DR genopliver Genforeningen

Coronaen har ødelagt mange af de oprindelige planer for den store dækning af Genforeningen. Derfor har DR måttet finde på nye tiltag.

  • Lars Mikkelsen var medvært på 'P4 Eftermiddag' i en særudgave om ’Grænseland’ og Genforeningen. Her ses han sammen med DR Syds Catia Schnmidt. (Foto: Lars Møller Hansen)
  • Lars Mikkelsen og Catia Schmidt havde en dejlig eftermiddag sammen i DR Syds radiostudie i Aabenraa. (Foto: Lars Møller Hansen)
1 / 2

Er det nu eller hva’?

Skuespiller Lars Mikkelsen er netop trådt smilende ind i et af radiostudierne hos

DR
Syd i
Aabenraa
. Det er fredag eftermiddag. Klokken er 14.58. Om to minutter begynder en særlig udgave af 'P4 Eftermiddag'. De næste tre timer skal handle om tv-serien ’Grænseland’ og 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark.

- Det er det, svarer Catia Schmidt. Hun er vært på udsendelsen og har fået Lars Mikkelsen som medvært, fordi han er aktuel i

DR
’s nye søndagsserie ’Grænseland’, der netop fortæller om tiden op til og selve
Genforeningen
.

- Lars Mikkelsen, du er hovedfortæller på ’Grænseland’. Hvorfor er den her del af historien vigtig for dig at fortælle? Lyder et af de første spørgsmål fra Catia Schmidt, da udsendelsen går i gang.

- Fordi den har været

afgørende
for, hvem vi er i dag. Og det er ikke kun en historie, der knytter sig til Sønderjylland, svarer medvært Mikkelsen.

En række nye tiltag

Udsendelsen med fokus på

Genforeningen
er et af de
tiltag
,
DR
Syd har taget, efter coronasituationen har sendt mange af de oprindelige planer for 100-års-jubilæet til tælling – både i den regionale dækning og på landsplan.

- Antallet af offentlige highlights, der skulle markere

Genforeningen
, er skåret voldsomt ned. Men på tværs af
DR
vil vi gerne sætte et samlet aftryk, så Genforeningsjubilæet alligevel bliver husket, siger Jens Conrad-Petersen, der er redaktionschef på
DR
Syd. Han uddyber:

- På torsdag udkommer en podcastserie med udgangspunkt i det sønderjyske.

DR
Syd får i juni et længere interview med dronningen, som erstatter, at dronningen og kronprinsparret skulle have deltaget i fejringen i Sønderjylland over flere dage midt i juli. DR1 har måttet aflyse to længere udsendelser, men i stedet bliver der en times markering den 15. juni, der er den dag, hvor overdragelsen af Sønderjylland til Danmark officielt fandt sted. Udsendelsen kommer ugen efter det sidste afsnit af ’Grænseland’ og binder en sløjfe på genforeningshalvåret for hele landet.

- Den 10. juli sender vi på P4 Syd desuden seks timers direkte radio på 100-årsdagen for det historiske øjeblik, hvor kongen red ind i det genforenede Sønderjylland på sin hvide hest.

Tror, målsætningen kan lykkes

Tilbage i særudgaven af P4 Eftermiddag falder Lars Mikkelsen mere og mere ind i rollen som medvært. Da en af statisterne fra ’Grænseland’ er igennem på telefon, laver skuespilleren interviewet:

- Anne, du er 21 år, ik’? Hvad betyder historien for dig? spørger han statisten, der blandt andet fortæller, at hun er født og opvokset i Sønderborg.

- Betyder det noget for dig at være med på et personligt plan? Efter statistens svar kommer der et ’Det var dejligt, du var med’ som afrunding fra Lars Mikkelsen.

Jens Conrad-Petersen ærgrer sig selvfølgelig over, at coronaen også har ramt markeringen af

Genforeningen
. Men han er tilfreds med de
tiltag
, der er stablet på benene:

- Når vi efter sommeren ser tilbage, så tror jeg, vi kan se tilbage på, at vi har løftet vores opgave rigtig godt hernede og på landsplan. Vores målsætning er at hæve andelen af danskere, som ved, hvad vi taler om, når man nævner

Genforeningen
. Jeg er rigtig tilfreds med det, vi får lavet ud fra omstændighederne. Meget af nyhedsdækningen er presset ud af coronaen, men i stedet har vi dyrket nogle temaer. Om det er P4 eller P1, DR1 eller DR2, dr.dk eller podcast, så kommer vi bredt ud med historier om
Genforeningen
på tværs af
DR
’s platforme.

Glad vært og medvært

I radiostudiet nærmer klokken sig 18 og dermed afslutningen på tre timers eftermiddagsradio om

Genforeningen
på P4 Syd.

- Det var Carl Emil Petersen med ’Amager Forbrænding’, fortæller Lars Mikkelsen lytterne om musikken, der klinger af.

Undervejs har blandt andre Ane Saalbach, som er

producent
på ’Grænseland’, lagt vejen forbi studiet, og
DR
Syds livereporter Gert Eilrich har besøgt en række historiske steder i landsdelen med
tilknytning
til
Genforeningen
.

- Det har været sjovt. Jeg kan godt lide at læse numrene op, griner Lars Mikkelsen og tilføjer, at han nu glæder sig til

reaktionerne
på ’Grænseland’.

- Tak fordi du ville være med. Det har været en fornøjelse, runder Catia Schmidt af.

Herefter går turen for Lars Mikkelsen til Rødekro, hvor der er drive-in-forpremiere på ’Grænseland’.

Det er endnu et af de

tiltag
, der er blevet skabt, efter coronaen satte en stopper for den oprindelige lancering af serien. Du kan læse reportagen fra dét arrangement her:

Facebook
Twitter