DR-journalistertalerstolen i EU-Kommissionen

Journalisterne, der sidste år afslørede, at momssvindel i Danmark kan linkes til terrorisme, har i denne uge forelagt deres research for EU-Kommissionen. Formålet er at finde en løsning på problemet.

Bo Elkjær, Troels Kingo og Mads Nilsson er netop hjemvendt fra Bruxelles, hvor de har belyst den omfattende momssvindel over for EU-kommissionen. (© EU Taxation and Customs Union)

Der er hul i kistebunden i flere danske virksomheder. De penge, der fosser ud, løber direkte ned i lommen på terrorceller i Europa. Det afslørede de tre DR-journalister Troels Kingo, Mads Nilsson og Bo Elkjær i dokumentarserien ’Sådan svindles Danmark’, der blev sendt på DR1 i starten af 2016.

Helt konkret er tre direktører i danske virksomheder forbundet med momssvindel for 60 millioner kroner. De tre direktører kommer alle fra Spanien. Alle har de sideløbende med deres virksomhed rekrutteret krigere til blandt andet Al-Qaeda.

Og Danmark er intet særtilfælde, når det kommer til terrorfinansierende momssvindel. I Sverige har en lignende granskning af landets momsregistrering afsløret svindel for 100 millioner kroner. For at sætte i perspektiv, mener man, at terrorangrebet i Paris i 2015 kostede omkring 375.000 kroner at gennemføre.

Derfor inviterede EU-Kommissionen de tre DR-journalister til Bruxelles den 5. september for at uddybe sagen i samarbejde med en hollandsk dokumentarist, der i foråret lavede et spinoff på den danske dokumentarserie. For historien om de tre spanske, terrorfinansierende direktører stikker dybere end, hvad første øjekast afslører.

Hullet skal stoppes

De tre danske journalister skulle i Bruxelles klæde politikere, interessenter og pressekorps ordentligt på, så de i samarbejde med EU-landene kan få stoppet hullet i momslovgivningen. Det har de gjort ved hjælp af en filmaften, hvor den hollandske dokumentar blev vist. Herefter holdt de tre DR-journalister et oplæg.

”Sagen skal fungere som trædesten til at presse EU-landene til at ændre deres lovgivning på skatteområdet,” siger Bo Elkjær og understreger, at det er i øjeblikket er nemt for forbryderne at snyde, når de krydser grænserne.

Skattemyndighederne, momsmyndighederne og politiet snakker ikke rigtig sammen i Europa. Så lige så snart forbryderne bevæger sig over grænser, går det for stærkt.”

Et skridt på vejen mod bedre samarbejde kunne være at få momssvindlen på dagsordenen i resten af EU. I de dokumenter, som ligger til grund for dokumentarserien, findes data fra mange andre EU-lande. Derfor har de tre DR-journalister gjort, hvad de kunne for at få bredt historien ud til deres kolleger i hele Europa.

”Vi har gode kontakter med hjem til andre journalister, der vil ind i sagen. Blandt andet fra Financial Times,” siger Bo Elkjær.

Jihadister som direktører

Under arbejdet med ’Sådan svindles Danmark’ fandt holdet en række virksomheder med spanske direktører, som de senere opdagede var anholdt i forbindelse med en stor terrorsag i Spanien.

”Der var nogle personer og nogle transaktioner, der var værd at kigge på. Og så dukkede de her spanske sataner op,” fortæller Bo Elkjær, der dog havde svært ved at gennemskue, hvordan spanske jihadister var blevet direktører i danske selskaber.

Hvad, de tre momssvindlende jihadister lavede i Danmark, forblev en uløst gåde. Men da Troels Kingo i april 2016 modtog 12.000 siders lækkede dokumenter fra en spansk retssag mod netop en af de tre direktører, lykkedes det at finde koblingen: En dansk konvertit viste sig at have orkestreret store dele af netværket.

De lækkede dokumenter gjorde det muligt for Troels Kingo, Mads Nilsson og Bo Elkjær at samle nogle af de løse ender fra ’Sådan svindles Danmark’-serien.

I maj i år kunne DR1 så bringe den opfølgende dokumentarserie, der afdækker den danske vinkel i det svindlende netværk: ’Terroristen der fik frit lejde’. En dokumentar, som fik EU-Kommissionen til at invitere de tre DR-journalister til Bruxelles for at forklare, hvad der var op og ned i den efterhånden komplicerede sag.

Danske penge som terrorvåben

Udover de tre spanske jihadister nævner dokumentaren også en dansk-marokkaner, som længe er blevet overvåget af PET, der dog ikke har grebet ind. Men i slutningen af juli blev manden anholdt af spanske Guardia Civil i den spanske enklave Melilla, sigtet for terrorfinansiering.

Myndighederne har ikke grebet ind overfor ham, men da han kom i fjernsynet, blev han sjovt nok anholdt kort tid efter,” fortæller Troels Kingo.

To af de tre spaniere erkendte sig skyldige i retten i sommer. Den tredje rejste i 2012 til Mali, hvor han blev leder af en Al-Qaeda-kampgruppe. Her fremstillede og detonerede han bomber, inden han selv blev dræbt under en fransk specialstyrkeaktion.

”Han har lavet bomber, som er brugt imod FN-tropper med danske soldater iblandt. Så de har brugt vores penge imod os selv, kan man sige,” siger Troels Kingo.

Dansk bagtapet i EU-kampagne

EU-Kommissionen vil have den omfattende svindel på dagsordenen i alle medlemslandene. Og Troels Kingo, Mads Nilsson og Bo Elkjærs dokumentarserie skal udgøre bagtæppet i den kampagne, som skal køre hen over efteråret.

”De vil bruge vores journalistik til at vise problemet og overbevise landene om, at nu må vi handle,” siger Troels Kingo og akkompagneres af Mads Nilsson:

”Momsgabet i EU – altså differencen mellem det, man forventer, kommer ind i moms, og det, der reelt kommer ind - overstiger det beløb, det koster at drive EU. Så det er enorme summer, det drejer sig om.”

Danskernes oplæg blev overværet af journalister, NGO'er og medlemmer af Europa-Parlamentet. Også EU's kommissær på skatteområdet Pierre Moscovici var til stede.