DR har to chancer i Det Internationale Komponist Grand Prix

Danmark sender to komponisters værker afsted til Det Internationale Komponist Grand Prix, der i år bliver holdt i Budapest.

Peter Bruuns ’Kammersymfoni – til de fortabte’ er det ene af værkerne, som Danmark har med til Det Internationale Komponist Grand Prix 2018. (Foto: Lars Skaaning)

Det er ikke bare Rasmussen, der skal i vælten i maj i Grand Prix-sammenhæng. Det Internationale Komponist Grand Prix, hvor de europæiske lande udveksler ny kompositionsmusik, bliver også holdt her i måneden, hvor bøgen springer ud. Og her har DR i år udtaget to værker til at repræsentere de rød-hvide farver.

Det Internationale Komponist Grand Prix – der officielt hedder International Rostrum of Composers – bliver i år holdt fra den 15.-18. maj i Budapest i Ungarn, og her mødes radiomedarbejdere, producere og komponister fra omkring 30 lande for at udpege den bedste nye kompositionsmusik, som så senere kommer lytterne til gode via Den Europæiske Radiounion (EBU).

DR og Danmark kaster sig i år ind i den musikalske dyst med to værker. Det ene er komponisten Peter Bruuns ’Kammersymfoni – til de fortabte’.

”Symfonien rummer et intenst drama. Peter Bruun gik i gang med værket i 2015, mens der gik flygtninge på de danske motorveje, og det har påvirket ham meget. Jeg synes, man fornemmer det i musikken, der ændrer karakter undervejs, men bibeholder en særlig spænding fra start til slut,” siger P2-vært og dansk dommer Max Fage-Petersen.

Med i unge-kategorien

Danmark deltager i 2018 for første gang i mange år i kategorien ’Komponister under 30’. Her er det Finnur Karlsson, der deltager med værket ’Till heavens changed have their course’, som blev uropført sammen med DR Symfoniorkestret under Pulsar Festival på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium på Frederiksberg i marts i år.

Finnur Karlsson, der fyldte 30 i januar, men skrev værket inden den runde fødselsdag, er islænding, der studerer på musikkonservatoriet i København. I konkurrencen må hvert land indstille den eller de komponister, man har lyst til – uanset nationalitet.

”Finnur Karlssons stykke er intenst i sin opbygning. DR Symfoniorkestret spiller en lang opadstigende klang, mens en smuk melodi af den engelske renæssancekomponist John Dowland bryder ind og vrider sig igennem den opadgående klang,” forklarer Max Fage Pedersen, der gennem snart en årrække har præsenteret P2-lytterne for ny kompositionsmusik.

Finnur Karlsson er udtaget med værket ’Till heavens changed have their course’ til Det Internationale Komponist Grand Prix 2018. (Foto: PR-Foto)

Hvert land må stille med op til 30 minutters nykomponeret musik i Det Internationale Komponist Grand Prix, og Danmark har stolte traditioner i konkurrencen. I 2010 vandt komponisten Simon Steen-Andersen konkurrencen.

Vinderværkerne i de to kategorier bliver spillet i de deltagende lande, ligesom sejrherrerne også får en bestilling på et nyt værk som præmie.

Rostrum – Det Internationale Komponist Grand Prix – bliver holdt af Det Internationale Musikråd, og i år er det samarbejde med Bartok Radio – MTVA.

Ældre end det andet Grand Prix

Konkurrencen er faktisk ældre end Det Europæiske Melodi Grand Prix. Da det startede i 1956, havde Rostrum allerede eksisteret i to år. Det Internationale Komponist Grand Prix blev nemlig grundlagt af fransk, tysk og schweizisk radio i 1954. Siden da er over 400 komponister af ny kompositionsmusik blevet præsenteret ved dysten, som Polen vandt sidste år.

Vinderne bliver fundet den 18. maj, og værkerne og andre indtryk fra Budapest kan høres i ’P2 Koncerten’ mandag den 28. maj klokken 19.20 med Max Fage-Pedersen som vært.

Facebook
Twitter