DR K og DR3 kæmper om samme homopris

To af de tre nominerede til ’Medieprisen’ ved Axgil Gay Galla i København på onsdag er fra DR.

Ellie Jokar fortalte på DR3 om sin kærlighed til en kvinde. Programserien er nu nomineret til en Axgil-pris i mediekategorien. (© DR)

DR K og DR3 kommer til at kæmpe om den samme homopris, når der på onsdag den 3. februar bliver holdt Axgil Gay Galla i København. Det er et arrangement, som Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce holder hvert år i Cirkusbygningen, hvor der bliver uddelt Axgil-priser i en række kategorier, for eksempel også Kulturprisen, Aktivistprisen og Erhvervsprisen. DR K er nomineret til ’Medieprisen’, fordi kanalen i efteråret helligede kanalen til dokumentarer og film om homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner i en hel uge, mens DR3 er nomineret for programserien ’Hvem f… er Ellie’. Serien handler om Ellie Joker, der beretter om sin kærlighed til en anden kvinde.

Afgørelsen bliver truffet, dels på baggrund af disse stemmer, dels af fagjuryer udpeget af arrangørerne. Den tredje nominerede i kategorien er fotografen Mads Nissen, der efter flere reportagerejser til Rusland i Berlingske og BT har synliggjort landets forfølgelse af homoseksuelle og deres mangel på LGBT-rettigheder. LGBT er den internationale betegnelse for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner under ét.

I begrundelsen for at nominere DR K hedder det i motiveringen, at tv-kanalen i oktober 2015 over seks dage sendte en lang række gode LGBT-dokumentarer og -spillefilm.

Regnbuefarver i logo

”Den landsdækkende TV-kanal bragte dermed LGBT-film ud i hele landet, og ved at sætte regnbuefarver på sit logo, sendte DR K et klart signal om, at de hylder mangfoldigheden,” lyder det. I begrundelsen for at udpege ’Hvem f… er Ellie’ skriver juryen, ”at Ellie Jokar i DR3-dokumentaren ’Hvem f... er Ellie?’ har udvist et enormt mod gennem sin åbenhed om sin forelskelse i en anden kvinde.”

”Hun har dermed udfordret et tabu i mange religioner, herunder sin egen: islam. Gennem sin åbenhed har Ellie Jokar været med til at sætte fokus på seksualitet blandt etniske og religiøse minoriteter,” hedder det.

Opkaldt efter første viede homoseksuelle par

Axgilprisen er opkaldt efter Axel og Ejgil Axgil, der i 1989 på Københavns Rådhus blev det første homoseksuelle par i verden, der blev viet. Axel Axgil var også den første formand for Forbundet af 1948 - det senere Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske og nu LGBT Danmark. I 2014 fik DR3 Axgil-medieprisen ”for med programmer som ’HomoLesbians’, ’BøsseStudier’ og ’Det jeg aldrig fik sagt – Dias historie’ at have portrætteret livet som homo-, bi- og transperson lige nu”, mens forfatteren og journalisten Lise Nørgaard sidste år fik Æresprisen ved Axgil Gay Galla for DRs stedsegrønne dramaserie ’Matador’.

Lise Nørgaard fik blandt andet prisen for aldrig at have ladet sig begrænse af samfundets normer i almindelighed og i særdeleshed for at have skabt en række troværdige, helstøbte, homoseksuelle figurer i ’Matador’, såsom hr. Schwann, Daniel Skjern, Iben og kørelæreren Jenny.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter