DR K viser ny serie om komikkens konger

Den 8. december er der premiere på ’De fantastiske fire’, der går bag komikerne og menneskerne Dirch Passer, Kjeld Petersen, Preben Kaas og Jørgen Ryg.

  • I programmerne indgår skuespillere, der ligner komikerne. Her er det Preben Kaas med smøgen og Jørgen Ryg i stolen. (Foto: Mathias Aleksander Olsen © Type 1)
  • Jørgen Ryg. (Foto: Mathias Aleksander Olsen © Type 1)
1 / 2

I 1950’erne var den største danske komikerduo Dirch Passer og Kjeld Petersen. De havde hver deres rolle: Dirch som den store, højrøstede og ofte naive, og Kjeld Petersen som den lille, arrige og ivrige. I 1960’erne var det i stedet Preben Kaas og Jørgen Ryg, der gav den gas på landets revyscener, og de to stod blandt andet bag den kendte sang ”Hvad skal vi med kvinder?” fra 1963.

”Festen, der aldrig sluttede"

Programserien ’De fantastiske fire’, der har premiere på DR K den 8. december, undersøger de fire komikeres liv. Ikke mindst bagsiden af berømmelsen samt det dertilhørende alkoholmisbrug. Det handler ikke bare om turen fra vugge til grav, men om at forstå hver af de fire komikeres særlige talent, og hvordan de udfoldede deres personlighed på scenen. Det fortæller programmernes tilrettelægger Lone Leegaard.

”Alle komikerne levede af folks bifald og opmærksomhed. Men de betalte også en høj pris for den. En mand som Kjeld Petersen kæmpede konstant med en direkte ødelæggende følelse af, at det ikke var fint nok at være komiker. Men fælles for dem alle var druk. Det var en anden tid dengang. Hvad vi i dag ville have kaldt et alkoholmisbrug, blev dengang set som en del af teaterkulturen,” siger hun og tilføjer:

”Det var svært bare at gå hjem fra teatret. Især efter det sus, de oplevede sammen med publikum. De måtte ud og fortsætte festen. Det var festen, der aldrig sluttede.”

Ulf Pilgaard i tiden efter Kjeld

I programmet om Dirch Passer er Ulf Pilgaard gæst. Her bliver det beskrevet, hvordan Passer reagerede på sin kompagnon Kjeld Petersens død. Der gik flere år, før Dirch kunne klare at sætte sine ben på revyscenen igen, men da det endelige skete, var det blandt andet sammen med Ulf Pilgaard. Pilgaard beskriver, hvordan han selv kun var på scenen for at sige de kedelige replikker, så Dirch kunne brillere og være den sjove mand.

”Og pludselig opstår der en pause i sketchen, hvor jeg kan mærke, at nu skal jeg vente på Dirch. Og så ser han, at jeg stod og fægtede med armene – og tager så dansegreb og begynder at danse med mig,” forklarer Ulf Pilgaard, og tilføjer:

”Det opstod kun, fordi jeg gav ham plads, og fordi han var så meget til stede på scenen.”

Tilbage til dansk komiks storhedstid

I de fire programmer kommer man helt tæt på de fire komikere. DR Historie, som står bag udsendelserne, har gravet dybt i arkivet og fundet klip til udsendelserne. Både fra optrædener, men også fra interview med hovedpersonerne. Der er dog også blevet lavet helt nye optagelser, fortæller tilrettelægger Lone Leegaard.

”Vi har optaget små bidder med skuespillere, der ligner Dirch, Kjeld og de andre. Optagelserne sætter den rigtige stemning og viser, for eksempel, hvor sjovt Kaas og Ryg havde det i garderoben og illustrerer, hvordan de lavede sangen ”Hvad skal vi med kvinder,” siger hun og tilføjer:

”Vi viser, hvad det var, de kunne på scenen, hvad der gjorde dem så store – men også bagsiden af toppen af dansk komik dengang. Det bliver en sjov og rørende tur tilbage til dansk komiks storhedstid.”

Programmet om Dirch Passer bliver genudsendt på DR1 den 30. december klokken 20.00.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk