DR Koncerthuset får stadig flere ind ad svingdøren

For ottende år i træk var der i 2016 flere til koncerter og arrangementer i DR Koncerthuset end året før.

Hver sjette gang, døren går i DR Koncerthuset, er det en gæst under 18 år. Her er det 0.-3. klasser på vej til ’Dyrenes Karneval’ ved en tidligere lejlighed i DR Musikariet. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

DR Koncerthuset har lige kunnet fejre otte års fødselsdag, og koncerthuschefen hele vejen igennem – Leif Lønsmann, kunne samtidig glæde sig over, at det er gået den samme vej alle årene med besøgstallet. Nemlig opad. En frisk opgørelse viser, at svingdørene i DR Koncerthuset gik 338.000 gange til de i alt 389 arrangementer sidste år. Til sammenligning var der 120.000 gæster i 2009, hvor arkitekten Jean Nouvels ”blå kasse” blev indviet i januar, og 250.000 i 2012 – bare for at nævne nogle af tallene.

”Da DRs kor og orkestre holdt til i Radiohusets Koncertsal på Frederiksberg, var 100 procent af vores koncerter med klassisk musik, og koncertsalen holdt typisk lukket fra slutningen af maj til begyndelsen af september, når der ikke var torsdagskoncerter. I dag er andelen 21 procent – og det er vel at mærke uden, at der er blevet færre klassiske koncerter. Faktisk tværtimod,” forklarer Leif Lønsmann.

Forklaringen er snarere, at den samlede lagkage af koncerter er blevet større, og at DR Koncerthuset efterhånden genlyder af stort set alle genrer – lige fra børnekoncerter i DR Musikariet over operette, indie og jazz til heavy metal-koncerter. Konferencer og events er der også en del af.

Leif Lønsmann husker endnu, hvordan han i 2010 lænede sig ud over kanten og luftede en plan om, at DR Koncerthuset fem år senere skulle have 365 arrangementer om året – ét for hver dag i året. Dét mål er nået, og Lønsmann har computeren fyldt med tal, der viser, at DR Koncerthuset har flere gæster end både Skuespilhuset, Operaen og Carlsbergs rundvisninger. De næste, der måske bliver overhalet er Odense Zoo, Ny Carlsberg Glyptotek og Bonbonland.

”Hvis jeg skal sige det selv, er det i løbet af årene lykkedes for os at transformere os fra at være et klassisk musiksted til at være et af de førende, københavnske spillesteder, hvor vi har noget for alle smage og målgrupper. Det er vi blandt andet blevet, fordi vi ikke har lukket os om os selv, men har budt mange forskellige inden for. Og mange artister og agenter vil gerne have DR Koncerthusets unikke rammer med i deres turnéplaner,” siger Leif Lønsmann.

Skal ikke bare være et stoppested

En del af hemmeligheden ved, at DR Koncerthuset kan blive ved med at få flere i sæderne er, at DR-spillestedet i høj grad vil tilbyde gæsterne noget, som de ikke kan opleve andre steder.

”Vi vil ikke bare være endnu et stoppested på deres turné. DR Koncerthuset har nogle unikke omgivelser, og derfor vil koncerterne også oftest være tilpasset til huset og dets særlige rammer – som da elektronicagruppen Autechre slukkede lyset totalt, da Nik & Jay også tog foyeren i brug eller da sopranen Barbara Hannigan var på besøg, og hvor hun for eksempel også dirigerede DR Symfoniorkestret samtidig,” forklarer koncerthuschefen, der tilføjer:

”Vil du ramme bredt, skal du sigte smalt og skyde mange gange. Hvor Statsradiofoniens første chef Emil Holm, der også grundlagde DR Symfoniorkestret, sagde, at kvaliteten skal være ”Det bedste – kun det bedste”, siger vi, at vi vil have ”det bedste af det hele”,” siger Leif Lønsmann, der flere gange under samtalen understreger, at der ikke går licenskroner til andet end driften af DRs kor og orkestre. Tværtimod går overskuddet fra de mange arrangementer i DR Koncerthuset tilbage og bliver brugt til at lave nye programmer og tiltag for i DR.

Sidste år var 338.000 til en koncert eller et arrangement i DR Koncerthuset, og det er ny rekord. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Mere jazz end ventet

Noget af det, som DR Koncerthuset har haft held med, er at invitere jazznavne inden for, når der er Copenhagen Jazz Festival i juli. Engang holdt DR Koncerthuset bare lukket dér, men i 2016 var omkring 10.000 gæster inden for dér, og jazzen kommer også til at lyde til sommer.

”Faktisk er DR Koncerthuset mere blevet et jazzhus, end jeg havde turdet tro på – både fordi DR Big Band har en masse koncerter, men også fordi mange andre jazznavne gerne optræder her. Cirka hver 10. koncert i DR Koncerthuset er nu en jazzkoncert,” forklarer Leif Lønsmann.

Samtidig har DR Musikariet, der er ramme om DRs mange forskellige musikalske aktiviteter for børn og unge, trukket masser af gæster til. Sidste år havde DR Musikariet 70.000 under 18 år til alle mulige former for koncerter – og to tredjedele af dem mødte musikken i DR Koncerthuset, mens resten foregik ude i landet.

”Hver sjette gang, døren går, er det børn og unge, der skal til koncert, og når jeg mødes med andre koncerthuschefer kan jeg mærke, at det er ganske specielt – samtidig med at det tegner godt for fremtiden. For de er her stadig om 70 år,” smiler Leif Lønsmann.

Han tvivler på, at DR Koncerthuset kan få væsentligt flere inden for dørene i løbet af et år, end tilfældet er nu. For huset er også øvested for DRs kor og orkestre – og det skal der selvfølgelig fortsat være plads til.

”Hvor vi først havde fokus på at få åbnet Koncerthuset, gik vi siden over til at få det fyldt op, og nu er vi dér, hvor det handler om at få kurateret og få den rigtige og godt blandede sammensætning af dem, der kommer og giver koncert. Det er dér, vi har vores fokus i den kommende tid,” siger koncerthuschefen.

Facebook
Twitter