DR Koncertkoret fejrer 90 år med koncerter, optagelser og udgivelser

Den 23. og 24. september markeres DR Koncertkorets 90-års jubilæum med koncerter i Københavns og Roskildes domkirker.

DR Koncertkoret markerer sit 90 års jubilæum med to koncerter den 23. og 24. september i Københavns og Roskilde domkirker. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Et rigtigt symfoniorkester skal have et stort, symfonisk kor. Det vidste man allerede i 1925, da DR blev grundlagt. Og i 1932 kunne Statsradiofonien, som DR hed dengang, sende sin første store koncert med eget kor og orkester ud til radiolyttere i hele landet.

I dag, 90 år senere, er DR Koncertkoret blandt Europas førende symfoniske kor med 74 professionelle sangere. Koret er hver sæson med i en række af DR Symfoniorkestrets største koncertproduktioner – og samtidig medvirker sangerne i alt fra DR’s store tv-shows til kirkekoncerter og cd-indspilninger.

I anledning af DR Koncertkorets 90-års jubilæum er der en sjælden mulighed for at opleve korets klang a cappella – det vil sige uden orkester eller anden instrumentledsagelse. Det sker, når de den 23. og 24. september opfører en af kormusikkens store klassikere, Rakhmaninovs Vesper, i Københavns og Roskildes domkirker.

Begge koncerter er udsolgte, men alle kan lytte med på P2 og i DR Lyd, når koncerttransmissionen fra Vor Frue Kirke i København sendes mandag den 26. september kl. 19.20.

Jubilæum med dirigentskift

I spidsen for DR Koncertkorets opførelser af Rakhmaninovs Vesper i Roskilde og København står den belgiske dirigent Bart van Reyn, som i godt seks år har haft titel som syngemester for DR Koncertkoret.

Koncerterne bliver van Reyns sidste med koret, som han har ledet siden 2016. Herefter bliver det den danske dirigent og sangpædagog Poul Emborg, som selv har sunget i DR’s kor i en årrække, der overtager ledelsen af DR Koncertkoret.

DR Koncertkoret er et kor fuld af fremragende stemmer, og det er oplagt at markere korets jubilæum med et værk som Rakhmaninovs Vesper, siger Bart van Reyn. Det er et værk, som kræver en enorm vokal stamina, og som DR Koncertkoret kan løfte på en måde, som kun et ægte symfonisk kor kan.

Internationalt anerkendt kor

Det er ikke bare danske koncertgængere, lyttere og seere, som har haft glæde af DR Koncertkorets klang i mange årtier.

Koret er nemlig også kendt i udlandet for sine mange indspilninger, ligesom de har medvirket på flere af DR Symfoniorkestrets større udlandsturnéer og optrådt på hundredvis af koncertproduktioner, der er transmitteret i mange europæiske lande.

I alt har DR Koncertkoret indspillet over 40 album for plademærker som Decca, Chandos og Dacapo Records. Senest medvirkede de på den anmelderroste indspilning af den danske guldalderopera ’Aladdin’ og indspilningen af operaen ’Fangen’, der sidste år fik udmærkelsen ’Critics’ Choice’ i magasinet Gramophone med bl.a. ordene ’DR Koncertkoret lyder så fantastisk, at man holder vejret.’

Fra Wagner til filmmusik

Ifølge Michael Emery, som er kunstnerisk leder for DR Koncertkoret og DR Vokalensemblet, er det ikke kun det høje kunstneriske niveau, men også en stor alsidighed, der giver DR Koncertkoret en særlig placering i såvel DR som i dansk og internationalt musikliv:

DR Koncertkoret er et af Europas førende symfoniske kor. Med hele 74 fremragende, professionelle sangere kan koret løfte de mest krævende værker, så vi i DR kan opføre storværker af for eksempel Mahler, Verdi og Wagner til glæde for både publikum, lyttere og seere, siger Michael Emery.

Han fortsætter:

– Men det, som er allermest imponerende ved DR Koncertkoret, er korets utrolige alsidighed. Den ene uge optræder sangerne som solister og operakor i en Wagner-opera, og ugen efter lægger de korstemmer til DR’s store tv-shows og DR Symfoniorkestrets medieproduktioner med blandt andet filmmusik, som er blevet et internationalt hit. På den måde er DR Koncertkoret ikke bare et enestående instrument til opførelse af de største korværker, men samtidig en uvurderlig ressource i DR’s broadcast- og kulturtilbud i bredeste forstand.