DR har unikke optagelser af de ’Hemmelige Dyr’

En ny serie på Ramasjang kommer helt tæt på Danmarks dyr med optagelser, som sjældent er set før.

Vært Isabel Ndiaye og børnene hjælper hinanden med at finde de hemmelige dyr

Tirsdag har et helt nyt dyreprogram premiere på Ramasjang. Det hedder ’Hemmelige Dyr’ og vil forsøge at lære børn om de dyr, der lever i parken, hvor børnene lufter hund, eller oppe i naboens træ. Altså dyr, som bor ganske tæt på, men som holder sig skjult i hverdagen. I programmet hjælper vært Isabel Ndiaye børn med at finde dyrene ved hjælp af spor og kameraudstyr.

Lars Henrik Ostenfeld er redaktør og producent bag ’Hemmelige Dyr.’ Han har lavet naturprogrammer lige siden 1997 med 'Naturpatruljen', der blev landskendt blandt børn med indslaget og sangen ’Gæt en Lort.’ Det var ambitionen om at skaffe helt unikke optagelser af Danmarks dyr, som gjorde, at han sluttede sig til det nye dyreprogram ’Hemmelige Dyr’, som har premiere i morgen.

”Vi havde nogle drømme for projektet, og de fleste af dem endte med at lykkes,” siger Lars Ostenfeld. ”Optagelserne, vi endte med at få, var endnu ikke lavet i Danmark. Blandt andet har vi en video af en muldvarp, der kravler i gangene under jorden, finder en regnorm og spiser den. Det tror jeg ikke ret mange har set! Og så kan man sige er det ikke lige meget? Men der bliver man nødt til at forstå at det bare er en lille brik i en større mission.”

I samarbejde med DR Scenografi skabte holdet bag ’Hemmelige Dyr’ kulisser med indbyggede kameraer, som dyrene kunne kravle rundt i. Blandt andet plastikrør med jord til muldvarpen, en egernrede og en jordfyldt glaskasse til de gule engmyrer. Sådan lykkedes det holdet at få de enestående optagelser. Et dyr som uglen og ræven og hare er filmet i sine naturlige omgivelser af naturfotograf Jan Tandrup.

Imens børnene går i skole eller hopper på trampolin eller spiser med familien, er de omgivet af hemmelige dyr som for eksempel muldvarpen (Foto: Screendump 'Hemmelige Dyr')

Kommer frygten i møde

Det har ikke altid været meningen, at Lars Ostenfeld skulle lave dyreprogrammer, selvom han som barn tit legede i naturen og fotograferede den. Tilfældigvis blev han engang sat sammen med Sebastian Klein på et dyreprojekt, og så fortsatte han ad den vej. Egentlig er Lars Ostenfeld bange for naturen, selvom han har brugt mange timer af sit arbejdsliv derude. Men samtidig tænder det ukendte ham, og hans videbegærlighed driver ham.

”Jeg var bange for hunde, så derfor købte jeg en hund, så jeg kunne holde op med at være bange for dem,” siger Lars Ostenfeld, der stadig ikke mener, han har været så meget ude i naturen, som han burde. ”Jeg kunne med lethed bare undgå naturen, men det ville min frygt jo bare vokse af.”

Det bedste dyr, han har taget et billede af, er den danske ulv. Derudover var det også spændende at filme isbjørne på Grønland som man kan se i DR3 dokumentaren ”Isbjørnen og mig”. Og så var optagelserne af de mange tusind gule engmyrer også en øjenåbner for Lars Ostenfeld.

”De lever i stort set hver eneste have. Der er mange af dem, men vi ser dem ikke. Jeg har aldrig tænkt over dem, men da vi optog myrerne i terrarier, så løftede jeg samme weekend en sten i min egen have og bom, der var de.”

Og det er netop overraskende oplevelser, som den Lars Ostenfeld selv havde med de flittige myre, som ’Hemmelige Dyr’ ønsker at give til børnene.

En uglefar kommer med mad til sine unger om natten. Et kamera inde i hulen viser de små unger blive fodret med en mus (Foto: DR Ramasjang © Type 2)

Børn skal ud i naturen

Vi mennesker fjerner os mere og mere fra naturen, mener Lars Ostenfeld og nævner en engelsk undersøgelse, som viser, at børn leger 90 procent mindre end deres forældre. Der er langt færre børn, der regelmæssigt leger i en skov.

”Det er børnene og de unge, der skal forsvare miljøet, men de har mindre og mindre at gøre med den grønne del af verden. Vores børn kommer til at vokse op i en verden hvor det er umuligt at overse konsekvenserne af menneskehedens rovdrift på jordens ressourcer. Temperaturstigning, voldsom regn, tørke, oversvømmelser og klimaflygtninge, der søger væk fra ubeboelige områder. Og som den britiske skuespiller og miljøforkæmper Richard Attenborough har udtalt, så vil ingen beskytte dét, de er ligeglade med, og ingen vil bekymre sig om det de aldrig har oplevet,” siger Lars Ostenfeld.

Optimalt hiver børnene også deres forældre med ud i naturen, efter de har set ’Hemmelige Dyr.’

”Vi håber, at de unikke optagelser gør, at de voksne også har lyst til at se programmet. De bedste børneprogrammer er dem, hvor børn og voksne kan se dem sammen.”

Facebook
Twitter