DR sætter falske nyheder og kildekritik på skoleskemaet over hele landet

Nu åbner tilmeldingerne til 'I Sandhedens Tjeneste' over hele landet, hvor DRs nyhedsvært Erkan Özden og P3 Nyheder inviterer 15.000 elever fra 8. og 9. klasse til at lære om nyheder.

Til arrangementerne får eleverne i høj grad mulighed for at få indblik i, hvordan DR Nyheder arbejder. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Turen går blandt andet til Frederikshavn, Esbjerg, Ringsted, Fredericia og Sakskøbing, når DR – med TV-Avisens Erkan Özden i spidsen - til efteråret rykker ud til kommuner i hele landet med projektet 'I Sandhedens Tjeneste' for at lære skoleelever i 8. og 9. klasse om digital kildekritik og nyhedsformidling.

Eleverne skal prøve kræfter med forskellige facetter af nyhedsproduktion, når de stilles over for redaktionelle beslutninger og etiske dilemmaer. De skal klædes på til at kunne skelne mellem skidt og kanel på sociale medier og selv prøve kræfter med at formidle troværdige nyheder.

Til arrangementerne får eleverne i høj grad mulighed for at få indblik i, hvordan DR Nyheder arbejder.

Glæder sig til at blive ’blæst omkuld’

Erkan Özden, der til dagligt sidder i værtsstolen på TV-Avisen, har styret slagets gang, siden 'I Sandhedens Tjeneste' blev søsat i 2015 – og han ser frem til at møde endnu flere unge, der kan blæse ham omkuld, fordi de er velovervejede og gør sig mange overvejelser, når de navigerer i nyhedsstrømmen, blandt andet på sociale medier:

"Hver gang vi kommer ud med 'I Sandhedens Tjeneste' møder vi unge, der blæser os omkuld. Jeg får ofte fornemmelsen af, at jeg pludselig står over for en kommende minister - det er meget opløftende. På den måde holder de unge, vi møder, os virkelig til ilden," siger Erkan Özden, der samtidig glæder sig til at lære fra sig, når det kommer til at slå den kildekritiske sans til midt i nyhedsstrømmen på særligt de sociale medier.

I år er det skoleelever fra blandt andet Frederikshavn, Ringsted, Sakskøbing, Esbjerg og København, der venter Erkan Özden, P3 Nyheder og resten af holdet - og netop dét at møde unge ude i landet, ser Erkan Özden særligt frem til. Han understreger, at DRs nyhedsredaktioner også lærer noget af de unge, der er med i projektet:

”Som gammel nyhedsreporter elsker jeg at være på landevejen. Det seneste år har vi været ude i landet og mødt tusindvis af unge. Det har været en fantastisk lærerig oplevelse at besøge unge i hele landet og blive klogere på deres holdninger og ønsker til fremtidens nyhedsformidling. Det kan jeg ikke få nok af," siger han.

35.000 skoleelever i 2015 og 2016

Udover de store arrangementer hvor Erkan Özden holder styr på 750 elever af gangen, inviterer DR også 8. og 9. klasser fra hele landet til mindre workshopper i DRs distrikter. Her bliver der arbejdet med kildekritik og falske nyheder – og så får eleverne mulighed for at prøver kræfter som radiovært.

Siden projektet blev søsat i 2015 har skoleelever fra 54 forskellige kommuner stiftet bekendtskab med DRs nyhedsproduktion hos DR Fyn i Odense, DR Nordjylland i Aalborg, DR Midt og Vest i Holstebro, DR Sjælland i Næstved, DR Syd i Aabenraa, DR Østjylland i Aarhus, DR Trekanten i Vejle og DR Bornholm i Rønne. Endnu flere elever kommer til, når DR rykker ud i landet i efteråret for at møde flere unge 'I Sandhedens Tjeneste'.

Sådan kommer du med

Se hvordan skoleklasser kan tilmelde sig ”I Sandhedens Tjeneste” her.

Facebook
Twitter