DR gør igen landets yngste trafiksikre

Programmet ’Sikker & Søn’ vender tilbage på DR Ramasjang, hvor landets mindste trafikanter på legende vis trafiktrænes op til skolestart, så de kan være sikre i trafikken.

Sæson 4 af 'Sikker og Søn' vender tilbage på DR Ramasjang med 20 nye tv-programmer, hvor figurerne Sikker og Søn åbner deres nye trafikskole. Her trafiktrænes landets mindste trafikanter på legende vis op til skolestart, så de kan være sikre i trafikken. (Foto: © Greathouse v. Palle Nørmark, Type 2)

Skolestart er lige om hjørnet, og det samme er nye børn i trafikken. Derfor vender ’Sikker og Søn’ tilbage på DR Ramasjang med 20 nye tv-programmer, hvor figurerne Sikker og Søn åbner deres nye trafikskole i en stor hangar, som bliver en fantasifuld legeplads for børn at lære sikker trafik igennem. Her ankommer børnene pakket ind i vat fra top til tå af deres forældre – og når de går derfra igen, er de pakket ud af vat, for til gengæld at være pakket gode trafikråd på i stedet.

”I de første sæsoner af ’Sikker & Søn’ fokuserede vi på at få de mange vigtige og grundlæggende trafikregler helt på plads, så nu kan vi i den nye sæson give mere plads til at styrke figurerne, universet og sætte legen fri. Og jeg glæder mig meget til, at vi med de nye afsnit af ’Sikker & Søn’ kan inspirere de mindste børn og deres forældre til nye måder at gå til trafiktræningen på,” fortæller redaktør for DR Ramasjang Pelle Møller om sæson fire af ’Sikker & Søn’.

Børn og forældre tager DRs trafiktræning til sig

I samarbejde med Rådet for Sikker Trafik og med støtte fra Nordea-fonden har DR Ramasjang taget over på opgaven med at lære børn om trafiksikkerhed, efter Børnenes Trafikklub blev lukket i 2015. Det første år med opgaven på DRs hænder har vist gode resultater, fortæller Karina Petersen, der er underdirektør i Rådet for Sikker Trafik og uddyber:

”’Sikker & Søn’ er virkelig blevet modtaget godt af både børn og forældre. DR formår at lege med budskaberne om trafiksikkerhed på en sjov, involverende og pædagogisk måde, som fanger børnene. Og det mest positive for os er, at ’Sikker & Søn’ får børn og voksne ud at træne i trafikken. Evalueringen viser nemlig, at både børn og forældre bliver inspireret af DRs programmer til rent faktisk at komme ud at gå og cykle i trafikken. ’Sikker & Søn’ er en fantastisk afløser til Børnenes Trafikklub og når samtidig ud til langt flere børn, end trafikklubben gjorde. Og når vi så samtidig kan se, at forældrene desuden køber en cykelhjelm til sig selv i ønsket om at være gode rollemodeller, kan vi jo ikke være andet end glade for de resultater ’Sikker & Søn’ skaber.”

Spil, læs og leg med derhjemme

I samarbejdet med Rådet for Sikker Trafik indgår også en ny, digital trafikklub, der udkommer som spil i Ramasjang-app’en. Landets mindste børn er digitale indfødte, og det er naturligt for dem at navigere digitalt og på skærme. Den digitale læringsindsats omkring trafik til børn har derfor naturligt hjemme i Ramasjang-app’en, hvor cirka 45.000 børn i forvejen er inde dagligt.

Det første trafikspil kommer til skolestart, og spiluniverset udvides til efteråret med ’Det store trafikspil’, når lygterne til den tid skal på cyklen. I ’Det store trafikspil’ får børnene selv trafikken i hænderne, når de skal cykle, prøve baner af, bremse og orientere sig samt selv samle en cykel korrekt, inden de er klar til at køre løs i trafikspillet. Ambitionen er, at jo mere børnene lærer og består i det digitale univers, jo mere vil de føle sig trygge og klædt på til at begå sig i trafikken i den virkelige verden, fortæller Dorte Høeg Brask, der er digital redaktør for DR Ramasjang.

Hun forklarer videre:

”Børn lærer igennem leg, og derfor er spil oplagt, fordi det aktiverer børn nu og her og får dem til at handle og træffe valg, alt imens de leger og udforsker. Som udgangspunkt er trafik jo kedeligt, men vi har gjort os umage med at gøre spillet sjov og udfordrende, så læring er vitaminpiller på vejen. Når børnene får trafikken imellem fingrene, opnår de den bedste læring, og derfor er det ønsket, at de leger sig frem og får en fornemmelse af de skilte, signaler og situationer i trafikken, men at de også får lyst til at tage deres forældre i hånden med ud i virkeligheden.”

Udover det digitale univers, udkommer ’Sikker & Søn’ også i en analog udgave. Den 24. august bliver ’Ramasjangs store trafikbog’ nemlig udgivet af Forlaget Carlsen, hvor man med bogens 10 sjove historier og 20 gode trafikøvelser kan træne trafiksikkerhed og få et grønt klistermærke – præcis som ’Sikker & Søn’ på tv og i Ramasjang-app’en.

Se ’Sikker & Søn’ på DR Ramasjang og DR TV mandag til fredag fra den 7. august klokken 06.55 og 17.30.