DR sender 10 gudstjenester omkring jul og nytår

Horsens Klosterkirke, Viborg Domkirke, Haderslev Domkirke og Holmens Kirke i København spiller nogle af de fremtrædende roller, når DR sender fra julens og nytårets gudstjenester.

 • DR1's julegudstjeneste. Liturg og prædikant er provst i Horsens, Annette Bennedsgaard, der med sig har seks medvirkende fra menigheden til tekstlæsning og en del af prædikenen. (Foto: Flemming Stentoft © Type 2)
 • DR1's julegudstjeneste. Liturg og prædikant er provst i Horsens, Annette Bennedsgaard, der med sig har seks medvirkende fra menigheden til tekstlæsning og en del af prædikenen. (Foto: Sille Arendt © Type 2)
1 / 2

Selv om man har julevagt på arbejdet, har fået en grim julesnue eller præcis er den, der skal stå for julemaden i år, behøver man ikke gå glip af, ”hvad der skete i de dage” af den grund. DR sender sammenlagt 10 gudstjenester i perioden fra juleaftensdag til nytårsdag, herunder midnatsmessen fra Rom, som bliver sendt direkte fra Peterskirken i Vatikanet julenat på DR1.

Horsens Klosterkirke, Viborg Domkirke, Haderslev Domkirke og Holmens Kirke i København kommer til at spille nogle af de fremtrædende roller, når DR sender fra julens og nytårets gudstjenester, men der vil også være tilbud på P1 til færinger og grønlændere, der fejrer julen i Danmark.

Gudstjenesten juleaftensdag klokken 15.00 bliver sendt på DR1 og er fra Horsens Klosterkirke. Her er det provst Annette Bennedsgaard, der er årets juleprædikant.

Horsens Klosterkirke er opført mellem 1261 og 1275 som nordre fløj af et gråbrødrekloster. Kirken er udvidet flere gange og har fået sit nuværende udseende ved en gennemgribende restaurering omkring 1890. I perioden 1532 til 1794 fungerede kirken som byens begravelseskirke og fra 1904 som sognekirke for Horsens Klostersogn.

Juledag klokken 14.00 sender DR K ligeledes fra Horsens Klosterkirke. Her er sognepræst René Høeg liturg og prædikant, og både juleaftensdag og juledag vil seerne kunne mærke, at man lige nu har et projekt kørende i Horsens, hvor man prøver at udvikle nye kirkelige formater for de 20-45-årige. De to julegudstjenester vil bære præg af dette arbejde, hvor prædikenen for eksempel bliver til i et samarbejde mellem præsten og fire medvirkende fra menigheden.

Holmens Kirke er julens kirke på P1

På P1, hvor DR har sendt gudstjenester i over 90 år, er julens kirke barokkirken Holmens Kirke i midten af København

Juleaften klokken 16.25 er Ejgil Bank Olesen prædikant, juledag klokken 9.54 står prædikant Helene Dam for gudstjenesten, og 2. juledag klokken 9.54 prædiker Peter Thyssen. Derudover er der også masser af julemusik, når organist og kantor Jakob Lorentzen – sammen med Holmens Kantori og solister – danner den musikalske ramme for højtiden.

Nærmest traditionen tro sørger P1 også for, at de mange færinger og grønlændere, der befinder sig i Danmark, får mulighed for at høre julens budskab på deres eget sprog.

Den grønlandske julegudstjeneste finder i år sted i Vor Frue Kirke i Aarhus med Oline Berthelsen som prædikant og bliver sendt på P1 juledag klokken 16.03, mens det dagen efter samme tid gælder den færøske julegudstjeneste med Borgny Brünings-Hansens som prædikant fra Hans Egedes Kirke i København.

DR fejrer nytår med domkirker

Når nytårsklokkerne har lydt, og DR Pigekoret har budt 2017 velkommen i sang, er der gudstjeneste på DR1 – seks minutter inde i det nye år.

”Julen og nytåret er stærke folkelige traditioner, hvor kirkens smukke rum og ritualer bidrager til festen. Der er stor interesse for højtidernes gudstjenester i tv og radio, ikke mindst gudstjenesten nytårsaften, som nu for andet år i træk sendes fra en domkirke”, siger redaktionschef Morten Thomsen Højsgaard fra DR Historie & Tro, der står bag alle transmissionerne af jule- og nytårsgudstjenesterne.

Nytårsaftensgudstjenesten, som 642.000 seere havde tændt for sidste år, bliver i år sendt fra Viborg Domkirke med biskop Henrik Stubkjær som liturg og prædikant. Domkirkens Kantori under ledelse af domorganist Ejner Nielsen og Viborg Domkirkes Ungdomskor under ledelse af organist Jette Haslund Birch medvirker ved nytårsgudstjenesten, der samtidig markerer indgangen til et år, hvor 500-året for reformationen bliver fejret. Det sker blandt andet med C.E.F. Weyses Sanctus fra Reformationskantate for seks-stemmigt kor og orgel.

Mange står formentlig senere op end normalt nytårsdag, og her vil de på P1 kunne høre biskop Marianne Christiansen prædike fra Haderslev Domkirke til radioens traditionelle kirketid – klokken 9.54.

Udover julens og nytårets transmissioner bringer DR også nyt om tro og kirke i juletiden på adressen dr.dk/tro og på DR Tro på Facebook.

Her sendes gudstjenesterne:

 • 24. december klokken 15.00 på DR1: Juleaften fra Horsens Klosterkirke med provst Annette Bennedsgaard som liturg og prædikant

 • 24. december klokken 16.25 på P1: Juleaftensgudstjeneste fra Holmens Kirke i København med Ejgil Bank Olesen som prædikant

 • 24. december klokken 23.59 på DR1: Midnatsmessen fra Rom med pave Frans – kommenteret af Iben Thranholm

 • 25. december klokken 9.54 på P1: Juledags-gudstjeneste fra Holmens Kirke i København med prædikant Helene Dam

 • 25. december klokken 14.00 på DR K: Juledag fra Horsens Klosterkirke – med sognepræst René Høeg som liturg og prædikant

 • 25. december klokken 16.03 på P1: Grønlandsk julegudstjeneste fra Vor Frue Kirke i Aarhus med Oline Berthelsen som prædikant

 • 26. december klokken 9.54 på P1: Gudstjeneste 2. juledag fra Holmens Kirke i København med prædikant Peter Thyssen

 • 26. december klokken 16.03 på P1: Færøsk julegudstjeneste fra Hans Egedes Kirke i København med prædikant Borgny Brünings-Hansen

 • Natten mellem 31. december og 1. januar klokken 00.05 på DR1: Nytårsaftensgudstjeneste fra Viborg Domkirke med biskop Henrik Stubkjær som liturg og prædikant

 • 1. januar klokken 9.54 på P1: Gudstjeneste nytårsdag fra Haderslev Domkirke med biskop Marianne Christiansen som prædikant

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter