DR-journalister får pris for afdækning af tragiske meningitis-sager

DR Nyheder og P4 København får pris for ”dygtigt at have fastholdt fokus på, hvorvidt akutsystemet i Region Hovedstaden er gearet til at kunne håndtere patienter med livstruende meningitis”.

Hans Petersen døde af meningitis 1. januar 2017, og Mathias Baadsgaard-Lund døde af samme sygdom 4. januar 2016. DRs afdækning handler blandt andet om disse sager.

En række journalister fra DR Nyheder og P4 København modtog lørdag aften en pris for deres projekt ’Meningitis: Når læger ikke vil tage ved lære’. Det skete, da Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) - oven på sin såkaldte graverdag - fejrede den bedste undersøgende journalistik fra det forgangne år.

Line Gertsen, Mathias Friis, Astrid Fischer, Maiken Steen Frederiksen, Laura Marie Sørensen, Niels Jacob Schøtt, Jonas Deiborg, Christian Stemann, Lise Højer og Thomas Overgaard modtog FUJ’s Formidlingspris for gennem længere tid ”dygtigt at have fastholdt fokus på, hvorvidt akutsystemet i Region Hovedstaden er tilstrækkeligt gearet til at kunne håndtere patienter med livstruende meningitis”.

Undersøgelsen var drevet frem af tre tragiske tilfælde, hvor raske unge mænd inden for ganske kort tid blev alvorligt syge og døde, uden at personalet i akutsystemet opfangede ellers klare tegn på meningitis. I begrundelsen hed det blandt andet, at journalisterne og projektet primært bliver hædret for den længere dokumentar på DR1 i projektet, hvor disse cases foldes ud og fortælles.Sobert og afbalanceret

”Det er hjerteskærende, grufulde historier, men de formidles på en sober og afbalanceret måde, uden at der forfaldes til unødig dramaturgi. Sideløbende med de tre cases formår journalisterne at løfte en større systemhistorie og påvise, at trods tidligere tiders advarsler, fejl og målsætninger om, at personalet på akuttelefonen skal være mere opmærksomme og vidende om meningitis, så sker der forsat fatale fejl. Journalisternes afdækning har efterfølgende fået klare konsekvenser for de afdelinger, der begik fejlene, og der er sat nyt fokus på efteruddannelse af personalet,” lød det.

Målet med FUJ’s priser er at fremme undersøgende journalistik i de danske medier, og priserne, der uddeles, fokuserer på den journalistiske metode. FUJ’s Formidlingspris går til den eller de journalister, der har formidlet en undersøgende historie bedst. Der blev også uddelt tre andre priser ved uddelingen i Foreningen for Undersøgende Journalistik. FUJ Graverprisen 2017 gik til Jesper Høberg, Michael Stenvei og Niels Sandøe fra Finans for projektet ’Det store afgiftslotteri’, hvor de har blotlagt, hvordan en hel branche havde udviklet en pengekarrusel, der snød både statskassen og almindelige bilkøbere for flere hundrede millioner kroner ved at undslå sig den normale registreringsafgift på leasingbiler.

FUJ Aktualitetsprisen 2017 gik til Per Mathiessen, Ekstra Bladet for projektet ’Fusk med EU-midler i Meld og Feld’, mens FUJ Metodeprisen 2017 gik til Niels Lykke Møller og Emil Ellesøe Ditzel fra TV 2 for projektet ’De store skatteskyldnere’.Se DRs tema om meningitis

FacebookTwitter