DR’s fiktionschef Henriette Marienlund.

Fiktion der underholder og uddanner

Arne Bybjerg, som er manden, der stod bag virkelighedens Carmen Curlers, er en stor inspiration for serien, ligesom mange af de mænd og kvinder, der i virkeligheden arbejdede på fabrikken, er det. Serien er dog en fiktiv fortælling med opdigtede karakterer. I centrum af fortællingen om ‘Carmen Curlers’ er den karismatiske entreprenør Axel (Morten Hee Andersen) og den handlekraftige husmandskone Birthe (Maria Rossing), der sammen driver curler-eventyret fra at være en to-mands forretning i Axels kælder til at blive en dynamisk og døgnåben fabrik med 3500 ansatte.

Serien følger den entreprenante ledelse bag fabrikken men i særlig grad også de arbejdende kvinder, som for første gang i deres liv oplever glæden og udfordringerne ved at tjene deres egne penge. Arbejdet på fabrikken skaber alt fra nyfunden frihed, nye venskaber, store forelskelser og masser af skilsmisser. For i takt med, at kvinderne pludselig får deres egen identitet og privatøkonomi, begynder de klassiske familiemønstre at slå revner. En udvikling, som vi på mange måder står på skuldrene af i dag.

- ’Carmen Curlers’ opfylder vores ambition om at skære ind til kernen af det, vi er bedst til, nemlig den dobbelte historie - som både underholder og siger noget væsentligt om det danske samfund. Så selvom Carmen Curlers i sit udtryk har modet til at gå nye veje i forhold til både form, udtryk og tone, så er grundhistorien samtidig meget klassisk DR, når det kommer til den effekt, den skal have på seeren. Så - meget i seriens ånd – kan man sige, at det er det nye, der møder det gamle, fortæller DR’s fiktionschef Henriette Marienlund.

Fra spillefilm til tv-serie

‘Carmen Curlers’ er skabt af hovedforfatter Mette Heeno, der har arbejdet på projektet i snart 10 år. ’Carmen Curlers’ startede egentlig som en spillefilm, som nu afdøde Kathrine Windfeld skulle have instrueret. Heeno kunne dog ikke slippe den fascinerende fortælling og fandt undervejs ud af, hvor mange forskellige lag der gemte sig i historien. Det var derfor også en kæmpe forløsning, da hun endelig i 2019 kunne starte på udviklingen af ‘Carmen Curlers’.

- ’Carmen Curlers’ er en historie, der har været hos mig de sidste 10 år. Den startede som en spillefilm om en iværksætter med en umulig drøm, men da jeg gravede mig mere og mere ned i researchen omkring den virkelige virksomhed Carmen Curlers, indså jeg, at det blev nødt til at være en serie, fortæller Mette Heeno og fortsætter:

- Historien og tiden er jo helt vild. Alt bliver brudt ned og bygget op igen. Kvinderne begynder at tjene deres egne penge. Nye familieformer opstår. Ungdomsoprøret ulmer. Det er en fortælling, der kræver tid at fortælle nuanceret - og derfor er det også fantastisk, at vi har fået mulighed for at udfolde historien og karaktererne over tre sæsoner. Jeg glæder mig i hvert fald sindssygt meget til at sende den ud i verden.

Holdet bag

Axel spilles af Morten Hee Andersen, blandt andet kendt fra DR-serierne ‘Fred til Lands’ og ‘Herrens Veje’ og senest spillefilmen ‘Margrete den Første’. Birthe spilles af Maria Rossing, blandt andet kendt for DR-serier som ‘Sneengle’ og ‘Bedrag’ og ‘Bedre skilt end aldrig’ på TV 2.

Ud over Morten Hee Andersen og Maria Rossing ses også Lars Ranthe (’Kastanjemanden’, ’Druk’), Rosalinde Mynster (’Badehotellet’, ’Den som dræber’), Mille Lehfeldt (’Lang historie kort’, ’Lykke’), Christian Tafdrup (’Borgen’, ’Herrens Veje’), Fanny Bornedal (’Forhøret’, ’Equinox’), Nicolai Jørgensen (’Doggystyle’, ’Badehotellet’) og Signe Egholm (’Borgen’, ’Kastanjemanden’) i bærende roller.

‘Carmen Curlers’ er skabt af hovedforfatter Mette Heeno, der også stod bag manuskriptet til ‘Sneengle’, ‘Lærkevej’ og ‘All Inclusive’. Konceptuerende instruktør er Natasha Arthy, som senest stod bag DR’s julekalender ‘Julefeber’ og producent er Stinna Lassen, som senest har produceret DR’s dramaserie ’Når støvet har lagt sig’.

Serien er produceret af DR Drama og er støttet af NRK, SVT, RUV, YLE og Nordisk Film og TV Fond.

Første sæson af ’Carmen Curlers’ er på otte afsnit og har premiere fredag 30. september på DRTV og søndag 2. oktober kl. 20.00 på DR1. Anden sæson af Carmen Curlers er planlagt til efteråret 2023.