DR klar med legende læringsunivers til børnehavebørn

DR Spire er et nyt, gratis og digitalt læringstilbud til pædagoger og børn i landets daginstitutioner.

På DR Spire er natur og trafiksikkerhed blandt temaerne for den legende læring, der for eksempel er baseret på klip med Ramasjang-karakterer fra ’Lille Nørd’, ’Mikromakkerne’ og ’Sikker & søn’. (Foto: Janus Jacobsen)

DR Spire er navnet på et helt nyt, gratis og digitalt public service-læringstilbud til daginstitutioner.

Her kan pædagoger med en tablet som redskab inspirere landets små spirer i alderen 3-6 år til læring og leg med afsæt i DR’s velkendte Ramasjang-univers.

- DR Spire er en tryg måde for børnene at lege og lære på, for de kender allerede Ramasjang-universet. For pædagogerne er det et gratis tilbud med masser af video, interaktive features og inspiration til nye lege og opgaver. Indholdet supplerer og understøtter pædagogernes arbejde med at inddrage tablets i daginstitutionerne på en fællesskabende og kreativ måde, siger Trine Charlotte Hjorth Jensen, der er redaktionsleder på DR Spire.

Materialet på DR Spire er lavet med udgangspunkt i pædagogiske læreplaner og er udviklet i samarbejde med pædagoger, pædagogiske konsulenter og organisationer, som for eksempel Rådet for Sikker Trafik.

DR Spire er natur og trafiksikkerhed blandt temaerne for den legende læring, der for eksempel er baseret på klip med Ramasjang-karakterer fra ’Lille Nørd’, ’Mikromakkerne’ og ’Sikker & søn’.

Redaktionen bag DR Spire håber og tror på, at læringen sætter gang i timevis af leg efterfølgende.

- Én times Ramasjang skaber 100 timers leg. Den leg forlænger vi nu med endnu flere timer med DR Spire. På den måde bruger vi læring til at aktivere leg, fantasi, skabertrang, selvværd og kreativitet helt i øjenhøjde med børnene, forklarer Trine Charlotte Hjorth Jensen.

Masser af læring

DR Spire er nyeste skud på stammen i pakken af DR’s undervisningstilbud målrettet danske børn, pædagoger og lærere.

I forvejen tilbyder DR Skole og DR Undervisning pensumnært undervisningsmateriale til folkeskolen og gymnasiale uddannelser. Materialet er udviklet i samarbejde med fagkonsulenter, lærere og organisationer.

- Det giver rigtig god mening, at vi nu også tilbyder daginstitutionerne dansk public service- og kvalitetsindhold som et redskab til både pædagoger og børnehavebørn. Der er et stort fokus på digital dannelse, særligt også i de tidlige år af børns liv og i en generation, hvor børnene jo er ’digitalt indfødte’. Derfor er det væsentligt, at vi også har et godt tilbud rettet mod dem og bidrager med at koble det digitale og fysiske liv, siger Carsten Nymann, som er redaktionschef i DR Viden. Seks forskellige lege- og læringsforløb ligger allerede nu klar til brug på den nye platform og kan findes på www.dr.dk/spire

Disse seks forløb ligger klar til brug i DR Spire:

  • 1) Dyredetektiverne: Med udgangspunkt i ’Lille Nørd’ og ’Mikromakkerne’ sendes børnene ud på en interaktiv oplevelse, hvor de bliver klogere på danske dyr, som for eksempel en regnorm.

  • 2) Trafiksikkerhed: Victor Lander og Jacob Weble fra ’Sikker & Søn’ fortæller børnene om trafiksikkerhed og opfordrer dem til at øve sig i trafikkens regler på stuen, legepladsen eller når de er på tur.

  • 3) Ramasjang redder fuglene: Gennem leg og læring ser børnene nærmere på, hvordan man skaber bedre levevilkår for fuglene blandet andet med gør-det-selv-videoer, hvor værten Isabel introducerer kreative ideer.

  • 4) Lær og leg: DR Ramasjang-programmerne ’Luk op, Luk i’ lærer børnene at tale om og give udtryk for deres følelser.

  • 5) Coronavirus: Temaet giver gode råd til, hvordan man kan snakke om coronavirus i børnehaven. Der er små eksperimenter og videoklip fra Bamselægen til at snakke om, hvad virus egentlig er.

  • 6) Vinter og trafiksikkerhed: Gå sikkert ind i den mørke vintertid med programmer fra ’Sikker & søn’.

Se alle DR’s undervisnings- og læringstilbud her:

  • DR Spire er et gratis og digitalt undervisningstilbud til børnehavebørn med fokus på leg og læring. Se mere på dr.dk/spire.

  • DR Skole tilbyder gratis, digitalt undervisningsmateriale til 0-10. klasse om alt fra teknik til trivsel og med afsæt i aktuelle begivenheder i det danske samfund, som for eksempel 100-året for Genforeningen. Se mere på dr.dk/skole.

  • DR Undervisning er gratis og pensumnært undervisningsmateriale til de gymnasiale uddannelser, og baserer sig på tv-klip fra DR’s arkiver. Kan blandt andet bruges i fagene samfundsfag, historie, religion, mediefag og dansk. Se mere på dr.dk/undervisning.

Se video om, hvordan nordjysk børnehave bruger DR Spire.