DR K-serie om videnskabsfolk kommer på skoleskemaet

Nu er der blevet lavet lærervejledning og opgaver til programrækken om blandt andre Niels Bohr, Ole Rømer, H. C. Ørsted og Inge Lehmann, så udsendelserne også kan bruges i skoler og ungdomsuddannelser.

Astronomen Ole Rømer er en af de videnskabsfolk, som serien beskæftiger sig med. (Foto: DR Videnskab © Type 2)

DR K’s programrække om store danske videnskabsfolk kan fremover også bruges og vises i klasseværelserne på landets skoler og ungdomsuddannelser.

DR Skole har netop lanceret lærervejledninger og opgaveforslag til fysik, geografi og biologi, som specielt er egnede til 8.-9. klasserne og de gymnasiale uddannelser, STX og HTX. Samtidig har alle i de kommende år mulighed for at se eller gense de 12 programmer om store danske forskere og videnskabsfolk som blandt andre Tycho Brahe, H. C. Ørsted, Niels Bohr, Inge Lehmann, Ole Rømer, Niels Finsen og Ebba Lund på dr.dk/videnskabsfolk.

Det er biokemikeren, forskeren og forsangeren i bandet ’Magtens Korridorer’, Johan Olsen, som tager seerne ved hånden og er guide igennem de 12 programmer, der er skabt på en ny og flot visuel måde. I hvert af programmerne beskriver han – og medvirkende skuespillere – kernen i videnskabsfolkene, og hvad der drev dem.

Udsendelserne har allerede modtaget flere priser – for eksempel som ’Bedste videnskabsprogram’ og ’Bedste dokudrama’ på Cannes Corporate Media & TV Festival og priser på WorldFest Houston og New York Festivals. Samtidig har et fransk produktionsselskab købt en option på programmet fra DR Salg, og franskmændene arbejder nu med at lave en lokal udgave af serien.

Martin Sundstrøm, der har været redaktør og instruktør på serien, glæder sig over, at DR Skole nu har lavet undervisningsmateriale til de store danske videnskabsfolk.

”Jeg synes, seriens styrke er, at den ikke føles som tør undervisning, men fortæller om videnskabsfolkene på en underholdende måde. Nogle af forskerne er velbeskrevne, men videnskabsfolk som palæoklimatologen Willi Dansgaard og kemiingeniøren Ebba Lund findes der ikke alverden om,” siger Martin Sundstrøm.

Håber det kan inspirere

Han håber, at ’Store Danske Videnskabsfolk’ og undervisningsmaterialet kan være med til at inspirere unge med lyst til naturvidenskab til at gå videre ad den vej.

”Det var præcis dét, der skete for mig selv. Jeg er uddannet fysiker, og som barn var det netop, da værten Egon Schmidt fra DR-programmet ’Vitek’ demonsterede relativitetsteorien på rullebåndene i Kastrup Lufthavn, at jeg fik lyst til at beskæftige mig mere det,” forklarer han.

Vært, biokemiker og sanger Johan Olsen glæder sig over, at udsendelserne skal bruges i undervisningen. Han har de seneste år været ude at holde oplæg om serien, og her har han udelukkende mødt to reaktioner.

”Enten har folk sagt, at de ikke har set serien, men at ”deres nabo, kollega, mor eller onkel siger, det er vildt fedt”, og ellers har de sagt, ”at de er tossede med videnskabsudsendelserne”. De ældre mener, at ’Store Danske Videnskabsfolk” udgør en vigtig og sjælden dannelse for de unge, og de unge er typisk overraskede over, at de ikke har hørt om de forskellige videnskabspersoner før og er tydeligt inspireret af deres skæbner og opdagelser,” siger Johan Olsen.

Også med nutidige forsøg

Selv om flere af videnskabsfolkene i serien levede for over 300-400 år siden, fører undervisningsmaterialet nu også alle op til nutiden.

”Til fysik- og biologitimerne i grundskolen er der for eksempel lavet mere nutidige forsøg, som grundskolelærerne kan bruge, og som illustrerer noget af det, som videnskabsfolkene arbejdede med,” forklarer udviklingsredaktør Rasmus Rønberg fra DR Videnskab – Web og Radio.

Både afsnittene fra sæson 1 og 2 vil være tilgængelige på dr.dk/videnskabsfolk i foreløbigt fem år, og det har kunnet lade sig gøre, fordi støtte Lundbeckfonden har gjort det muligt for DR Skole at frikøbe rettigheder, så programmerne uhindret kan ses af alle. Normalt ligger et DR-program kun tilgængeligt i 30 dage af samme grund. Se DRs undervisningssite på dr.dk/videnskabsfolk.