DR og biblioteker samarbejder om national højtlæsningsdag

Som et led i DR's læsesatsning ’Øgendahl og de store forfattere’ har Bibliotekernes Temasamarbejde og DR udviklet et fælles, nationalt højtlæsningskoncept, som en række biblioteker gennemfører onsdag.

Mick Øgendahl ser på de store danske forfattere de næste fem onsdage på DR1, og som et led i DRs læsesatsning, bliver der nu også højtlæsning på en række af landets biblioteker den 16. maj. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Onsdag før Kristi himmelfartsdag havde DR1 premiere på den nye programserie ’Øgendahl og de store forfattere’, hvor manuskriptforfatteren og komikeren Mick Øgendahl er vært, og hvor han både giver sig selv og seerne mulighed for at lære seks store danske forfattere bedre at kende.

Sendefladen er ikke det eneste sted, hvor man i løbet af den kommende tid kan møde H. C. Andersen, Tove Ditlevsen, Dan Turèll, Herman Bang, Johannes V. Jensen og Karen Blixen - samt blive klogere på deres liv og på, hvorfor de blev forfattere.

Som et led i DR’s læsesatsning har DR og det, der hedder Bibliotekernes Temasamarbejde, udviklet et fælles, nationalt højtlæsningskoncept, som bliver gennemført på en række af landets biblioteker på onsdag den 16. maj – typisk mellem klokken 16.30 og 18.00.

Digte og barndommens gade

Den nationale højtlæsningsdag bliver en slags ”højtlæsnings-battle”, hvor ”de seks store” kæmper på ord. Dagen har fået navnet ’Klassikerkampen’, og der vil mange steder både blive mulighed for at høre for eksempel ’Barndommens gade’ af Tove Ditlevsen, ’Den lille pige med svovlstikkerne’ af H. C. Andersen, ’Kongens fald’ af Johannes V. Jensen eller digte af Dan Turèll.

Bibliotekerne har udvalgt tekster, som egner sig særlig godt til højtlæsning. Teksterne bliver så læst højt af to duellanter, som var det en rap-battle, der styres af en moderator. Publikums applaus afgør så, hvem der vinder.

”Samarbejdet mellem DR og bibliotekerne har i flere år vist sig som en kæmpe fordel for begge parter. Når DR vælger et tema til den nationale dagsorden, kan vi som biblioteker trække parallellerne og bringe problemstillinger og viden helt ud til borgerne i deres lokalsamfund via biblioteket og dets platforme. Sammen kommer vi længere ud,” siger projektleder Anders Taylor fra Aalborg-bibliotekerne.

Han siger, at det kun er naturligt, at bibliotekerne leger med, når DR nu vælger at slå et slag for læselyst og litteratur.

”Det rammer lige ned i vores kerneopgave, og vi har gode erfaringer med at formidle de store, danske forfattere. Det, vi håber, der kommer ud af samarbejdet i denne omgang, er, at flere danskere finder ud af, at den gode læseoplevelse ikke er noget ophøjet eller elitært, men en oplevelse, der er nemmere tilgængelig end først antaget – og en oplevelse, der giver flere mod på at læse meget mere,” siger Anders Taylor.

Litteratursiden, som er bibliotekernes website, vil også lave temaer om de seks forfattere fra ’Øgendahl og de store forfattere’ i den kommende tid.

Programmerne med Mick Øgendahl kan ses på DR1 de kommende fem onsdage klokken 20.30 – næste gang om Tove Ditlevsen.

Det er en god idé at tjekke med dit lokale bibliotek, om der er et højtlæsnings-arrangement på onsdag den 16. maj, og hvornår det præcist er.

Ifølge Bibliotekernes Temasamarbejde bliver der holdt arrangementer på biblioteker i Herning, Næstved, Svendborg, Vejle, Holbæk, Aarhus, Store Heddinge, Fredericia, Roskilde, Hjørring, Kolding og Aalborg samt i Furesø Kommune.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk