DR gik live for fuld musik

Fredag hyldede DR’s musikkanaler dansk musik i alle genrer, da de dagen igennem sendte live fra tre steder i landet. I Vejle bød P2, P5 og P8 Jazz på klassisk, pop og jazz til lyttere og publikum. Vi var med.

  • Søren Rebbe er i gang med P5's udsendelse i Vejle Musikteater. (Foto: Lars Møller Hansen)
  • Minna Grooss under P2's udsendelse i Vejle Musikteater. (Foto: Lars Møller Hansen)
  • Minna Grooss, ’Aros Guitar Duo’ og ’Ensemble Midtvest’ på scenen i Vejle. (Foto: Lars Møller Hansen)
  • Søren Rebbe er i gang med P5's udsendelse i Vejle Musikteater. (Foto: Lars Møller Hansen)
1 / 4

Solen skinner over Vejle denne efterårsmorgen, og strålerne og den klare luft sætter dagen godt i gang. Snart vil tonerne af livemusik i byens musikteater løfte fredagsstemningen endnu mere.

- Jeg har glædet mig enorm meget. Jeg har lavet et sæt med livemusik, indspillet musik og korte stemningsbeskrivelser, jeg læser op. Det skal give en samlet musikalsk fortælling. Jeg har lidt nerver på, for det er et eksperiment og en ny måde, som lytterne forhåbentlig accepterer, fortæller vært på P2 Minna Grooss.

Med sig på scenen de næste to timer har hun ’Aros Guitar Duo’ og ’Ensemble Midtvest’, der står for den levende musik – ikke kun til P2’s lyttere, men også de omkring 100 fremmødte i Vejle Musikteater.

- Det giver en anden nerve med livepublikum, end når jeg står i et radiostudie og kigger ind i en grå væg og skal forestille mig publikum. Jeg er selv gammel musiker, så jeg ser frem til en band feeling på scenen, smiler Minna Grooss, der til daglig laver ’Natsværmeren’ og ’Dagdrømmer’ på P2.

Første gang med ’Spil Dansk Live’

Uge 44 er de seneste år blevet kendt som Spil Dansk Ugen. En uge, hvor dansk musik er i centrum med flere end 1.000 arrangementer rundt om i landet. Foreningen Spil Dansk står bag initiativet, og DR bakker op ved at skrue op for dansk musik på alle platforme – primært i radioen.

I år er DR gået skridtet videre og byder for første gang på ’Spil Dansk Live’. Her spiller DR’s musikkanaler hver to timers livemusik fordelt over fredagen. P3’s ’Musikchefen’ og ’Livebeatet’ på P6 Beat sender fra Roskilde, P4’s ’Take off’ er i Rønde på Djursland, og her i Vejle står P2 for formiddagens livemusik, mens P5 har eftermiddagen og P8 Jazz aftenen.

- Jeg synes, det er vildt skønt, at vi er rykket til Vejle. Det er vigtigt, at alt ikke er omkring hovedstaden. Det er meget inviterende og inkluderende, at vi er her i dag – musikken skal have sin bredde, siger Minna Grooss.

De to guitarister fra ’Aros Guitar Duo’ og de fire musikere fra ’Ensemble Midtvest’ – på violin, bratsch, cello og obo – står for i alt ni stykker livemusik komponeret af blandt andre Carl Nielsen, Poul Rovsing Olsen og Per Nørgaard.

Selvom publikum har lyst til at kvittere med klapsalver efter hvert stykke, er det kun op til Radioavisen klokken 11.00, og da udsendelsen slutter lidt i 12, at Minna Grooss opmuntrer dem til det – for ikke at bryde den musikalske fortælling, der er i gang.

