DR har stort fokus på at udvikle public service-spil til børn

Målet for DR er at udvikle spil, der har flere værdier end de normale spil, som børnene bruger tid på, siger Katrine Granholm Mortensen, der er spilredaktør for Minisjang og Ramasjang.

Katrine Granholm er spilredaktør hos Minisjang og Ramasjang. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

92 procent af børn i alderen 1-15 år har prøvet digitale spil, og 51 procent af børn i samme alder spiller dagligt eller næsten dagligt. Det viser den hidtil bredeste undersøgelse af børns spillevaner, som DR har udgivet sammen med Medierådet for Børn og Unge og Det Danske Filminstitut.

Derfor har DR det seneste år haft stort fokus på at udvikle spil, der, udover at være underholdende og lærerige, også tager udgangspunkt i, at børnene skal være aktive medskabere af leg blandt børn i Danmark med masser af kreativitet, fantasi og livsduelighed. Ligesom målsætning er på Ramasjang, så skal et DR-spil kunne inspirere til fysisk leg.

Katrine Granholm Mortensen, der er spilredaktør for DR Minisjang og Ramasjang fortæller:

- For os er målet at udvikle spil, der har flere værdier end de normale spil, som børnene bruger tid på. I vores spil skal der som udgangspunkt være i læring. Vi kan give alle børn adgang til sjove gode spil gratis – ikke kun til dem, der har råd til at købe spil. Og så skal det være tidsforbrug, der giver mening. Det er så public service, som det overhovedet kan være. Med det nye spil ’Hr. Skægs bogstavjagt’ er børnene i konstant bevægelse, imens de lærer om bogstaver, i ’Naturspillet’ udvikles deres viden om, hvordan naturen gror og hvad dyrene spiser og i ’Bamselæge’ får de større forståelse for sygdomme ved at scanne deres egne bamser og finde sygdomme, som de kan helbrede.

Er et vigtigt alternativ

Da DR ved, at spil fylder meget i børnenes medieforbrug, er det vigtigt med et public service-alternativ til de kommercielle spil. For DR er en værdi, at spillene har en anderledes tilgang til det passive digitale forbrug.

- Vores mål er at udvikle spil, der engagerer og udfordrer og børnene på mange forskellige måder”, fortæller Katrine Granholm Mortensen.

Med spillene vil DR gerne inspirere børnene til leg og læring på en sjov og underholdende måde, som tiltaler dem. Men spillene skal også tænkes ansvarligt ind og oplevelsen skal tænkes hele vejen igennem. Spil kan nemlig også bruges som et værktøj, som f.eks. når børnene kan lære at børste tænder sammen med Minisjang-værten Børste. Her bliver spillet brugt som et værktøj, der gør hverdagen sjovere og lettere for både børn og forældre.

DR arbejder allerede sammen med en masse dygtige spiludviklere, men vil gerne i endnu højere grad åbne op for, at endnu flere spiludviklere kan komme med fantastiske bud på spil til børn. Danmark har en stærk kreativ spilbranche, som DR ser en stor styrke i at samarbejde tæt med for at sikre, at dansk public service løftes til nye højder via spil og digital leg.

Se udvalgte spil fra DR:

  • Hr. Skægs bogstavjagt Spillet er en del af DR’s bevægelsesindsats på Ramasjang. Her skal børnene nemlig op af stolen og ud og tage billeder af ting for at finde alfabetet. F.eks. R for reol eller Æ for æble. Spillet analyserer børnenes billeder gennem machine learning. Her skal man ikke sidde stille og game, men op af stolen!

  • Bamselægesappen og Mini Talent Her blander DR børnenes fysiske leg og fantasi med det digitale. I Bamselæge appen skal man scanne sine egen rigtige bamse og finde sygdomme som man kan helbrede. I Mini Talent kan børnenes rigtige hjemmelavede rullinger komme til live og optræde med en masse kunster.

  • Øspillet Her kan børnene besøge Ramasjang øen og karaktererne. Spillet er et dollhuse spil, hvor man selv kan gå på opdagelse og skabe historien gennem éns egen fantasi. DR lavede dette spil på baggrund af nogle undersøgelser som Medieforskning lavede om børnenes leg og lyst til at fortælle deres egne historier med karaktererne fra Ramasjang. I den nye version kommer man også til at kunne bygge rullinger og lægge dem på øen

  • Rosas nabolag Her skal børnene hjælpe Rosa med at bygge en hel by af kagehuse som Ramasjang karaktererne kan flytte ind i. Det er et byggespil blandet med et tegnespil – for husene skal selvfølgelig også pyntes!

  • Naturspillet Her lærer børnene om den vilde danske natur, hvilke dyr lever hvor? Hvad eller HVEM spiser de? Det er vores første simulationsspil og det er for nyligt blevet udbygget med flere dyr og endda også nogle dyrebørn.

Se alle spil på Ramasjang her

FacebookTwitter