DR-opfindelse er blevet ’Årets bedste børneprogram’ i Sverige

Børnedramaserien ’Klassen’ er blevet omdannet til svensk TV, og her har serien netop fået en Kristallen-TV-pris.

’Klassen’ – her i den danske udgave, er også blevet et stort hit i Sverige. Foto: STV Production A/S.

’Årets bedste børneprogram’ i Sverige i år er slet ikke svensk, men derimod en dansk opfindelse.

Efter at DR Ultra har haft stor succes med dramaserie ’Klassen’, som både har høstet en Prix Europa og også modtaget TV-Prisen i Danmark for ’Bedste børneprogram’ i 2017, går serien nu sin sejrsgang hinsidan – i en svensk udgave.

Kort før jul sidste år havde svenske SVT premiere på ’Klassen’, efter at svensk TV havde overtaget manuskripterne direkte fra DR. SVT udvalgte 52 af de danske manuskripter og rettede dem til, så de passede til svenske forhold. Og da den svenske TV-branche i sidste uge klappede sig selv på skulderen med årets Kristallen-TV-priser blev ’Klassen’ kåret som ’Årets bedste børneprogram’ i Sverige.

Seriens omdrejningspunkt er en ganske almindelig skoleklasse med elever i 12-13-års alderen, og hver episode tager fat i en hverdagshændelse – helt ligesom DR’s udgave gør. ’Klassen’ bliver i Sverige både vist på Barnkanalen og på nettet, hvor der også er et stort univers omkring om de emner, serien tager op.

Overhalede julekalender

Både i Danmark og Sverige er ’Klassen’ blevet en stor succes blandt de 7-12-årige, og i Sverige har ’Klassen’ overhalet noget, der ellers plejer at være det med sete på SVT Play, der er Sveriges svar på DRTV. ’Klassen’ har nemlig overhalet julekalenderen, der ellers traditionelt er årets største sællert.

Ligesom i Danmark bliver ’Klassen’ i Sverige produceret af det danske produktionsselskab STV – ikke at forveksle med SVT. Lige nu er DR godt i gang med en ny sæson af ’Klassen’. Det kan ses hver dag på DR Ultra klokken 17.50 og på www.dr.dk/klassen, hvor der også er masser af andet indhold om emnerne, ’Klassen’ tager fat på.