  • Søren Sko og Palle Torp sluttede deres liveoptræden med hittet ’On a Long Lonely Night’. (Foto: Foto: Lars Møller Hansen.)
  • Maria Bramsen i forgrunden og Anne Dorte Michelsen i et roligt øjeblik i en ellers meget livlig liveoptræden. (Foto: Foto: Lars Møller Hansen.)
  • Med klassisk musik, jazz og her popmusik med Maria Bramsen, Anne Dorte Michelsen og band var der noget for enhver smag til Spil Dansk Live i Vejle og i radioen. (Foto: Foto: Lars Møller Hansen.)
1 / 3

Musikformidling er en hjørnesten

Efter en formiddag med klassisk musik er der stilskifte efter frokost. P5-vært Søren Rebbe får selskab af Sko/Torp samt Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen, der var en del af ’Tøsedrengene’ i første halvdel af 1980’erne.

- Jeg glæder mig til at opleve to legendariske bands og høre dem spille musik, der helt afgjort er en del af den danske populærmusiks sangskat. Vi laver et musikshow, hvor de, der optræder, kan deres kram. Det at transmittere dansk musik med et levende publikum og folk, der kan deres kram, det er det, vi kan og skal i DR. Det er pensum for DR, siger Søren Rebbe. Han finder det helt naturligt, at DR laver ’Spil Dansk Live’ på tværs af radiokanalerne. - Musikformidling er den fornemste opgave på seks ud af DR’s syv kanaler. Det er hjørnestenen i alle kanaler undtagen P1. På P5 er fredagen det sted, hvor man en gang imellem oplever livemusik, og derfor er det fuldstændig oplagt, at vi er med, fortæller Søren Rebbe.

Ud under åben himmel

Det er ikke kun det musikalske setup, der nu er skiftet. Flere blandt publikum har fadøl med ind i salen, og Søren Sko taler ligefrem om ’lejrbålsstemning’, da han og Palle Torp sætter sig til rette i de brune lædersofaer på scenen.

Publikum klapper taktfast under de seks livenumre, som Sko/Torp disker op med – heriblandt gennembrudshittet ’On a Long Lonely Night’ fra 1990. I slutningen af det nummer kommer Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen på scenen og stemmer i på omkvædet – hvad rigtig mange i salen også gør.

I udsendelsens anden time træder de to sangerinder i forgrunden og bliver akkompagneret af et tre mand stort band. Igen får de fremmødte seks livenumre, og der bliver sunget og klappet med på blandt andre ’Mandagsstævnemøde’, ’Indianer’ og ’Ud under åben himmel’. Ja, det er lige før, taget på Jacob Gade-salen i Vejle Musikteater letter, så de omkring 150 gæster rent faktisk sidder under åben himmel.

Den fedeste oplevelse

P8 Jazz inviterer publikum indenfor til dagens sidste liveoplevelse. Værterne er Naya Buric og Niels Christian Cederberg.

- Vi glæder os til at vise jazzens mange facetter og vise, at jazzen lever i 2021. Og så er det unikt som radiovært at komme tæt på sit publikum – at mærke stemningen og stå midt i det. Det er en gave, siger Naya Buric.

Med på scenen har de to værter gruppen ’I Think You're Awesome’.

- Det er den fedeste oplevelse, at vi kan komme ud og vise os i landet – og at vi kan tage et orkester med, som har fulgt os gennem årene på P8 Jazz, er skønt. Vi kommer tættere på musikken, og det bliver meget tydeligt for orkestret, hvordan vi laver et radioprogram. Det er fedt, siger Niels Christian Cederberg.

Gustav Lützhøft, der er ledende redaktionschef for DR Kultur, Debat og Musik, er stolt over, at DR i år har præsenteret det nye koncept ’Spil Dansk Live’:

- Dansk musik betyder meget for rigtig mange mennesker, og det binder os sammen på tværs af generationer. Derfor har vi i DR altid et stort fokus på den danske musik, og vores samarbejde med ’Spil Dansk’ er altid en kærkommen lejlighed til at slå et ekstra hårdt slag for den, siger han. Og i Vejle Musikteater kan jazzens toner flyde og runde en flot fredag i livemusikkens tegn af.

FacebookTwitter