DR Lyd skal være hovedindgang til DR’s podcasts

Lytternes ændrede vaner og medieudviklingen betyder, at det er nødvendigt at fremtidssikre DR’s lydunivers. Derfor skal DR Lyd fremover være lytternes hovedindgang til DR’s podcasts. Første skridt tages med podcastversionen af ’Sara & Monopolet’, hvor nye afsnit fra den 20. maj alene vil være tilgængelige i DR Lyd.

Nye afsnit af podcastversionen af ’Sara & Monopolet’ vil fra lørdag den 20. maj alene være tilgængelige i DR Lyd. (Foto: DR)

DR Lyd skal fremover være lytternes hovedindgang til DR’s podcasts. Baggrunden er de seneste års ændrede lyttervaner og udviklingen i medielandskabet, som blandt andet betyder, at andre platforme i dag tilsammen står for to ud af tre af alle afspilninger af DR’s podcasts.

Første skridt tages, når nye afsnit af podcastversionen af ’Sara & Monopolet’ fra lørdag den 20. maj alene vil være tilgængelige i DR Lyd. Liveudgaven kan som hidtil høres hver lørdag formiddag på P4 fra klokken 9.05 til klokken 12.00.

Om baggrunden siger Tine Godsk Hansen, der er chef for DR Lyd:

- Der er to vigtige grunde til, at vi tager dette skridt nu: Den første er, at vi fremover får svært ved at løse vores public service-opgaver, hvis vi som i dag er afhængig af at udkomme på kommercielle podcastplatforme. De favoriserer i stigende grad betalingsindhold, der gør det svært for lytterne at tilgå indhold fra DR, som de jo allerede har betalt for. Den anden grund er, at vi i DR Lyd kan præsentere danskerne for DR’s samlede lydunivers, som de ellers ikke ville opdage på de kommercielle platforme.

Podcastversionen af ’Sara & Monopolet’ har ugentligt omkring 130.000 lyttere på tværs af udbydere inklusive DR Lyd og omkring én million lyttere live på P4 lørdag formiddag.

- Nu lægger vi ud med ‘Sara & Monopolet - podcast’ som første skridt på vejen og flere vil følge efter. Vi vil løbende informere lytterne, når vi flytter nye titler eksklusivt ind på DR Lyd, siger hun.

DR’s brugerkontakt er klar til at hjælpe

Tine Godsk Hansen har stor forståelse for, at lytterne kan være generet af, at de fremover skal vænne sig til at finde DR’s podcasts et andet sted, end de plejer. Hun understreger derfor, at DR’s brugerkontakt sidder klar til at hjælpe med de spørgsmål, der måtte komme:

- DR Lyd er en velfungerende app, men jeg tror, at vi alle kender til det med at skulle lave den slags skift. Derfor har vi ekstra bemanding i vores brugerkontakt den kommende periode, så vi kan hjælpe med at få besvaret de spørgsmål, brugerne har.

Hun fortæller, at bevægelsen i retning af, at public service-udbydere begynder at trække deres lydindhold eksklusivt ind på egne platforme, har været i gang i et stykke tid.

- På lang sigt er det bare et helt nødvendigt skridt at tage, hvis vi skal sikre et samlet, frit og tilgængeligt lydtilbud til danskerne. De fleste har nok allerede oplevet, at podcasts fra andre producenter ligger bag en betalingsmur. Så ideen om, at alt ligger tilgængeligt alle steder, er allerede udfordret.

Endnu flere vil lytte til public service-indhold

Mens ’Sara & Monopolet’ fortsætter uændret lørdag formiddag på P4, forventer Tine Godsk Hansen, at antallet af lyttere til podcastversionen umiddelbart vil falde i forbindelse med flytningen. Men hun regner også med, at det vil rette sig i løbet af forholdsvis kort tid. Det baserer hun på de erfaringer, som DR’s norske public service-pendant NRK har gjort med sin version af programmet.

- Efterhånden som vi samler flere og flere podcasts eksklusivt i DR Lyd, vil nye brugere også begynder at lytte til andet public service-indhold i DR Lyd, som dermed vil få endnu flere lyttere, siger Tine Godsk Hansen.

Hun tilføjer, at det ikke er et mål i sig selv at trække DR’s podcasts væk fra andre platforme. Målet er at få danskerne ind på DR Lyd:

- Vi har ikke lagt os fast på, hvor mange af vores podcasts, der fremover skal ligge eksklusivt i DR Lyd, og hvornår, det sker. Men det er den vej, det kommer til at gå, siger hun.