DR sætter fokus på den levende danske sommermusik

Kendte danske musikere og nye danske navne finder vej til både radio og tv, når DR gennem sommermånederne fra hele Danmark løfter den levende musik ud gennem tv, højtalere og hørebøffer til musiksultne danskere.

  • ’Sommerscenen live’ byder på musik direkte i radioen med bl.a. Thomas Helmig, Mø, Sanne Salomonsen og Batsheba. Wafande og flere store musikere sætter sejl for fuld musik i ’Sommertogtet – lyden af vores land’. Foto: DR Presse.
  • Roskilde Festival nummer 50 skulle være lyset for enden af coronamørket. Det blev historien om en kulturinstitution i krise, der kæmper for at redde fællesskabet og 50 års dansk festivalkultur.
  • I musiktalkshowet Live og vinyl møder musikelskerne Flemming Møldrup og Carsten Holm nye danske artister og dykker ned i de personlige fortællinger og trækker tråde til musikhistorien.
  • Troels Lyby sætter atter sejl for fuld musik, når han inviterer en masse store danske musikere med på skonnerten ’Aron af Svendborg’ og kommer vidt omkring langs de danske kyster. (Foto: © Lasse Lagoni, © Lasse Lagoni - www.lasselagoni.com)
  • ’Vild med dance’ er historien om de musikalske pionerer, der fravælger det gængse, opsøger nye veje og ny teknik og skaber lyden af 90'erne og soundtracket til mange danskeres ungdom. Her medvirker blandt andre DJ Aligator.
1 / 5

Det vil ose af sommer og musik, når DR samler artister og publikum om den levende, danske musik på tværs af tv, radio og digitalt. Det sker for at skabe fællesskab om musikken i et år, hvor tingene endnu ikke er helt tilbage til normalen.

Fokus på levende, dansk musik

Sommerens fokus på levende musik vil især være tydeligt på DR’s radiokanaler, hvor nye og etablerede danske musikere optræder live i radioen. Det sker med ’Sommerscenen Live’.

Om det siger radiochef Anette Kokholm:

- Musikken samler os på en helt særlig måde og manges sommerminder er stærkt forbundne med den musik, de hørte, lige netop dét år. Denne sommer er nogle musikoplevelser tilbage, mens andre overhovedet ikke er. Derfor bruger vi radioen som sommerens scene, hvor musikere og publikum kan samles og være fælles om musikken. I ’Sommerscenen Live’ kommer mange af musikerne til at præsentere deres musik på nye måder som for eksempel i akustiske versioner, og det glæder jeg mig rigtig meget til at høre.

I ’Sommerscenen Live’ byder DR’s radioværter over sommeren velkommen til blandt andre Thomas Helmig, Sanne Salomonsen, Drew Sycamore, Mø, Batsheba, Fyr og Flamme, Dicte, Artige Ardit, Kjartan Arngrim, Mina Okabe, SASO, Aura, Nana Jacobi, Fabräk, Pil & Marcus, Nørlund, EmmaDop, Alsace, Jacob Dinesen, Fenja, Kaleiido, Souvenirs og mange flere.

’Sommerscenen live’ starter fredag den 2. juli og spiller med skiftende kunstnere på tværs af radiokanalerne de næste seks uger. Hver uge offentliggøres, hvem man kan glæde sig til at høre.

Musik fra hele Danmark

Musikprogrammerne kommer vidt omkring i det danske sommerland.I ‘Take Off’ på P4 sender vært Jesper Bæhrenz fra Skagen, Gedser, Sæby, Sindal, Varde, Svendborg, Middelfart, Kastrup, Lyngby og Holbæk, og i nogle af byerne har han kunstnere som Drew Sycamore, Mø, Sanne Salomonsen og Thomas Helmig med sig. På P3 tager Hav og Kamal i ‘Hav og Kamal på roadtrip’ på tur i Danmark for at møde unge, der laver fede ting i det danske sommerland, og kommer blandt andet forbi Arnborg, Klitmøller og København, og om fredagen er der levende musik.

På P2 vil man også kunne mærke sommerstemningen og den levende musik, når der på for eksempel Fejø, Fanø og Frederiksværk transmitteres direkte fra massevis af klassiske koncerter. Læs mere nedenfor.

Og P8 sender fra både Copenhagen Jazzfestival og Aarhus Jazzfestival med livekoncerter og direkte festivalradio.

Stærke musikprogrammer på tv

Også på tv og DRTV byder DR på en masse stærke programmer med musikken i centrum.

’Hva’ så, Roskilde’

I ’Hva’ så Roskilde’ er Danmarks største kulturbegivenhed aflyst for andet år i træk. DR har fulgt kampen i kulissen og forsøget på at stable en fest med 130.000 mennesker på benene – i en tid med corona, hvor det ikke er muligt at forsamles og feste.

Roskilde Festival nummer 50 skulle være lyset for enden af coronamørket, men i stedet blev det en kamp for at redde fællesskabet og 50 års dansk festivalkultur. Med i programmet er blandt andre D-A-D, The Minds of 99, Annisette og GRETA. ’Hva’ så Roskilde’ har premiere 4. juli på DRTV og klokken 20 på DR1.

’Sommertogtet – lyden af vores land’

Troels Lyby sætter atter sejl for fuld musik i ’Sommertogtet – lyden af vores land’ på skonnerten ’Aron af Svendborg’. Med tonsvis af sommerstemning fra danske havnebyer og smukke scener fra den danske kystlinje sejler vi i selskab med en perlerække af de største, danske musikere.

Navnene tæller blandt andre Oh Land, Lis Sørensen, Rasmus Walther, Katinka, Wafande og Poul Krebs, som alle spiller en sang, de normalt ikke optræder med og fortæller, hvorfor den har en helt særlig betydning for dem. ’Sommertogtet – lyden af vores land’ har premiere 14. august på DRTV og klokken 20 på DR1.

’Live og vinyl’

I ’Live og vinyl’ er der fokus på den nye, danske musik, når Flemming Møldrup og Carsten Holm nørder musik og inviterer de nyere danske musiknavne Hjalte Ross, The Courettes, Young, Aske Skat, Kajsa Vala og Sulka ind i studiet.

Programmerne tager udgangspunkt i genrerne punk, hiphhop, folk & country, singer-songwriter, psykedelisk og wall off sound, og seerne kan glæde sig til at gå i dybden med genrernes musikhistorie og koncert fra kunstnerne. De seks programmer sendes fra 11. juli klokken på DRTV og klokken 22 på DR2.

’Vild med dance’

I ’Vild med dance’ zoomes der ind på den danske dance-scene i 90’erne, når navne som Remee, Infernal, Kenneth Bager og Me&My fortæller om tiden, der var både vild, ekstrem og helt sin egen. Som musikalske pionerer fravalgte de det gængse for at opsøge nye veje og ny teknik, der skabte lyden af 90’erne og soundtracket til mange danskeres ungdom.

Bag den lette overflade og de vilde outfits, ligger talent, ihærdighed og en benhård og dedikeret indsats i jagten på de store hits – og på den anerkendelse, genren aldrig fik. ’Vild med dance’ ligger klar allerede nu på DRTV.

Derudover kan man på DRTV også dykke ned i en bunke af musikdokumentarer fra hele verden. Og på dr.dk vil der over sommeren også være artikler med fokus på danske kunstnere og den levende, danske musik.