DR Fyn bager op til ’Brunsvigerens Dag’

Den fynske nationalspise bliver fejret med et brag af en fest på DR Fyn onsdag den 11. oktober, hvor den flotteste brunsviger skal kåres, og hvor den farin-rige sag også får en sang.

Der bliver konkurreret på god brunsviger på Fyn i næste uge. (Foto: Dr)

Den skal allerhelst være fugtig, snasket og svampet. Det mener fynboerne i hvert fald, og i årevis har brunsvigeren været deres nationalspise.

Onsdag den 11. oktober får bradepandekagen sin egen fest i Odense. Da introducerer DR Fyn ’Brunsvigerens Dag’, der er tænkt som en årligt tilbagevendende dag, ”hvor vi bager brunsviger, spiser brunsviger, synger om brunsviger, debatterer brunsviger og konkurrerer om brunsviger”, som det hedder på P4 Fyns Facebook-side.

Her har flere tusinde allerede vist interesse for dagen med og om bagværk, og eftermiddagsvært Erik Nielsen fra P4 Fyn er selvfølgelig spændt på, hvor mange der kommer.

”Vi sad på redaktionen og talte om, hvor mange forskellige dage, der i grunden har et navn. Og så kom vi til at tænke på, at brunsvigeren ikke har det. Det besluttede vi os for at ændre på,” forklarer Erik Nielsen, der sammen med eftermiddagsvært Søren Plambeck Holm skal leve ”det søde liv” den næste uges tid med fuld fokus på bagværket.

”Brunsvigeren er en markør for det fynske og forbundet med mange traditioner og fynsk fællesskab. Så det er en helt oplagt sag at tage fat på for P4 Fyn,” siger Erik Nielsen.

Brunsvigerambassadører

Gennem det seneste halve år har P4 Fyn kåret brunsvigerambassadører, som har forpligtet sig til at udbrede kendskabet til kagen. Nogle af dem er for eksempel politikerne Dan Jørgensen, Alex Ahrendtsen, Pernille Skipper, Lars Christian Lilleholt og Trine Bramsen, journalisten og forfatteren Anders W. Berthelsen samt tv-kokken Claus Holm, der også har komponeret tre nye brunsviger-opskrifter undervejs: en med lakrids, en med havtorn og så en mere almindelig. Alle ambassadørerne har været i radioen undervejs, og de er også inviteret til at komme på dagen den 11. oktober mellem 15.00 og 18.00.

Erik Nielsen er den ene af værterne på P4 Fyns programmer om brunsvigeren – og han har blandt andet udnævnt brunsvigerambassadører det seneste halve år. (Foto: Dr)

Synes man, at ens egen eller eksempelvis svigermors brunsviger er den bedste, verden har set, kan man selv dukke op på P4 Fyn i Odense på ’Brunsvigerens dag’ før klokken 15.30 og være med i kåringen af den flotteste brunsviger.

Til den tid vil det fynske bagværk – som menes at være kommet til øen via tyske teglværksarbejdere fra Braunschweig, som arbejdede på teglværket i Tommerup – også have fået sin egen sang.

Allerede i eftermiddagsradioen på P4 Fyn den 4. oktober vil de to fremadstormende fynske bands Holmen Hustlers og Moses: ”Andreas” komponere en sang til kagen med den bløde bund og det karamelagtige fyld.

Sangen får intet mindre end verdenspremiere på ’Brunsvigerens Dag’ hos P4 Fyn, hvor begge bands vil spille live.

”Der er en helt utrolig opbakning til dagen allerede. Det fynske bagerlaug er gået ”all in” og lover tilbud på brunsviger hele dagen, og folkeoplysningsforbundet FOF vil samle folk på dagen, synge sange og fejre Brunsvigerens Dag. Det er da fantastisk,” siger Erik Nielsen.

Det er gratis at være med i arrangementet, og det kræver ikke tilmelding – men P4 Fyn vil gerne have at man sige ja tak via opslaget på P4 Fyns Facebook-side. P4 Fyn bor Lille Tornbjerg Vej 10 i Odense SØ.