DR inviterer hele Danmark til masser af bevægelse

Sved på panden, smil på læben og masser af grin er på programmet, når ’Danmarks Motionsuge' ruller ind over landet i hele uge 41. Et samarbejde mellem idrættens største organisationer og DR giver hele Danmark mulighed for at bevæge sig med 2.000 gratis tilbud. Ugen slutter med et brag af et show på DR1, når det største danske sportsnavn nogensinde bliver kåret.

”Under ’Danmarks Motionsuge’ i uge 41 kan du både deltage i over 2.000 aktiviteter i hele Danmark, og så kan du naturligvis opleve et væld af programmer med fokus på bevægelse på tværs af radio og tv fra DR.” (Foto: © Lars Møller og Snowman)

Nu er det snart tid til at prøve kræfter med mange af de bevægelsesformer som foreningslivet og idrætten har at byde på, når ’Danmarks Motionsuge’ i uge 41 indtager alle hjørner af landet, og når DR på tværs af tv, radio og digitale platforme sætter fokus på bevægelse i hverdagen.

Bag ’Danmarks Motionsuge’ står DR, Dansk Firmaidrætsforbund, Dansk Skoleidræt, DIF, ISCA og DGI. Det er den samme kreds, der også driver indsatsen ’Sammen i bevægelse’, som siden årsskiftet har igangsat initiativer, der skal inspirere danskerne til at bevæge sig.

Motionsugen kulminerer, når DR blænder op for showet ’Den største af de største sportsstjerner’, hvor det største danske sportsnavn gennem tiden kåres i anledning af, at DIF i år har 125-års jubilæum.

Organisationerne bag samarbejdet fortæller:

- Med Danmarks Motionsuge går idrættens største organisationer for første gang sammen med DR med det mål, at alle danskere får mulighed for at opleve både velkendte og nye former for bevægelse, og at de mærker det stærke fællesskab, som idrætten har at byde på. Danmarks Motionsuge vil byde på et overdådigt tagselvbord af aktiviteter og bevægelsestilbud. Der vil helt sikkert være noget for alle, og vi håber, det giver smag på meget mere fremover.

Flere end 2.000 aktiviteter i hele landet

‘Danmarks Motionsuge’ giver mulighed for at prøve nye og kendte måder at bevæge sig på, og de lokale idrætsforeninger og klubber rundt omkring i Danmark er klar til at introducere alle interesserede i flere end 2.000 begivenheder i alle afkroge af landet.

Man kan for eksempel kaste sig ud i padeltennis i Hjørring, BMX i Roskilde, forhindringsløb med hund i Give, senior rawfit i Kolding, skydning i Aarkirkeby, krocket i Sengeløse, cheerleading i Randers eller tween yoga i Bagsværd.

www.danmarksmotionsuge.dk har arrangører fra hele landet oprettet bevægelsestilbud i ét samlet overblik over de mere end 2.000 aktiviteter både store og små kan komme forbi og prøve i hele uge 41. Alle er velkomne til at prøve aktiviteterne, og det eneste, det kræver er, at man går ind på hjemmesiden og finder et gratis bevægelsestilbud, der passer præcis til sin alder og geografiske placering i Danmark. Har man som forening lyst til at byde velkommen til endnu en aktivitet, kan man også tilmelde det på sitet.

’Sammen i bevægelse’, der skal inspirere danskerne til at bevæge sig sammen og hver for sig blev i begyndelsen af året sat i gang af H.K.H Kronprins Frederik ved ’Sport 2020’ på DR1. Siden har det været muligt at bevæge sig i flere initiativer og aktiviteter, og nu skrues der yderligere op for mulighederne.

Bevægelse ind i hverdagen

- På TV, radio og digitalt skruer DR helt op for programmer, hvor man kan få mere bevægelse ind i dagligdagen - i skolen, i fritiden og i hjemmet, mens klubber, foreninger, skoler og arbejdspladser på tværs af landet og ugen igennem åbner for, at danskerne kan prøve et hav af bevægelsestilbud. Jeg ser frem til, at DR sammen med de mange dedikerede idrætsorganisationer og foreninger kan engagere store dele af befolkningen i ’Danmarks Motionsuge’, siger chef for TV og Tværgående i DR Medier, Nikolaj Vitting Hermann.

Hos DR er der fokus på bevægelse hos både børn og voksne. Eksempelvis kan de mindste bevæge sig med Børste på Minisjang, og de lidt større børn kan følge ’Klassen’ til skolernes motionsdag. De unge kan glæde sig til mere motion med Curlingklubben, og derudover vil der være et væld af andre programmer på tværs af DR’s tv- og radiokanaler, man kan fordybe sig i eller samles om hjemme i stuerne. Et udpluk af programmerne præsenteres nedenfor.

Det største sportsnavn i 125 år kåres live

Som nævnt kulminerer motionsugen lørdag den 16. oktober, når DR blænder op for showet ’Den største af de største sportsstjerner’ fra klokken 21.00 på DR1.

Under showet kårer seerne den største danske sportslegende gennem tiden i anledning af, at DIF i år har 125-års jubilæum. Blandt 125 udvalgte kandidater skal den største af de største findes. Showet gør samtidig også status over temaet ’Sammen i bevægelse’.

- Med showet vil vi hylde de helt unikke sportspræstationer, der gennem årtier har ramt os dybt i hjertet og skabt et fællesskab blandt os danskere. Derfor inviterer DR i samarbejde med DIF hele Danmark til at følge showet direkte på tv fra DR Koncerthuset, siger Anders Kern Boje, underdirektør i DR Nyheder med ansvar for sporten.

Det store show kommer til at være bygget op, så seerne får præsenteret de nominerede, inden de selv stemmer om, hvem der er den største af de største. Derudover kommer der masser af underholdende fortalt sportshistorie, musik og i det hele taget en hyldest til alle de store sportsstjerner, der har tegnet dansk sport i den tid, DIF har eksisteret.

Der bliver også nedslag i nogle af de mange aktiviteter, der i årets løb har været omkring ’Sammen i bevægelse’ herunder bevægelses-stafetten, der har rejst landet rundt i hele 2021. Den bliver under showet givet videre for at sætte endnu flere danskere i bevægelse.

Aftenens værter er Josefine Høgh og Tina Müller.

- Jeg glæder mig ufatteligt meget til en aften i selskab med de største danske sportsstjerner gennem tiden og til at hylde den danske sportshistorie. Vi har nemlig så meget at være stolte af på den front - og så bliver det jo spændende at se, hvem danskerne kårer som den største af de største. For mig ville det valg være tæt på en umulig opgave. Så i stedet trækker jeg i festkjolen og glæder mig sammen med Tina til at stå i spidsen for sådan en særlig aften, siger Josefine Høgh.

Det store bevægelseseksperiment

Danske unge bevæger sig for lidt, og det kan få store konsekvenser på den lange bane. Men hvad skal og kan man gøre ved det?

I det ambitiøse projekt ’Det store bevægelseseksperiment’ forsøger DR med Jacob Riising i spidsen at få mere bevægelse ind på 3 årgange på en folkeskole gennem alle mulige og umulige initiativer for at se, om han kan finde måder at øge bevægelsen hos 6., 7. og 8. klasse på Nyrupskolen i Kalundborg. - Jeg har selv teenagebørn og derfor ved jeg alt om, hvor stor en udfordring det kan være at få dem til at lægge skærmene fra sig, og jeg er også spændt på at se, om vi kan motivere dem til mere bevægelse, siger vært Jacob Riising.

’Det store bevægelseseksperiment’ har premiere 11. oktober klokken 20.00 på DRTV og DR1. Dansk Skoleidræt har bidraget til programmerne og vil parallelt med programserien udgive en række råd om, hvordan man kan få mere bevægelse ind i dagligdagen på skoleidræt.dk.

Pulsen op i radioen

Formiddag på 4’eren tager i uge 41 lytterne med på en tidsrejse gennem fem årtiers motion, og sender hver dag fra en ny by i Danmark. Lytterne er naturligvis velkomne til at komme og være med og få pulsen op direkte i radioen.

Mandag starter tidsrejsen i 1980’erne i København, tirsdag tager vi til 1990’erne i Nakskov, onsdag står 00’erne for skud i Kruså, torsdag spoler vi tilbage til 2010’erne i Stouby, og fredag i Farsø giver Formiddag på 4’eren sig i kast med det nuværende årti.

Og hele Danmark kan danse sammen til 'Danmarks Hurtigste Dansefest' på tværs af DR’s radiokanaler og Ramasjang og Ultra, når der skal danses til Junior Seniors ’Move Your Feet’. Danmarks Hurtigste Dansefest danses fredag den 15. oktober klokken 11.50 og varer præcis 3 minutter og 1 sekund.

Motionstema i 'Aftenshowet'

'Aftenshowet' har tema om Danmarks Motionsuge i uge 41 og vil i løbet af ugen blandt andet sende fra lokationer ude i landet. Mandag sender 'Aftenshowet' fra Kunsthal Aarhus, hvor der er fokus på kampsport, og 'Aftensshowet's værter udfordres i MMA af den danske kæmper Mark O. Madsen. Torsdag i uge 41 sender 'Aftenshowet' fra Musicon i Roskilde og sætter fokus på gadesport. Seerne kan se frem til, at værterne udfordres i BMX af den danske OL- deltager Simone Tetsche.

Læs mere om aktiviteterne i ’Danmarks Motionsuge’her.