DR-harpenist: 'Det føles virkelig stort at få skrevet et værk til sig'

DR Symfoniorkestrets unge soloharpenist Zachary Hatcher var solist, da orkestret uropførte en ny harpekoncert af komponisten Martin Stauning. Koncerten kunne høres på P2 fredag og findes nu på DR Lyd.

  • DR Symfoniorkestrets amerikanske soloharpenist Zachary Hatcher var solist i en ny harpekoncert af komponisten Martin Stauning fredag aften. Koncerten er nu at finde på DR Lyd. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  • Komponisten Martin Stauning har skrevet harpekoncerten. (Foto: Sonnings Musikfond © Type 1)
1 / 2

Harpen har en særlig rolle i et symfoniorkester, og dens klang forbindes ofte med drømme, magi og eventyr. Men det er sjældent, at harpen kommer helt frem til scenekanten som solist foran orkestret.

Det er til gengæld præcis, hvad der sker, da DR Symfoniorkestret fredag aften - den 21. maj, uropførte en helt ny harpekoncert, skrevet specielt til orkestret og soloharpenist Zachary Hatcher af den danske komponist Martin Stauning.

- Det er første gang, en komponist skriver et større værk specielt til mig, og det føles virkelig stort, siger Zachary Hatcher, som er DR Symfoniorkestrets yngste solospiller.

- Jeg har spillet musik af Martin en gang tidligere, og han er en helt særlig komponist. Det er som om, hans musik formår at udtrykke hver følelse eller stemning utrolig præcist.

Komponeret under nedlukning

Martin Staunings nye harpekoncert er komponeret under de to corona-nedlukninger i 2020 og 2021, og oprindeligt skulle uropførelsen have fundet sted ved DR Symfoniorkestrets Torsdagskoncert den 4. februar. Nu bliver den i stedet opført ved en P2-koncert, som blev sendt fredag den 21. maj.

Ifølge Martin Stauning selv er der flere elementer i den nye harpekoncert, som er inspireret af den særlige situation under nedlukningen:

- Oprindeligt så jeg solisten som en slags marionetmarionetdukkefører. Hver gang, han hiver i strengene, er der en reaktion i orkestret, så det på en måde bliver hans dukke. Men efterhånden ser jeg mere strengene som nogle tremmer, som harpenisten er fanget bag. Han er lukket inde – helt fysisk. Til sidst i koncerten sidder han bogstavelig talt og flår i strengene og kan bare ikke komme ud, selvom han flår helt idiotisk i dem!

Indespærring og isolation

Zachary Hatcher, som er solist i den nye koncert, kan godt genkende følelsen af indespærring og isolation i koncerten. Men frem for alt er han fascineret af Martin Staunings særlige måde at komponere på:

- Der er en fantastisk kraft, og samtidig en meget klar intention, i alt hvad han skriver. Jeg glæder mig virkelig meget til at uropføre det nye værk sammen med ’mit eget’ orkester, selvom det bliver på en anden måde, end vi oprindeligt havde planlagt, siger han.

DR Symfoniorkestrets uropførelse af Martin Staunings harpekoncert med Zachary Hatcher som solist sendes på P2 er nu at finde på DR Lyd her

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk