DR samler blæsere i ny kvintet

DR Symfoniorkestret samler sine fem soloblæsere i en ny kvintet, som blandt andet skal kunne give koncerter på egen hånd. Premieren er den 30. november.

De fem medlemmer i kvintetten er Eva Steinaa, der er 1. solooboist, Ulla Miilmann, der er 1. solofløjtenist, Olli Leppäniemi, der er 1. soloklarinettist, Audun Halvorsen, der er 1. solofagottist, og Lasse Mauritzen, der er 1. solohornist – alle fra DR Symfoniorkestret. (Foto: Per Morten Abrahamsen)

DR Symfoniorkestret samler fremover sine førende træblæsere i en kvintet, som blandt andet skal kunne give koncerter på egen hånd.

DR Symfoniorkestrets Blæserkvintet – eller på engelsk The Danish National Wind Quintet – får sin debut i Koncerthusets Studie 2 søndag den 30. november, og tanken er, at de skal kunne rykke ud og blæse – både i indland og udland.

”Målet er klart: DR Symfoniorkestrets fem soloblæsere er musikere af allerfineste karat - folk, der er eftertragtede i de førende orkestre i verden. At have musikere fastansat i den liga er en ganske unik situation, som vi gerne vil udnytte. Derfor har vi, sammen med de fem musikere, dannet DR Symfoniorkestrets Blæserkvintet. Et absolut mesterværk for denne besætning er Carl Nielsens blæserkvintet fra 1922, og netop dette værk bliver en del af kvintettens kernerepertoire. I 150 året for Carl Nielsens fødsel vil vi gerne slå et slag for denne pragtfulde musik såvel i Danmark som i resten af verden.,” siger DRs orkester- og ensemblechef Kim Bohr.

Kvintetten kommer ikke kun til at spille Carl Nielsen på repertoiret vil man også kunne finde navne som tyske Paul Hindemith, franske Jacques Ibert og den danske komponist Hans Abrahamsen.

Landshold i blæserkvintet

”Det er sjældent, at publikum får mulighed for at opleve vores solospillere på egen hånd. Carl Nielsen-året er en god anledning til at præsentere musikerne i en anden og lidt anderledes sammenhæng. Publikum og lytterne kan se frem til masser herligt ensemblespil og sprudlende solopræstationer. Der er så umådelig meget musik i disse musikere, og de vil hellere end gerne dele det med os andre. Pressen har kaldt dem de fem musikere for vores landshold i ”blæserkvintet”. Det er en sjov sammenligning, men husk nu det er musik og ikke sport, vi taler om,” siger Kim Bohr.

De fem medlemmer i kvintetten er Eva Steinaa, der er 1. solooboist, Ulla Miilmann, der er 1. solofløjtenist, Olli Leppäniemi, der er 1. soloklarinettist, Audun Halvorsen, der er 1. solofagottist, og Lasse Mauritzen, der er 1. solohornist – alle fra DR Symfoniorkestret.

Rejser på forhånd

Til februar skal DR Symfoniorkestret på USA-turné og blandt andet spille i den legendariske Carnegie Hall i New York samt give koncerter i Florida og Virginia. Her er det tanken, at The Danish National Wind Quintet rejser på forhånd og viser flaget – og ikke mindst Carl Nielsen og den danske musik.

Det samme er det tanken, kvintetten skal kunne gøre i Danmark – hele tiden indpasset, så musikerne også kan passe deres ugentlige koncerter med DR Symfoniorkestret.

”I fremtiden er det mit håb, at mindre ensembler dannet af musikere fra alle vores orkestre og kor i DR kan gæste mindre spillesteder i Danmark, når og hvis det kan tilpasses deres daglige arbejde her i DR,” siger Kim Bohr.

Hele DR Symfoniorkestret kommer også til at spille masser af Carl Nielsen frem til sommeren 2015, idet alle den fynske komponists seks symfonier er på programmet de næste måneder. Første gang er den 16. og 17. oktober, når DR Symfoniorkestrets gæstedirigent og tidligere chefdirigent, nu 87-årige Herbert Blomstedt, dirigerer Carl Nielsens Symfoni no. 5.

Facebook
Twitter