DR-orkestre og -kor vil ud at mærkes

Fra onsdag til fredag i denne uge er tre DR-ensembler en del af ’En By Spiller Op’ i Struer – en hel uge i musikkens tegn, hvor struerboerne fejrer musikken og sangglæden.

Fra den første øveaften med DR Vokalensemblet og de lokale kor. Phillip Faber - DR Pigekorets chefdirigent - dirigerer. (Foto: Jon Bonde Eriksen)

”Hvordan tager lokalbefolkningen i en af landets mindste kommuner bedst imod over 150 sangere og musikere fra DRs kor og orkestre? De arbejder naturligvis sammen om at gøre besøget til en stor, musikalsk fest – og inviterer hele byen med.”

Sådan lyder både spørgsmål og svar, når DR og Struer Kommune inviterer til festivalen ’En By Spiller Op’, der i denne uge byder på koncerter og en lang række andre musikalske aktiviteter i byen i den nordlige del af Vestjylland ved Limfjordens Venø Bugt.

Men tre ensembler og fire koncerter gør ingen festival, så det har været vigtigt for DR, at koncerterne og de andre arrangementer skal fungere som inspiration for byen og dens borgere.

”Det er vigtigt, at vi får en by og måske et musikliv til at blomstre på længere sigt, men det sker ikke bare, fordi vi kommer med vores fire koncerter. Det er kun byen og borgerne selv, der kan få det til at blomstre. Vi giver dem noget inspiration,” siger Signe Møldrup Zink, der er DRs projektleder på arrangementerne.

Og det er lidt af et puslespil, der skal gå op.

Omkring 150 musikere og sangere fra DR Symfoniorkestret, DR Vokalensemblet og DR Big Band skal både frem og tilbage sammen med deres instrumenter.

”Det er trods alt lidt nemmere, når det er her i landet frem for de store udlandsturneer. Her er der jo ikke pasnumre, der skal passe for flere nationaliteter eller opmærksomhed om instrumenter bygget af træsorter, der ikke må importeres i landene, vi besøger,” forklarer Signe Møldrup Zink.

Fra workshops til pop up-koncerter

Vi vil vise, hvad vi kan. Vi vil gerne mærkes. Vi vil ud at spille for danskerne, og vise at DR er ikke bare en institution, men mennesker, der har noget på hjerte, noget, der vil røre dem.

signe møldrup zink, projektleder i dr

Men det er ikke kun selve koncerterne, der skal koordineres.

DR står også bag en lang række andre arrangementer, der spænder fra workshops med lokale kor og musikere, over erhvervsarrangementer til pop up-koncerter på plejehjem og ved supermarkeder.

”Hvis man er struerbo og undgår at se, at det er her, det sker, så er det helt utroligt. Vi har godt nok haft fat i mange forskellige sider af sagen,” siger Signe Møldrup Zink, der også kan fortælle om aktiviteter, der op til selve festivaldagene har været med til at forberede nogle af de lokale, der skal medvirke ved koncerterne.

”Symfoniorkestrets slagtøjsspiller Gert Sørensen, der selv er fra egnen, tog tidligere afsted til Holstebro, hvor han prøver med to lokale slagtøjsspillere fra musikskolen, der skal medvirke ved symfoniorkestrets koncert. Kordirigenten Clara Smedegaard har arbejdet med de 110 lokale børn, der skal synge til børnekoncerten og holdt workshop for deres lærere, blandt andet om sangteknikker, om hvordan man varmer stemmerne op, og om hvordan man lærer sangene udenad,” siger hun og tilføjer:

”Det handler i bund og grund om at lave musik med mennesker og undersøge, hvad musik gør ved og formennesker.”

”Vi vil gerne mærkes”

Ifølge Signe Møldrup Zink er det planen, at DR-ensemblerne vil lave tilsvarende projekter en gang om året. Sidste år var det Nakskov, der lagde by til besøget fra DR-ensembler.

”Som Struer i år havde Nakskov købstadsjubilæum i 2016. Der er en særlig energi omkring sådan et år, der giver noget goodwill og ekstra energi, der kan smides ind i det. Men vi er der kun fra onsdag til fredag, så byerne skal selv fylde ud, som Struer har gjort med for eksempel lydvandringer og lydløse diskoteker,” siger projektlederen, der ser ensemblerne som ambassadører fra DR, når de viser sig uden for DR Koncerthusets mure.

”Vi vil vise, hvad vi kan. Vi vil gerne mærkes. Vi vil ud at spille for danskerne, og vise at DR er ikke bare en institution, men mennesker, der har noget på hjerte, noget, der vil røre dem,” siger Signe Møldrup Zink, der lover, at larme så meget som muligt som en del af DR.

”Vi kommer med hele mediepakken: fra koncerter til tilbud på P2, P4 og P8 Jazz," siger hun.

P2 sender fredag aften fra klokken 19.30 fra Struer, mens P8 Jazz ligeledes fredag aften - klokken 19.03 - transmitterer fra DR Big Bands koncert i byen.

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve