DR Koncerthuset når efter 10 år bredere ud end nogensinde

Med næsten en tredobling af publikumstallet og hundredvis af årlige sendetimer kan DR Koncerthuset den 17. januar fejre 10-års jubilæum som hele Danmarks koncerthus.

Når DR SymfoniOrkestret indtager DR Koncertsalen den 17. januar, er det nøjagtigt 10 år siden, at orkestret spillede de første toner til den officielle indvielse af salen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Når DR SymfoniOrkestrets musikere den 17. januar indtager DR Koncertsalen til en af årets første torsdagskoncerter, er det nøjagtigt 10 år siden, at orkestret spillede de første toner til den officielle indvielse af salen. Og præcis som dengang er det ikke kun aftenens publikum, men alle danskere, der kan nyde musikken, for koncerten udsendes direkte i P2.

Koncerten med DR SymfoniOrkestret er den formelle markering af DR Koncerthusets 10-års jubilæum, men gennem hele perioden 12.-20. januar kan publikum opleve et bredt udvalg af koncerter, som viser husets musikalske mangfoldighed – fra Torsdagskoncertens klassiske klange af Brahms og Beethoven til DR Big Bands nytårskoncerter, danske fællessange med DR VokalEnsemblet, P6 Beats årlige fejring af den danske pop- og rockscene og ikke mindst DR Musikariets heavy metal-skole for børn.

Tredoblet publikumstal

Det travle program og de vidt forskellige musikgenrer, man kan opleve i jubilæumsugen, er ikke usædvanligt for DR Koncerthuset. Gennem husets første 10 år er antallet af koncerter vokset støt, og publikumstallene viser, at danskerne i den grad har taget huset til sig.

Hvor godt 120.000 mennesker lagde vejen forbi DR Koncerthuset i åbningsåret 2009, var besøgstallet i 2017 næsten det tredobbelte, nemlig over 350.000. Sidste år nåede huset op på næsten 400 arrangementer fordelt på godt 350 koncerter og en bred vifte af kultur-, debat- og erhvervsarrangementer.

Alt i alt har rigtig mange danskere været på besøg i DR Koncerthuset gennem de seneste 10 år, og husets mange tilbud til børn, unge, familier og skoleklasser har betydet, at 25 procent af koncertgængerne i dag er under 25 år. Dermed er DR Koncerthuset blevet et af de europæiske koncerthuse, som har den yngste aldersprofil.

Hele Danmarks koncertsal

Samtidig med, at en stor del af danskerne har oplevet DR Koncerthuset med egne øjne og ører, er huset – og særligt Koncertsalen – blevet en del af DR’s musik- og kulturdækning, som når ud til hele befolkningen.

I 2017 oplevede næsten tre millioner danskere optagelser med DR’s kor og orkestre hjemme i stuen via DR’s radio- tv- og digitale platforme. Og særligt de store tv-shows som 'DR’s Store Juleshow', P2 Prisen og P3 Guld har gjort Koncertsalen genkendelig for alle dansk­ere som ”deres” koncertsal i DR.

DR Koncerthuset er en stor succes. Jeg kniber mig selv i armen, når jeg hører, hvor mange, der besøger huset og hvor mange, der derudover, lytter og ser med ”, siger DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn og fortsætter:

”Koncerthusets fantastiske rammer har desuden præget og løftet DR’s egne kor og orkestre op i en ny, kunstnerisk liga. Det er fantastisk - ikke kun for DR, men for hele Danmark.”

International bevågenhed

I takt med, at lyden og synet af DR Koncerthuset er blevet en del af danskernes hverdag, har huset, ifølge Kim Bohr, der er chef for DR Koncerthuset, Kor & Orkestre givet den danske musikscene et internationalt løft.

”Som ramme om den levende musik i DR har DR Koncerthuset styrket den internationale bevågenhed omkring dansk musik. DR’s kor og orkestres vigtigste opgave er at dele kvalitetsmusik med så mange mennesker som muligt. Over 80 millioner musikelskere fra hele verden har allerede kigget ind i DR Koncertsalen via digitale medier og set koncertuddrag med DR SymfoniOrkestret. Og for nylig har DR SymfoniOrkestret landet en ny, international distributionsaftale, som vil gøre orkestrets koncerter med musik af blandt andre Carl Nielsen, Hans Abrahamsen og Bent Sørensen tilgængelige for 150 tv-stationer i 40 lande.”

Koncerter i jubilæumsugen

12. og 13. januar: Nytårskoncert: ”At the Sands”

DR Big Band og Curtis Stigers

14. januar: Sigurd fortæller Danmarkshistorie

DR Musikariets skolekoncerter

Sigurd Barrett

13. -15. januar: DR Musikariets Metalskole

DR Musikariet

Carsten Holm (P6 Beat) og Openhell15.-16. januar: Cirkeline og Coco rejser til Afrika

DR Musikariets skolekoncerter

Moussa Diallo

17.-18. januar: Den uendelige labyrint

DR Musikariets skolekoncerter

16. januar: Kom og syng: Danske sange med DR VokalEnsemblet

Mathias Hammer (P2) og DR VokalEnsemblet

18. januar: Schiff & Kejserkoncerten

DR SymfoniOrkestret og Sir András Schiff

18. og 19. januar: Lys over Europa

DR VokalEnsemblet

19. januar: P6 Beat rocker Koncerthuset

Medvirkende bl.a. Peter Sommer, Lydmor, CHINAH, Fribytterdrømme, Sterling, Slægt, Speaker Bite Me, Kakkmaddafakka