DR-redaktion fjerner ulovlige videoer på nettet

DR prøver i samarbejde med de sociale medier at få fjernet klip på nettet. Det er nemlig ikke lovligt at dele DR-materiale uden en aftale.

Især i valgkampe bliver klip fra DR’s valgdækning delt på sociale medier. Nogle gange bliver det brugt ude af kontekst for at tegne et bestemt billede af en politiker eller et parti, og så prøver DR at få det fjernet. Billedet er fra den første partilederrunde på DR1 i sidste uge. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Det er ikke alt, man ser på nettet, som er sandt. Derfor kræver det, at man som internetbruger er en smule kritisk – især når der er valgkamp. For det er ikke kun mistænkelige medier, der kan sprede forkert information. Troværdige kilder kan også blive misbrugt.

Derfor arbejder en redaktion i DR på at sørge for, at DR’s materiale ikke bliver brugt ulovligt på nettet. Ofte bliver videoer, billeder og andet indhold fra DR delt på blandt andet YouTube og Facebook. Og selvom mange nok ikke tænker over det, så er det ulovligt.

- Det er en kamp op ad bakke at fjerne alt det DR-materiale, som folk lægger på sociale medier. I rigtig mange tilfælde ved de simpelthen bare ikke, at de ikke må gøre det uden først at tage kontakt til DR, siger social media manager i DR Thomas Erik Fuglsang-Madsen.

DR’s materiale bliver brugt på forskellige vis på nettet. Rundt omkring kan man støde på alt lige fra memes til klip fra DR’s dramaserie.

Farligt i valgkampen

Især i perioder med valg bliver klip fra mediernes valgdækning delt på sociale medier. Nogle gange bliver det brugt ude af kontekst for at tegne et bestemt billede af en politiker eller et parti. Uanset formålet er det vigtigt at få fjernet, mener Christian Loiborg, der er strategisk redaktør for strategisk distribution i DR.

- Det, vi kigger på, er, om der er en krænkelse af vores ophavsret. Hvis nogen deler vores indhold uden tilladelse, får vi det fjernet. Hvis det bliver brugt politisk, som det kan blive i en valgkamp, er det selvfølgelig ekstra alvorligt set fra et rettighedsperspektiv, siger Christian Loiborg.

Der er flere forskellige måder, DR kan få fjernet ulovligt indhold. Den mest almindelige er, at DR bliver gjort opmærksom på, at et klip overtræder DR's rettigheder. I de tilfælde går Thomas Erik Fuglsang-Madsen og resten af redaktionen manuelt ind og anmelder klippet, så det kan blive taget ned.

Det er også muligt at benytte scanningssystemer på de sociale medier for at opdage, når der bliver lagt DR-materiale ud. Når det sker, bliver YouTube, Facebook - eller hvem, der nu ejer mediet, gjort opmærksom på, at der er et brud på ophavsretten, og så fjerner det respektive medie det automatisk.

- Hvis for eksempel en bruger, som ikke har fået tilladelse fra DR, uploader et afsnit af ’Bedrag’, så vil videoen i de fleste tilfælde blive fjernet af YouTubes scanningssystemer eller DR selv, siger Thomas Erik Fuglsang-Madsen.

Selvom social media-redaktionen i DR er i fuld gang med at støvsuge internettet for ulovlig brug af DR-materiale, kan man som bruger risikere at støde på misvisende indhold. Derfor er det som altid vigtigt, at du går kritisk til de ting, du finder på internettet.

Facebook
Twitter