DR sætter fokus på vold mod børn

I Danmark har det været forbudt at slå børn siden 1997. I dag er det stadig hvert 6. barn, der bliver udsat for fysisk afstraffelse. Fra uge 46 sætter DR fokus på vold mod børn på tv, radio og web.

Forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky havde en voldelig barndom og ingen opdagede at der var noget galt i hendes familie. I en dokumentar søger hun svar på, hvad vold gør ved børn og hvilken hjælp børn i dag kan få. (Foto: Framegrab © Type 2)

I Danmark har det været forbudt at slå børn siden 1997. Men i dag er det stadig hvert 6. barn, der bliver udsat for fysisk afstraffelse. Fra uge 46 sætter DR fokus på vold mod børn på tv, radio og web. I dokumentaren ’ Vejen væk fra volden’ på DR2 ser forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky på, hvad vold gør ved børn, og hvordan det kan lykkes at finde en vej ud af den skyld- og skamfølelse, som volden ofte medfører. På DR Ultra er der ligeledes fokus på vold mod børn ud fra devisen: ’Det er aldrig okay’.

Skrev sig væk fra volden

Anne-Cathrine Riebnitzsky er i dag en prisbelønnet forfatter. Men som barn voksede hun op i en meget ustabil familie, hvor hun ofte var bange for at komme hjem. Hendes far havde et voldsomt temperament, og når han tabte tålmodigheden med børnene, så blev de slået.

Romanen ’Forbandede yngel’ blev Anne-Cathrines vej ud af oplevelserne med vold – en bog, som hun modtog litteraturprisen ’De Gyldne Laurbær’ for i 2014. Riebnitzsky har efter bogens udgivelse mødt mange voksne, som har kunnet spejle sig i hendes roman. Det har fået hende til at tænke på, om der findes noget tilsvarende for voldsramte børn - noget de kan spejle sig i.

I Ulrik Holmstrups dokumentar møder vi Carsten, Niels, Frank og Kenneth. Som børn blev de alle udsat for vold, og det har sat dybe spor hos dem langt ind i voksenlivet. Hvorfor var der ikke nogle, der hørte mit råb om hjælp? Er det hele ikke bare min egen skyld? Hvad nu, hvis jeg selv bliver voldelig? Det er nogle af de spørgsmål, der ofte dukker op igen og igen hos mennesker, der har været udsat for vold.

Indgange til samtalen

Da Anne-Cathrine Riebnitzsky var barn var der ingen hjælp at hente, når man var udsat for vold. Men hvordan ser det ud i dag? I sin søgen efter hvad der findes af tilbud til voldsramte børn, og hvordan man får skabt ændringer, så færre børn bliver udsat for vold, støder Riebnitzky blandt andet på en teaterforestilling, der er baseret på en norsk børnebog. Bogen blev til, fordi man i Norge manglede redskaber til at hjælpe voldsramte børn. For Anne-Cathrine ville sådan en forestilling have været meget værd, da hun var barn. Det ville have givet hende en reference og en indgangsvinkel, der måske kunne have givet hende modet til at få taget hul på den svære samtale. Men i stedet for gik der rigtig mange år, inden hun fandt ud af, at der nok var noget, der ikke helt var som det skulle være. Anne-Cathrine besøger også Børnetelefonen hos Børns Vilkår. Her fortæller en af de frivillige i telefonrådgivningen, at det ofte først er under telefonsamtalen, at det går op for børn, der er udsat for vold, at det ikke er dem, der er noget galt med. Og at det er helt nyt for børnene, at der er nogle, der taler deres sag.

At bryde mønsteret

Frank Clifforth der blev landskendt for sin medvirken i 'X Factor' sidste år er et godt eksempel på, at det er muligt at bryde mønsteret fra sin arv og komme ud på den anden side. Anne-Cathrine Riebnitzky tager med Frank tilbage til barndomsbyen.

Her løfter han sløret for, hvad der foregik inde bag vinduerne. Der var nemlig både tale om vold mellem hans mor og far og afstraffelse af ham selv. Frank påtog sig ansvaret for at passe på forældrene, og da han blev sendt på efterskole mistede han kontrollen over den position. Det blev begyndelsen på en komplet nedtur. Men trods svigt fra omgivelserne og manglende anerkendelse og kærlighed lykkes det Frank at kæmpe sig tilbage til livet.

Vold er et ulykkeligt mønster for både voldsofrene og voldsudøverne. Anne-Cathrine er med, når Kenneth er i terapi for at få bugt med de voldelige tendenser, som han har kæmpet med siden han selv blev udsat for vold som barn. Du kan se med, når DR2 viser ’Vejen væk fra volden’ mandag den 14. november klokken 21.30, og hør mere om Anne-Cathrines, Carstens, Nils’, Franks og Kenneths historier.

DR Ultra

DR Ultra for de 7-12-årige sætter DR ligeledes fokus på vold mod børn. Ud fra devisen ”Det er aldrig okay” opfordrer kanalen børn til at sætte ord på og sige til nogen, hvis de er udsat for vold. DR Ultra viser to små dokumentarudsendelser, Ultra Nyt Special, søndag den 13. november og den 20. november om vold mod børn, hvor seerne kan møde unge, som selv har oplevet vold, da de var børn. Desuden kan seerne komme med på besøg ved Børnetelefonen og få hjælp og viden om, hvad man kan gøre, hvis man selv eller en kammerat er udsat for vold derhjemme. 'Ultra Nyt', der sendes mandag til torsdag fra klokken 18-18.10, tager også emnet op i løbet af ugen. Derudover er det muligt at chatte og spille dilemmaspil på dr.dk. Hele temaet rundes af med et liveprogram efter Ultra Nyt mandag den 21. november.

Tema på DR Ultra 13.- 21. november. • Følg med i Ultra Nyt på DR Ultra i hverdage kl. 18.00 • Vold mod børn - en Ultra Nyt Special (1:2), DR Ultra søndag den 13. november kl. 18.00 • Vold mod børn - en Ultra Nyt Special (2:2), DR Ultra søndag den 20. november kl. 18.00

Tema på radio, tv og web DR vil sætte bredt fokus på vold mod børn gennem oplysning og debat. På tværs af radio, tv, web og sociale medier vil DR brede problematikkerne ud og i en uge rette blikket mod de udfordringer, vold mod børn skaber for samfundet og individet. Blandt andet udkommer DR Skole med nye digitale undervisningsmaterialer til folkeskolens mellemtrin og udskoling.

For yderligere oplysning om vold mod børn: • Dr.dk/stopvold – DR Skoles undervisningsmateriale • Dr.dk/tværs • I nyhederne på radio, tv og web

DR samarbejder med Red Barnet, Børnerådet og Børns Vilkårs om at sætte fokus på vold mod børn i uge 46. Indsatsen er støttet af TrygFonden. I samarbejde med DR vil flere af Danmarks biblioteker også tage temaet op.

FacebookTwitter