DR-journalist arbejder fra Kyiv: ’Sidste uge var der ikke nok timer i døgnet’

Hun dækker krigen på nærmeste hold og laver både tv-indslag, liveudsendelser, radiointerviews og skriver artikler. Mød Louise Brodthagen, der arbejder på DR’s kontor i Kyiv og få et indblik i en arbejdsdag, der foregår i en krigszone.

Louise Brodthagen på terrasen fra lejligheden i Kyiv. Her laver hun mange af sine live-gennemstillinger. (Foto: © Louise Brodthagen)

- Jeg sætter dig lige med på en video-forbindelse, så kan du se, hvordan her ser ud. Det er både lejlighed og kontor, så her flyder arbejdsliv og privatliv en smule sammen, griner Louise Brodthagen.

Vi har ringet til DR-journalisten på et Messenger-opkald. For som hun selv siger: ’det er simpelthen for fjollet at bruge så mange penge på dyre telefonregninger’. Et almindeligt opkald fra Danmark til Ukraine koster otte kroner i minuttet.

Louise Brodthagen har arbejdet på DR’s nyetablerede kontor i Kyiv siden den 1. juni 2022. Hun vender kameraet om og giver en lille rundvisning i det, der både er hendes private hjem og arbejdskontor.

- Jeg står i stuen – det er ofte her, jeg sidder og arbejder, og det er også her, hvor jeg stiller det meste af mit udstyr, forklarer hun og viser frem.

Lejligheden er minimalistisk indrettet. På spisebordet står hendes computer og længere henne står et tv-stativ og andet teknisk udstyr lænet op ad en kommode.

- Hvis vi åbner døren her, så kommer vi ud til lejlighedens perle, terrassen. Det er her, jeg står under størstedelen af mine live-gennemstillinger. Og ellers er der jo ikke så meget. To værelser, et til Matilde Kimer når hun er her, og så er der selvfølgelig mit, fortæller Louise Brodthagen under den digitale rundvisning.

- Ja, der er jo ikke meget adskillelse af privatliv og arbejdsliv, men det er en kæmpe fordel at have arbejdet tæt på. For her er kun mig, og jeg har ikke tid til at skulle hen på et kontor, der ligger længere væk, hvis der pludselig sker noget vigtigt i nærheden, siger hun.

’Giv mig et godt argument for ikke at flytte til Kyiv’

Louise Brodthagen var i Georgien, da hendes chef ringede og spurgte, om hun ikke kunne tænke sig at flytte til Kyiv for at bemande det nye DR-kontor. De seneste år har hun rejst og rapporteret i Rusland og Georgien, men hun har aldrig arbejdet i en krigszone. Da Louise Brodthagen har snakket med chefen, er hun overbevist om, at det er et jobtilbud, hun vil takke ja til. Men inden hun giver et endeligt svar, ringer hun til en god ven for at spørge om råd.

Louise Brodthagens ven tænker sig lidt om, og efter kort tid svarer han, at han kan finde mange gode argumenter for, at han personligt synes, at hun skal blive hjemme. Men sætter han sig i hendes stol, så kunne han ikke finde et eneste argument, der talte for at takke nej til jobtilbuddet i Kyiv.

Louise Brodthagen har, ligesom alle andre DR-medarbejdere der har arbejdet i Ukraine, gennemført et obligatorisk sikkerhedskursus inden hun rejste til Kyiv. Hun fortæller, at hun aldrig har været nervøs for, om hun ville føle sig tryg i den ukrainske hovedstad.

- Jeg kan godt forstå, at det lyder skørt i andres ører, men spørgsmålet om tryghed har aldrig været noget, der fyldte for mig. Jeg har altid haft en fornemmelse af, at Kyiv var trygt, mens der var mere usikkert ude østpå, forklarer Louise Brodthagen.

Hun har altid interesseret sig for historie. Allerede i folkeskolen dykkede hun ned i den kolde krig, hvor Sovjetunionen spillede en stor rolle, og på universitetet læste hun historie ved siden af journalistikken. De sidste år har hun forsøgt at lære russisk i sin fritid, og nu kan hun føre en simpel samtale på russisk.

- Det gør rigtig meget, at jeg kan forstå og følge med i de russiske medier og henvende mig til folk på gaden. Det er selvfølgelig anderledes at bo i et land, hvor der er bombenedslag, men hvor bizart det end lyder, så vænner man sig til luftalarmerne. Jeg synes, at det er så vigtigt, at vi er i Ukraine og sætter fokus på alt det, der sker her – og den vision overskygger alle de negative aspekter, siger hun.

Louise Brodthagen sammen med et minerydderhold og folk fra Danish Refugee Council. (Foto: © Yevhen Liubimov)

Alting tager tid

I maj 2022 blev det besluttet, at DR skulle åbne et kontor i Kyiv, der skulle bemandes af Louise Brodthagen og og DRs Ruslands- og Ukrainekorrespondent Matilde Kimer. Louise Brodthagen har boet fast i den ukrainske hovedstad siden starten af juni, mens hendes kollega Matilde Kimer er sjældnere på kontoret, da hun, indtil hun blev smidt ud af landet i begyndelsen af august, også har dækket Rusland.

- Matilde er jo en travl dame, men det er ambitionen, at hun er her i Kyiv mindst én gang om måneden. Hun er vant til at rejse i krigsområder og har andre kompetencer end mig, så hun rejser mest på i det sydlige og østlige Ukraine. Det er det ikke så tit, at vi er her sammen. Men jeg kunne ikke forestille mig en bedre kollega end Matilde, mens vi er her i Ukraine, siger Louise Brodthagen.

Derfor er der lange perioder, hvor Louise Brodthagen er alene på kontoret i Kyiv. Hun taler dagligt med sin redaktør, der sidder i DR Byen i København, men derfra er hun alene om arbejdet.

- Det lyder lidt som en kliché, men der er virkelig ikke to dage, der er ens. Og så er jeg både regnskabsdame, kaffehenter, teknisk ansvarlig og journalist – for der er jo kun mig, griner Louise Brodthagen.

Louise Brodthagen kom til DR fra B.T. i 2015, fordi hun brændte for store digitale fortællinger og webdoks til dr.dk. Hun startede som skribent på dr.dk, og det er først for nylig, at hun er begyndt at lave fjernsyn.

- Jeg har aldrig lavet tv før, det er helt nyt. Jeg tror min første liveudsendelse var i marts, da jeg lige var kommet til Helsinki efter at jeg var kørt ud af Moskva. Men jeg har altid været passioneret for digitale fortællinger og billeder, så det er nok en meget naturlig udvikling, at jeg nu kaster mig over tv-formatet, og jeg synes, det er superfedt, fortæller hun.

Selvom terrassen i lejligheden har en smuk udsigt, håber Louise Brodthagen, at hun fremover vil lave flere live-udsendelser fra lokationer ude i Ukraine.

- Det er min lille personlige ambition at komme væk fra terrassen, for det kunne være fedt at vise seerne, at jeg er i Ukraine. Jeg synes, at det er vigtigt at være til stede i hele Ukraine. Når jeg sender fra Kyiv, kan det virke meget trygt, men jeg skal ikke særlig langt væk herfra, før at krigen kan mærkes på en helt anden måde, siger hun.

Og tiden kan være en problematisk faktor i en tætpakket arbejdskalender.

- Jeg laver mine egne tv-indslag, og jeg er med live i TV Avisen. Der er også mange radiointerviews og selvfølgelig artikler til dr.dk. Det er klart en fordel at arbejde på flere platforme, men der er også et konstant tidspres. Alting tager tid, og sidste uge nåede jeg til et punkt, hvor der simpelthen ikke var nok timer i døgnet, forklarer hun.

Krigen fylder hver dag

Louise Brodthagen lever i en hverdag, hvor krigen fylder hver eneste dag, og som kan være svær for mange andre at forstå. Befolkningen i Ukraine er påpasselige og skal holde sig opdaterede, fordi alle de daglige aktiviteter afhænger af, hvorvidt luftalarmerne lyder.

- Jeg gik en lang tur i byen sidste lørdag, og hvis man bare går uden at tænke over det, ligner det på overfladen et almindeligt liv, hvor folk lever, som de gør i enhver anden storby. Det var dejligt vejr, og i gaderne kunne man opleve flere gademusikanter, folk der sælger malerier og souvenirs. Flere af dem samler penge ind og sender videre til den ukrainske hær. Selvom det er svært for andre at forstå, vænner man sig til luftalarmerne, for livet går jo videre, forklarer hun.

Louise Brodthagen skulle havde været på efteruddannelse i Moskva og var i Ruslands hovedstad den dag, da krigen brød ud. Efteruddannelsen kom hun aldrig på, da hun blev tilbudt jobbet på DR’s kontor i Kyiv, og når hun tænker tilbage på den 24. februar 2022, er det med en surrealistisk følelse.

- Dagene op til havde jeg fulgt med i russisk stats-tv, som viste en helt omvendt verden, end den jeg var oplyst om. Jeg kan huske, at der var demonstrationer på pladserne om aftenen i Moskva, hvor der stod folk, som var modstandere af krigen. Det er så nedslående at tænke på nu. Flere af dem, som jeg talte med den aften, har jeg ikke hørt fra længe, og jeg frygter lidt, hvor mange af de mennesker er i dag, fortæller hun.

Louise Brodthagen har nu boet fast i Kyiv i over to måneder. Foreløbig er planen, at kontoret skal være åbent frem til 31. december 2022, men spørger man Louise Brodthagen, er hun overbevist om, at der er grund til at forlænge.

- Indtil videre ved jeg ikke, hvad der skal ske efter årsskiftet. Men hvis jeg skulle bestemme, er der ingen tvivl om, at vi forsat skal være til stede her. Jeg tror ikke på, at krigen stopper foreløbigt, og hvis det endelig skulle være tilfældet, vil effekterne og konsekvenserne af krigen betyde rigtig meget for rigtig mange mennesker. Det har allerede ført til kæmpestore omvæltninger i hele verden. I dag taler vi om sikkerhedspolitik på en helt anden måde, end vi tidligere har gjort, og det skal vi selvfølgelig følge og dække på nærmeste hold, siger hun.

De fleste billeder der er af Louise Brodthagen i Kyiv, har hun selv taget - hun arbejder nemlig uden fotograf. Her står hun på Maidanpladsen, der ligger tæt på DR kontoret. (Foto: © Louise Brodthagen Jensen)