DR offentliggør premieredato på ‘Borgen’

Søndag den 13. februar vender ’Borgen’ tilbage på DR1 og DRTV. Her møder vi Birgitte Nyborg som nyudnævnt udenrigsminister, og den velkendte nationale arena udvides, da Nyborg pludselig står midt i et internationalt magtspil efter fund af olie i Grønland.

Foto: Danni Riddertoft, SAM Productions ApS

I 2010 kunne danskerne for første gang se Sidse Babett Knudsen tone frem på skærmen som statsminister og formand for De Moderate, Birgitte Nyborg.

Sidenhen satte hun sig i spidsen for Nye Demokrater og fik den tidligere journalist Katrine Fønsmark, spillet at Birgitte Hjort Sørensen, som sin pressechef. Her forlod vi hende i 2013, hvor hendes parti endte som en del af en ny koalitionsregering.

Næsten 10 år er gået - også i det fiktive univers - og Birgitte Nyborg er nu tilbage i 'Borgen - Riget, Magten og Æren', som nyudnævnt udenrigsminister. Serien tager sit udgangspunkt, da et boreselskab pludselig finder olie i Grønland. En begivenhed, der bliver starten på det, der i løbet af seriens i alt otte afsnit udvikler sig til en international kamp om Arktis.

For DR’s fiktionschef Henriette Marienlund er serien noget helt særligt:

- 'Borgen' er for mig virkelig DR-arvesølv, og derfor er det også en sand fornøjelse, at vi nu igen kan glæde os til at følge Birgitte Nyborg i hendes forsøg på at balancere både at holde fast i magten og sig selv. Det bliver samtidig også en meget ny version af 'Borgen', fordi universet udvides fra et dansk fokus til at handle om hele verdens magtspil, når forholdet til Grønland bliver sat på prøve, og både USA og Kina bliver centrale aktører, siger Henriette Marienlund.

Kampen om magt er hård

Det er altså nogle af de største politiske dagsordener i vores tid, der er omdrejningspunktet i 'Borgen - Riget, Magten og Æren', hvor kampen om magten er hårdere end nogensinde. Det mærker mange af seriens centrale figurer på egen krop, når de må sande, at ønsket om at bestemme, kan have en meget høj pris. Og det er netop kombinationen af det personlige drama og det internationale magtspil, der, ifølge Henriette Marienlund, gør, at 'Borgen - Riget, Magten og Æren' skiller sig ud.

- Jeg synes, at det er lykkedes at lave en serie, der tager det univers, som mange af os kender og holder af, og bringe det helt op i nutiden og samtidig sætte helt aktuelle internationale dagsordner på spil. Det sker på en måde, der er både vedkommende og relevant for vores samtid, og hvor man stadig holder fast i det fundamentalt spændende menneskelige drama. I 'Borgen - Riget, Magten og Æren' mærker man med al tydelighed, hvad de valg man træffer i magtens centrum, koster på det personlige plan, siger Henriette Marienlund.

Foruden Sidse Babett Knudsen som Birgitte Nyborg medvirker blandt andre Birgitte Hjort Sørensen, Mikkel Boe Følsgaard, Lars Knutzon, Lucas Lynggaard Tønnesen, Simon Bennebjerg, Johanne Louise Schmidt, Magnus Millang, Özlem Saglanmak og Lars Mikkelsen.

'Borgen – Riget, Magten og Æren' er skrevet af Adam Price og har Per Fly som konceptuerende instruktør.

Serien er produceret til DR af produktionsselskabet SAM Productions og bliver til i samarbejde med Netflix. ’Borgen – Riget, Magten og Æren' vil kunne ses på Netflix, efter den er vist på DR.