DR fik tre priser for sin undersøgende journalistik

’Voldtægt on demand’, ’KonkursDanmark’ og Jesper Tynells bog blev hædret, da Foreningen for Undersøgende Journalistik lørdag hædrede det seneste års bedste bedrifter.

Claus Nordahl og Anders Bindesbøll fik FUJ-prisen for bedste undersøgende journalistik i radioen for P1-dokumentaren 'Voldtægt on demand'. (Foto: Peter Helles Eriksen/FUJ)

Nogle af de bedste historier inden for undersøgende journalistik det seneste år er blevet lavet i DR.

Det mener Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ), der lørdag aften uddelte FUJ-priser, som hvert år går til de bedste projekter inden for undersøgende journalistik i fem kategorier. DR og DR-journalister sikrede sig de tre af dem – nemlig priserne for bedste radio, bedste web og bedste bog. Derudover blev der også uddelt priser til bedste TV og bedste undersøgende journalistik i avis.

FUJ-priserne blev uddelt oven på Graverdagen, som foreningen holdt lørdag i DR Byen. I alt har 58 projekter været indstillet og vurderet, og heraf tegnede DR sig for 14 af dem.

Overgreb på børn

Bedste radio blev dokumentaren ’Voldtægt on demand’, som Claus Nordahl og Anders Bindesbøll lavede som deres afgangsopgave på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. Programmet blev senere sendt som ’P1 Dokumentar’, og Anders Bindesbøll er i dag ansat hos DR Østjylland, mens Claus Nordahl er hos DanWatch.

’Voldtægt on demand’, som P1 sendte i september, afslører en ubehagelig og voksende tendens inden for overgreb på børn. Det er overgreb, der går ud over klodens fattige, og fænomenet bliver kaldt 'web cam child sex tourism'. Politi og eksperter har kendt til det uhyggelige fænomen i flere år. Men de ser nu en stigning i antallet af overgreb - i takt med internettets udbredelse i fattige lande som Filippinerne. Claus Nordahl og Anders Bindesbøll har både talt med eksperter og politi, og i dokumentaren taler de også med en dansker, der er dømt for voldtægt via webcam.

”Det er klassisk undersøgende journalistik med forbilledlig styr på etikken såvel som det radiofoniske,” hed det blandt andet i motiveringen.

Stort projekt om konkurser

FUJ-prisen i web-kategorien gik også til DR – mere præcist til Bo Elkjær og Kristian Sloth fra DRs undersøgende databaseredaktion.

I projektet har journalisterne lavet den hidtil mest omfattende undersøgelse af 45.000 danske konkurser gennem 10 år. De har blandt meget andet kortlagt, hvilke brancher, der er blevet ramt hårdest, hvor lang tid en konkurs tager, og om der i sidste ende er penge til kreditorerne, eller om det hele går til advokatsalærer.

Det seneste års bedste bog med afslørende journalistik blev DR-journalist Jesper Tynells bog ’Mørkelygten’, hvor embedsmænd fortæller om politisk tilskæring af tal, jura og fakta. Jesper Tynell, der til daglig arbejder på ’Orientering’ på P1, har i bogen talt med fuldmægtige og topchefer, medarbejdere langt fra og helt tæt på ministrene. De fortæller alle anonymt om en række sager og om deres arbejdsopgaver som embedsmænd i ’Mørkelygten’, der tidligere i år også fik Blixenprisen for at være ’Årets Journalistiske Bog’.

FUJ-prisen for bedste undersøgende journalistik på TV gik til holdet bag TV 2’s ’Operation X’ for programmet ’Den store jobfidus’, mens Thomas Gösta Svensson, Anders Ejbye-Ernst, Alexander Sokoler, Steffen Moses og Jens Christian Hillerup fra Ekstra Bladet fik prisen i aviskategorien for deres projekt ’Fri Adgang’ om internet-kriminelle.

Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) arbejder for at fremme den undersøgende journalistik i danske medier. FUJ dækker både den skrevne presse, radio og TV i alle led – journalister, researchere, fotografer, redaktionssekretærer og redaktører.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk