DR Fyns brunsvigerdag breder sig til hele øen

Torsdag den 11. oktober holder DR Fyn ’Brunsvigerens Dag’ for anden gang, og efter sidste års arrangement har ideen nu bredt sig til både sygehuse, busser og ølproduktion. Alle er velkomne til kage.

’Brunsvigerens Dag’ er virkelig slået an, efter at DR Fyn introducerede den sidste år. Foto: Mikkel Leimand - DR Fyn (Foto: Mikkel Leimand - DR Fyn)

Eftermiddagen var både snasket og svampet, da DR Fyn den 11. oktober sidste år for første gang lancerede ’Brunsvigerens dag’. Et sted mellem 1000 og 1200 lyttere havde taget imod tilbuddet om at dukke op med bagværk, spise brunsvigere, debattere spisen og høre sange om bagværket, som menes at være kommet til øen via tyske teglværksarbejdere fra Braunschweig i Tyskland.

Igen i år pønser DR Fyn på at fejre den fynske nationalspise, og allerede nu kan én af initiativtagerne – P4 Fyn-vært Erik Nielsen – proklamere, at ’Brunsvigerens Dag’ bliver kæmpestor, når den atter holdes torsdag den 11. oktober. Her arrangerer DR Fyn brunsvigerfest og åbent hus fra klokken 14.30 til 17.30 – og modsat sidste år behøver man ikke selv have kage med. ”Folk har virkelig taget ideen til sig, og vi har allerede masser af meldinger om firmaer og institutioner, som bakker op om ’Brunsvigerens dag,” siger Erik Nielsen. Odense Universitetshospital vil for eksempel servere brunsviger for samtlige patienter i Nyborg, Svendborg og Odense på dagen, ligesom alle Fynbus’ busser på dagen kører rundt med skilte, der minder folk om, at det er ’Brunsvigerens Dag’ den 11. oktober.

Brunsvigerroulade og øl

Noget af det helt særlige i år er, at der også bliver lanceret en stribe produkter på dagen, hvori brunsvigere indgår. Kommer man forbi DR Fyn på ’Brunsvigerens dag’, vil man for eksempel kunne smage på en nykreeret brunsvigerøl, ligesom tv-kokken Claus Holm vil give smagsprøver på brunsviger-sandwichen med salami, brunsvigergrød og brunsvigerroulade, som han har udviklet.

”Brunsvigerøllen startede egentlig som en aprilsnar i en annonce fra bryggeriet Albani, som den 1. april skrev, at den type øl nu var kommet. Det fik mig til at tænke, om den da ikke kunne laves i virkeligheden, og nu har et mikrobryggeri og uddannelsesinstitutionen Kold College gjort det, så der kan være premiere på den på ’Brunsvigerens Dag’ i år,” beretter Erik Nielsen.

P4 Fyn-vært Erik Nielsen er én af initiativtagerne til kagedagen – og også bagerne slår nu på tromme for den. Foto: Carl Jonathan Sejersen.

Faktisk blev ’Brunsvigerens Dag’ sidste år så populær, at den sidste fynske bager var løbet tør for bagværket klokken 17.00 på dagen.

”Jeg tror, de har oppet sig i år og mere i ovnen,” siger Erik Nielsen, der sammen med resten af DR Fyn også har udnævnt en stribe brunsvigerambassadører. Nogle af dem er for eksempel energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, journalisten og forfatteren Anders W. Berthelsen, folketingsmedlemmerne Dan Jørgensen, Alex Ahrendtsen, Pernille Skipper og Trine Bramsen.

Sidstnævnte står også klar på Folketingets trappe på ’Brunsvigerens Dag’ den 11. oktober for at udbrede spisen i folkestyrets højborg.

”Der findes så mange dage, der har et navn, og ’Brunsvigerens Dag’ opstod sidste år her på DR Fyn, fordi vi gerne ville skabe fynsk fællesskab og fortælle de mange gode historier, der er om traditionen med kagen. Og man må sige, at dagen lige har ramt ind i hjertekulen på fynboerne. Samtidig er det en dag, hvor vi også kan vise DR Fyn frem og give folk mulighed for at møde nogle af dem, der laver radio,” siger Erik Nielsen.

Han lover også gæsterne underholdning på dagen – udover brunsviger. Brunsvigerambassadøren, journalisten og forfatteren Anders W. Berthelsen har for eksempel skrevet en brunsvigerblues, der bliver fremført, og så lover DR Fyn også ’Snask’ på ’Brunsvigerens dag. Det er nemlig titlen på den sang, som det fynske band Holmen Hustlers kommer og synger.

Alle er velkomne på DR Fyn den 11. oktober fra klokken 14.30-17.30 til ’Brunsvigerens Dag’. Adressen er Lille Tornbjergvej 10, 5220 Odense SØ. Tilmelding er ikke nødvendig.

Facebook
Twitter